Przepisy z cukrem pudrem

5048 przepisów

Cukier puder to niezbędny składnik używany do dekoracji wypieków, tworzenia lukru i gotowania syropów. Najczęściej cukier puder powstaje z białego cukru kryształu. Nasze mamy i babcie same mieliły cukier w młynkach, aż do uzyskania jednolitego proszku. Obecnie można kupić gotowy cukier puder, który jest niezbędnym dodatkiem do domowych wypieków. Zobaczcie przepisy z zastosowaniem cukru pudru. 

Przepisy z cukrem pudrem

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 60 min.
Brownie z bezowymi duszkami

Brownie z bezowymi duszkami to jedna z propozycji na przepisy na Halloween. I choć klimat tego ciasta mocno nawiązuje do amerykańskiego święta ze strachami w roli głównej, to jeśli robimy imprezę lub tematyczne urodziny to brownie z duszkami też się sprawdzi idealnie. Sekret smaku i konsystencji tego ciasta czekoladowego to dobór czekolady - polecamy czekoladę 70%. Przepis na brownie z bezowymi duszkami nie jest skomplikowany - bezy robimy klasycznie z białek, a dekorujemy je groszkami lub kropelkami czekoladowymi. Sprawdźcie, jak zrobić takie brownie na Halloween

mojegotowanie

Brownie z bezowymi duszkami

Cukier puder - zastosowanie

Cukier puder to sproszkowany cukier kryształ. Rzadziej spotykany jest trzcinowy cukier puder . Cukier puder idealnie się rozpuszcza i łączy ze składnikami na ciasta. Z cukrem pudrem stworzycie gładkie polewy do ciast, ubijecie śmietanę, zmiksujecie pianę z białek na idealną bezę. Poza tym cukier puder doskonale połączy się z masłem na krem do tortu. Zaskakujące jest to, że cukier puder to składnik używany przez barmanów. Z jego dodatkiem przygotujecie między innymi drink Orange Blossom. 

Cukier puder - ciekawostka

Warto wiedzieć, że cukier puder do wypieków sprzedawany w sklepach często jest mieszany z mąką pszenną, kukurydzianą lub ziemniaczaną dla zwiększenia sypkości i zapobiegnięciu zbryleniu. Taki cukier nie będzie się nadawał do innych deserów poza ciastami. 

Artykuły powiązane

piekarnia-little
20.10.2020

Polski chleb w Nowej Zelandii. Ewa i jej wyjątkowa piekarnia

Chrupiąca skórka, miękki środek, cudowny zapach – to niektóre cechy, jakie powinien mieć dobry chleb, niezależnie od miejsca wypieku. I udowadnia to Ewa Adams, właścicielka piekarni Little Bread Loaf w Wellington w Nowej Zelandii. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiada o początkach przygody z wypiekaniem domowego chleba, drożdżówkach idealnych i... jakości mąki do pieczywa wszelkiej maści.

Wegańskie słodkości
10.08.2020

Wegańskie przepisy na słodkości - TOP 5 książek

Ciasta, ciasteczka, cukierki... wegańskie przepisy na słodkości zaskakują smakiem i technikami przygotowania. Ale tylko na początku! Dla fanów słodyczy w wersji wege, a szczególnie po lekturze książek z wegańskimi przepisami, wypieki i pyszności bez jajek, mleka czy masła to prościzna. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zapraszam na zestawienie TOP 5 książek - wegańskie przepisy są bliżej niż myślisz!

zakalec-slider
24.04.2020

Zakalec – jak uniknąć kulinarnej wpadki?

Niewyrośnięte ciasto, powszechnie znane jako zakalec, to niemiła niespodzianka, która może przytrafić się każdemu, nawet doświadczonemu piekarzowi czy cukiernikowi. Zakalec zazwyczaj jest niedopieczony w środku albo mokry od spodu. Istnieją sposoby, jak zakalca uniknąć, a także by odratować nieudany wypiek.

Faworki, pączki i inne słodkości
29.01.2019

Tłusty Czwartek 2019 - pączki, faworki i inne klasyki dla łasuchów

Przykryte kołderką z cukru pudru, z chrupiącą skórką oblaną aksamitną czekoladą. Karnawałowe łakocie układają się w stosy na eleganckich paterach, kruszą na obrusy i zlepiają palce słodkim lukrem. Tłusty Czwartek 2019 zbliża się wielkimi krokami, by skusić nas rozkosznymi przysmakami.

Bułeczki drożdżowe z cynamonem oraz z nadzieniem cytrynowym i wiśniami
08.12.2017

Przyjemności na weekend: pachnie drożdżowym ciastem! [REDAKCJA TESTUJE]

Mama zawsze powtarzała, żebym nie jadła ciepłego ciasta, szczególnie drożdżowego, bo będzie mnie bolał brzuch. Zawsze podjadałam i nigdy nie bolał. Jak tu nie podjadać, kiedy przed nami trzy formy pełne drożdżowych bułeczek - cynamonowych, cytrynowych i z wiśniami? Zanim jednak pojawią się na stole, testujemy robot planetarny TRISTAR.