Mąka ziemniaczana
1839 przepisów

Mąka ziemniaczana jest niepozornym, lecz niezwykle przydatnym produktem w naszej kuchni. Wiele dań nie mogłoby się bez niej udać! Sprawdźmy, dlaczego zawsze warto mieć skrobię ziemniaczaną w kuchennej szafce.
Przepisy na dania z mąką ziemniaczaną

Czekolada, kawa, domowe biszkopty i śmietanowy krem z mascarpone - to warstwy na smakowity tort tiramisu. Warto przygotować go na rodzinne spotkanie, imieniny lub urodziny. Aksamitne ciasto tiramisu rozpływa się w ustach!
Tort tiramisu

Klopsy mielone to klasyka polskiej kuchni, która goście regularnie w większości domów. Każda pani domu ma swój własny przepis na klopsy, ale my przedstawiamy Wam uniwersalną recepturę, która zawsze się udaje. Jeśli więc chcecie dowiedzieć się jak zrobić klopsy mielone, a także szukacie inspiracji, z czym je podać, to koniecznie zobaczcie nasz przepis.
Klopsy - kotlety mielone

Tort z bitą śmietaną to najpopularniejsze ciasto okolicznościowe na wszelkie święta. Jest pyszny i elegancki, dlatego sprawdzi się na zarówno na urodziny, jak i chrzciny, komunię czy święta. Jak zrobić tort z bitą śmietaną? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis.
Tort z bitą śmietaną

Tort śmietankowy to klasyka wśród ciast okolicznościowych. Jest pyszny, a do tego ponadczasowy, elegancki i pasuje na każdą okazję. Jak przygotować tort śmietankowy? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na prosty tort śmietankowy.
Tort śmietankowy

Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami to propozycja na wegańskie ciasto a w dodatku ciasto bez glutenu. Miks mąk: migdałowe, owsianej i ryżowej sprawi, że to doskonała propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Ciekawy krem z orzechów nerkowca, dzięki moczeniu ich i połączeniu z nasionami chia, będzie niezwykle aksamitny. Taka tarta migdałowa z figami to idealna propozycja nie tylko dla wegan!
Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami

Doskonała kaczka po pekińsku z warzywami to przepis na przepyszny i nietypowy posiłek. Soczyste, doprawione i aromatyczne mięso w towarzystwie świeżych warzyw i słodkiego sosu to prawdziwa symfonia orientalnych smaków. To danie świetnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na imprezową przekąskę. Kaczka pekińska, zawinięta z placuszki pszenne, sprawdzi się także jako lunch do pudełka. Jak zrobić kaczkę po pekińsku? Zobaczcie nasz prosty przepis na kaczkę pekińską.
Kaczka po pekińsku

Szarlotka alpejska ciasto to wspaniały deser do filiżanki kawy lub herbaty. Lekko kwaskowa warstwa jabłek, mięciutki biszkopt i delikatny krem tworzą przepyszną całość. Ciasto robi się szybko, jest świetne zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Warto je przygotować, bo to ciekawsza wersja klasycznego polskiego jabłecznika. Szarlotka alpejska smakuje naprawdę wspaniale. Sprawdźcie przepis na szarlotkę alpejską!
Szarlotka alpejska

Ciasto snikers to pyszne miodowo-orzechowe ciasto przekładane masą budyniową. Jest idealne do filiżanki czarnej kawy lub herbaty. To gratka dla wielbicieli słodkości – przywodzi na myśl smak popularnego batonika. Ciasto snikers jest łatwe do zrobienia i efektowne. Smakuje absolutnie wyjątkowo i przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Ciasto snikers

Placki ziemniaczane z cukinią to ciekawy pomysł na urozmaicenie zwykłych placków. Cukinia dodaje im nieco lekkości i jest bardzo smaczna. Placki ziemniaczane z cukinią mogą być zarówno pyszną przekąską, jak i pełnoprawnym posiłkiem. Możemy podawać je z sosem, ale i jako dodatek do innych dań. Sprawdź, jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią!
Placki ziemniaczane z cukinią

Ciasto rafaello na biszkopcie to jeden z najpopularniejszych słodkich wypieków, jakie goszczą w naszych domach. Kokosowe ciasto zdobyło ogromną popularność, przez co powstało wiele wariacji na temat tego przepisu. Jak przygotować klasyczne rafaello na biszkopcie? Wybierzcie nasz sprawdzony przepis i cieszcie się smakiem tego kultowego kokosowego ciasta.
Rafaello na biszkopcie

Tort kotek to doskonała propozycja na imprezę dla dzieci. Urodziny czy inna okazja do zaproszenia małych przyjaciół to dobry moment, żeby spróbować swoich sił i upiec ten tort. Tort kotek w naszej wersji jest prosty do zrobienia i niezbyt słodki. Składa się z delikatnego biszkoptu, lekkiej pianki i gorzkiej czekolady, która świetnie balansuje smaki. Tort kotek będzie hitem na każdym przyjęciu!
Tort kotek

Tort bezowy jest wspaniałą propozycją na efektowny deser. Wielu osobom tort bezowy kojarzy się z bardzo wymagającym, trudnym do zrobienia i czasochłonnym ciastem. W gruncie rzeczy jednak, aby przygotować wspaniały tort bezowy nie potrzeba wielkiej cukierniczej wprawy – wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie. Chrupiąca beza, aksamitny krem i orzeźwiające owoce – perfekcyjne ciasto gotowe!
Tort bezowy

Kuchnia Podlasia to przede wszystkim kartacze! Domowe, z mięsem i podane ze skwarkami. Kartacze robimy z ziemniaków surowych i ugotowanych. Polecam mój przepis na ciasto i nadzienie do kartaczy.
Kartacze

Ciasto czekoladowe z wiśniami to smakowa bomba! Przygotowujemy to ciasto, żeby potem podjadać je do kawy. W sezonie można korzystać ze świeżych owoców. Polecamy prosty przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami.
Ciasto czekoladowe z wiśniami

Pavlova z truskawkami i mascarpone to perfekcyjny deser na lato. Wbrew pozorom beza pavlova nie jest taka trudna do przygotowania - postępowanie zgodnie z krokami przygotowania to gwarancja sukcesu, a pavlova z truskawkami zrobi wrażenie na wszystkich przy stole! Może być podana zarówno na podwieczorek w weekend, jak i specjalną okazję - tort pavlova z truskawkami zniknie do ostatniego okruszka. Sprawdźcie przepis, jak powstaje pavlova w wersji letniej.
Pavlova z truskawkami
Inne z kolekcji: mąka
Mąka ziemniaczana a skrobia
Mąka ziemniaczana potocznie jest niekiedy określana jako mąka kartoflana. Często przyjmuje się też, że synonimem mąki ziemniaczanej jest skrobia, choć nie do końca jest to prawdą, gdyż pomiędzy tymi dwoma produktami są pewne różnice.
Co to jest skrobia ziemniaczana? Substancja ta jest wypłukiwana ze świeżych ziemniaków, w których pełni rolę magazynu energii. Ma matowy, biały kolor, niemal niewyczuwalny smak, a przy rozcieraniu wydaje charakterystyczny chrzęst. Mąka ziemniaczana powstaje natomiast z gotowanych bulw, które później mieli się i suszy razem ze skórką. Pod względem struktury wyrób ten przypomina mąkę pszenną i odznacza się delikatnym ziemniaczanym posmakiem.
W Polsce skrobia ziemniaczana jest o wiele bardziej popularna od mąki ziemniaczanej, dlatego przyjęło się, że używamy tych nazw zamiennie. Ponadto skład obu produktów jest bardzo podobny, a główna różnica między nimi dotyczy metod ich pozyskiwania.
Mąka ziemniaczana: właściwości
Mąka ziemniaczana jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Zawiera również witaminy C i B6 oraz potas. Nie jest bogata w składniki odżywcze, lecz nie oznacza to, że powinniśmy wykluczyć ją z diety. Kleik ze skrobi to doskonały produkt zwłaszcza dla osób z problemami żołądkowymi, gdyż działa osłonowo na układ pokarmowy.
Mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby z celiakią lub nietolerancją. Warto jednak wybrać skrobię ze stosownym certyfikatem, ponieważ podczas transportu może dojść do zanieczyszczenia jej glutenem pochodzącym z innych rodzajów mąki.
Skrobia ziemniaczana znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce i przemyśle. Jest składnikiem zasypek dla dzieci, pudrów oraz suchych szamponów. Mąka ziemniaczana dodana do kąpieli ma natomiast właściwości lecznicze dla skóry.
Mąka ziemniaczana: do czego się jej używa?
Mąka ziemniaczana jest szczególnie ceniona w kulinariach za swoje właściwości zagęszczające. Ponadto doskonale wiąże wodę, dzięki czemu nadaje wypiekom odpowiedniej wilgotności i sprężystości. W jakich przepisach używać skrobi?
Mąka ziemniaczana dodana do masy serowej pomoże nam uzyskać kremowy i puszysty sernik. Jeżeli chcemy podkreślić waniliowy smak ciasta, zamiast skrobi możemy użyć proszku budyniowego.
Za sprawą skrobi ziemniaczanej uzyskamy także idealny biszkopt z kremem cytrynowym. Dzięki niej ciasto stanie się wilgotne i miękkie oraz nie będzie się rozpadać. Jeśli dodamy mąkę ziemniaczaną do bezy wieńczącej wypiek, jej zewnętrzna warstwa stanie się grubsza i bardziej chrupiąca.
Kolejnym wypiekiem, który nie obędzie się bez skrobi jest jabłecznik. Mąka ziemniaczana nada mu miękkości idealnie komponującej się z budyniem i owocami.
Ryba w cieście będzie bardziej delikatna, kiedy w przepisie zastosujemy skrobię. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawi, że ciasto zyska elastyczność, dzięki której będzie się rozpływać w ustach.
Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną?
Mąka ziemniaczana jest w niektórych przepisach niezbędna, dlatego jej brak może się okazać sporym problemem. Co zrobić, jeśli jesteśmy w trakcie gotowania i nie mamy jej pod ręką?
Jeśli przygotowujemy słodki wypiek, zamiast mąki ziemniaczanej możemy użyć kisielu lub budyniu w proszku. Produkty te są tworzone właśnie ze skrobi, dlatego nadadzą ciastu pożądane właściwości. Warto jednak zwrócić uwagę na zawarte w nich aromaty, które mogą zmienić smak wypieku.
Jeżeli chcemy uniknąć tego efektu, zamiast kisielu w proszku możemy dodać do masy ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka. Gdy stosujemy ten trik przy słodkich potrawach, pamiętajmy, że warzywo powinno być ugotowane bez soli.
Najłatwiej zastąpimy mąkę ziemniaczaną wtedy, gdy potrzebujemy jej jako zagęstnika do sosu lub zupy. W takiej sytuacji wystarczy użyć skrobi kukurydzianej lub mąki ryżowej.