Bezy - przepisy i zastosowanie

82 przepisów

Bezy idealne powinny być delikatne, chrupiące z wierzchu, a w środku lekko ciągnące. Obiegowa opinia głosi, że efekt ten jest trudny do osiągnięcia, a sama beza uchodzi za wymagającą w przygotowaniu. Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad, aby za każdym razem cieszyć się spektakularnym deserem.

Bezy - przepisy i zastosowanie

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 100 min.
Różowe bezy z granatem

Marzy Wam się idealny, ale prosty deser na Walentynki? Różowe bezy z granatami to pomysł, który zrobi wrażenie! Przepis z lutowego numeru magazynu "Moje Gotowanie" udowadnia, że beza to słodkości, które wbrew pozorom nie są trudne. Z odpowiednią techniką przekonamy się, jak zrobić bezy i oczarować nie tylko drugą połówkę. Jeśli już opanujecie tę recepturę, możecie przygotować pozostałe bezowe desery i torty, które przygotowała dla Was redakcja magazynu "Moje Gotowanie". Te słodkości mówią "Kocham Cię!".

mojegotowanie

Różowe bezy z granatami z magazynu "Moje Gotowanie"

Sekret udanej bezy tkwi w odpowiednim ubiciu białek. Jeden duży blat lub kilka mniejszych bezików to znakomity punkt wyjścia do wielu deserów: zarówno tych klasycznych, o pozycji dobrze ugruntowanej w historii kulinariów, jak i bardziej nowatorskich. Bezy doskonale komponują się z kremowymi masami o różnych smakach oraz świeżymi owocami. Pasuje do nich również czekolada i kruche ciasto.

Składniki na bezy

W przypadku deseru, jakim jest beza, przepis podstawowy wymaga użycia zaledwie trzech składników: białek, szczypty soli oraz cukru. Niektórzy dodają jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej, dzięki której gotowy wypiek zyskuje charakterystyczną skorupkę, czyli grubszą i twardszą warstwę zewnętrzną. Sprawdzi się ona zwłaszcza, gdy zamierzamy przygotować tort lub torciki bezowe przekładane kremami. Warto jednak wiedzieć, że dodatek mąki zmienia strukturę bezy i powoduje, że w czasie pieczenia będzie ona pękać. Jeśli zależy nam, by wypiek prezentował się elegancko lub gdy chcemy uzyskać małe, dekoracyjne beziki, lepiej ten składnik pominąć. Niektóre przepisy zakładają również dodanie do ubitych już białek octu lub soku z cytryny, które stabilizują masę. Gdy zamierzamy piec od razu po ubiciu piany, nie są one konieczne.

Receptury uzupełniać można też o dodatki smakowe. Gdy podstawą jest beza, przepisy pozwalają na wiele eksperymentów, ważne tylko, by ubitych białek nie mieszać z dodatkami zbyt długo. Wystarczy odrobina wanilii, aby beza zyskała ciekawy aromat i posmak. Sprawdzi się także cynamon, mielona kawa lub kakao. Można również zabarwić masę barwnikami spożywczymi bądź zaprawić likierami o wysokiej zawartości alkoholu. Uważać trzeba tylko z czekoladą: zawiera ona tłuszcz, wpływający na konsystencję i skutkujący słabszą strukturą gotowego wypieku.

O czym pamiętać, piekąc bezę? Kluczowe jest dokładne oddzielenie białek od żółtek i mocne ich ubicie. Podczas pieczenia warto prowadzić obserwację: czas podany w przepisach nigdy nie jest sztywną wytyczną. Wiele zależy od grubości uformowanej bezy, gramatury jajek, a nawet specyfiki piekarnika.

Jaki krem do bezy?

Na pytanie, jaki krem do bezy będzie najlepszy, nie sposób udzielić złej odpowiedzi. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na masę śmietanowo-maślaną, bitą śmietankę czy serek mascarpone, efekt będzie znakomity za każdym razem. Klasyką jest bita śmietana z odrobiną wanilii i cukru pudru. Doskonale pasują do niej świeże owoce lata, a bezowy przekładaniec truskawkowy zachwyci i domowników, i gości. Jeśli do śmietany dodamy kakao lub gorzką czekoladę, trafimy w gusta miłośników bardzo wyrafinowanych smaków. Dobrym pomysłem jest również krem cytrynowy przygotowany z żółtek, masła, cukru, skórki świeżo otartej z cytryny i soku z niej wyciśniętego.

Osoby ceniące kuchenne eksperymenty z pewnością zainteresują się kremem z masła orzechowego i mascarpone, mocno kawową lub chałwową masą albo kremem z kwaskowatymi porzeczkami. Na ważnych uroczystościach idealnie zaprezentuje się natomiast tort bezowy z dodatkiem likieru bombardino albo dacquoise z orzechami. Sporo pracy wymaga tort bezowy ombre, zdecydowanie jednak wart jest wysiłku.

Desery z bezą

Najsłynniejsza beza świata to beza Pavlova. Nazwa tego deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny, na której cześć przygotowano go po raz pierwszy. To torcik bezowy z bitą śmietaną i świeżymi owocami, między innymi kiwi, który kształtem przypominać miał lekką i zwiewną spódniczkę baletnicy. Kombinację owoców można dowolnie modyfikować: dzisiaj jest to najczęściej beza z granatem i truskawkami ozdobiona listkami świeżej mięty.

Dużą popularnością cieszy się również Eton Mess, czyli "bałagan w Eton". To deser błyskawiczny i nie wymagający umiejętności kulinarnych. Wystarczy poukładać w pucharkach warstwami bitą śmietanę, pokruszone bezy oraz truskawki. Szybko i smacznie! Bardziej swojska propozycja to szarlotka z bezą lub kostka alpejska. To drugie ciasto to ciemny biszkopt z bezą pokruszoną i wymieszaną z masą śmietanowo-kajmakową. Godne polecenia są także rolady: bezowa rolada z marakują lub owocami leśnymi.

Artykuły powiązane

weganon
18.08.2020

Wegańskie ciasta i regionalne specjały – Weganon i jego sposób na weganizm

Weganon, czyli Paweł Ochman, to bloger i mistrz kuchni wegańskiej. Jego wegańskie przepisy na słodkości, a także apetyczne zdjęcia regionalnych dań polskiej kuchni bez odzwierzęcych produktów, wzbudzają apetyt na roślinne potrawy nawet u fanów mięsa i jajek. W cyklu „Przy wspólnym stole” Weganon opowiada o roli weganizmu w polskiej kuchni, swoich sprawdzonych wegańskich zamiennikach i regionalnych specjałach z kół gospodyń wiejskich, które od ponad stu lat są w 100 procentach wegańskie.

beza
11.08.2020

Jak zrobić bezy? Niezawodne sposoby na udany wypiek

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić bezy. Te apetyczne słodkości często się bowiem nie udają. Bo choć bezy robi się zaledwie z kilku składników, są dość kapryśnym przysmakiem. Niewielki błąd popełniony na etapie przygotowania masy wystarczy, żeby beza zapadła się, pokruszyła lub ściemniała. Na szczęście istnieją sposoby na bezę idealną. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jak zrobić bezy w każdej kuchni!

Beza pavlova
30.07.2020

Kusząca beza pavlova - przepis na deser z historią

Beza pavlova - zwana też bezą Pavlovej - to wypiek, który wyjątkowo prezentuje się na stole. Podana jako słodka niespodzianka na uroczyste przyjęcie czy deser w ramach rodzinnego spotkania zawsze spotyka się z aprobatą. Pavlova to bowiem połączenie słodkich blatów bezy, kremu i soczystych owoców. Skąd wzięła się jej nazwa i co powinno znaleźć się w prawdziwej Pavlovej? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Ciasto z porzeczkami
14.07.2020

Ciasto z porzeczkami, czyli słodko-kwaśny wypiek na lato

Czerwone, czarne i białe porzeczki w pełni lata kuszą zerwaniem z krzaczka. Pysznie smakują na surowo, ale warto wykorzystać je do wypieków. Ciasto z porzeczkami to przyjemność nie tylko na wielbicieli słodkich propozycji z kwaśną nutą. Sernik, beza, a może krucha tarta? W cyklu 'Smak" sprawdzone przepisy na ciasto z porzeczkami.

Beza wg przepisu Katarzyny Nowakowskiej autorski książki "Skandal"
03.06.2020

Beza z truskawkami i pstrąg pieczony z cytrynami i rozmarynem. Autorka "Skandalu" poleca swoje przepisy

Najnowsza książka Katarzyny Nowakowskiej "Skandal" to wciągająca historia z licznymi zwrotami akcji - a sama autorka dobrze wie, że angażujące zajęcie to... pieczenie i gotowanie w kuchni! Specjalnie dla nas K.N. Haner przygotowała bezę z truskawkami i pstrąga pieczonego z cytrynami oraz rozmarynem. Sprawdźcie te przepisy i rąbek tajemnicy o książce "Skandal".

Gaja Suchocka
27.05.2020

Gaja Suchocka: „Własna książka to duża satysfakcja” – rozmowa ze zwyciężczynią MasterChefa Junior

Gaja Suchocka, to zwyciężczyni 5. edycji MasterChefa Junior. Sukces osiągnęła wykonując finałową bezę z lemon curd. Nam opowiedziała, co czuje widząc swoją książkę, czym się inspiruje i jakie zmiany nastąpiły po wygranie programu. W cyklu Człowiek od kuchni porozmawialiśmy nie tylko o książce.

Gaja Suchocka_1_fot. M. Klaban-min
21.05.2020

4 przepisy z książki Gai Suchockiej, które będziecie chcieli przetestować od razu

Zwyciężczyni piątej edycji programu MasterChef Junior właśnie wydała swoją książkę. Znajdziecie w niej mnóstwo przepisów na pyszne dania. My wybraliśmy cztery przepisy, które przetestujemy w pierwszej kolejności, do czego serdecznie zachęcamy i was. Są proste do przygotowania, a efekty zapowiadają się spektakularnie!

Tort Sachera
28.04.2019

Tort Sachera, szwarcwaldzki i Pavlova. Najsłynniejsze torty świata

Tort czekoladowy i szereg innych tortów od dziesięcioleci zachwycają smakiem miłośników słodkości. Choć cukiernicy na całym świecie wciąż wymyślają przepisy na nowe specjały, trudno im przebić tradycyjny tort Sachera czy klasyk jakim jest Pavlova. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historie najsłynniejszych tortów świata.