Makaroniki żurawinowe

Przepis na żurawinowe makaroniki na włoskiej bezie.

Deseryciastkabezymakaronikibeza

Czas przygotowania:
100 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 198 głosów)

Składniki:

  • 15 dag zmielonych migdałów
  • 15 dag cukru pudru
  • 12 dag białek
  • barwnik w paście (żelu – użyliśmy barwnika Wilton w kubeczku – kolor christmas red)
  • 18,5 dag cukru
  • KREM (curd):
  • 30 dag żurawin (świeżych lub mrożonych)
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 8 dag masła

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Migdały i cukier puder miksujemy do połączenia przez ok. 2 min. Przesiewamy przez bardzo drobne sitko do większego naczynia
  • usuwając większe kawałki migdałów (w to miejsce dosypujemy nowe
  • drobniejsze
  • zazwyczaj jest to ok. jednej łyżeczki). Dodajemy połowę białek
  • mieszamy.
  • Dodajemy dowolną ilość barwnika
  • mieszamy (uwaga: barwa powinna być intensywna
  • białka dodawane później rozjaśnią kolor). Do miski miksera dodajemy resztę białek.
  • Obok do małego kubeczka odsypujemy 3,5 dag cukru. Do małego garnuszka wsypujemy 15 dag cukru i wlewamy 50 ml wody. Mieszamy
  • doprowadzamy do wrzenia. W garnuszku umieszczamy termometr cukierniczy i gotujemy na średnim ogniu (ważne: nie mieszając ani razu!) do uzyskania temp. 118°C.
  • Gdy syrop dochodzi do temp. 100°C
  • zaczynamy ubijać białka jak na bezy – do sztywności
  • pod koniec miksowania dosypujemy cukier
  • łyżeczka po łyżeczce
  • cały czas miksując. Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę
  • natychmiast zdejmujemy go z palnika i powoli
  • cienką strużką wlewamy go do ubijanych białek (ubijamy na razie na małych obrotach – tylko podczas wlewania syropu
  • by nie znalazł się na ściankach misy
  • ale w samych białkach
  • następnie obroty zwiększamy do maksimum
  • nie zaprzestając miksowania). Kontynuujemy ubijanie przez 5–8 min do wystudzenia bezy.
  • Gotową włoską bezę dodajemy do przygotowanej masy migdałowej
  • w trzech turach
  • dokładnie mieszając. Masa będzie robiła się rzadsza z każdym zamieszaniem
  • a w rezultacie powinna swobodnie opadać ze szpatułki w postaci gęstej
  • błyszczącej wstążki. Uwaga: zbyt długo mieszana masa może spowodować rozlewanie się makaroników na macie; zbyt krótko – ciasto będzie zbyt gęste. To jest najtrudniejszy etap w wykonaniu makaroników na bezie włoskiej.
  • Blachę wykładamy matą teflonową lub niewoskowanym papierem do pieczenia (będą potrzebne przynajmniej trzy blaszki). Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Trzymając prostopadle do blachy
  • wyciskamy na blachę makaroniki o śr. ok. 3 cm (minimakaroniki ok. 2 cm)
  • pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Po wyciśnięciu odstawiamy makaroniki do wysuszenia – przy dotyku nie powinny się kleić
  • a na ich powierzchni powinna utworzyć się cienka skorupka. Ten proces zależy od wilgotności powietrza i może trwać od 20 do 60 min. Czasu suszenia nie należy wydłużać
  • ponieważ skorupka makaroników będzie zbyt gruba.
  • Pieczemy w temp. 160°C przez 12–15 min. Nie powinny się zrumienić. Jeśli tak się stanie
  • temp. należy obniżyć i wydłużyć czas pieczenia. Upieczone wyjmujemy z piekarnika
  • pozostawiamy na macie lub pergaminie do całkowitego wystudzenia. Gotowe makaroniki zdejmujemy delikatnie z blaszki
  • przekładamy żurawinowym curdem
  • Krem (curd): do garnuszka wkładamy żurawiny
  • sok z cytryny i cukier. Gotujemy na średnim ogniu
  • aż żurawiny popękają i puszczą sok
  • często mieszając. Zestawiamy z ognia
  • miksujemy na purée
  • przecieramy przez sitko
  • odstawiamy do ostudzenia. W osobnym kubeczku miksujemy pół szklanki wody
  • jajka
  • żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do przetartych owoców i miksujemy. Doprowadzamy do wrzenia
  • pod sam koniec dodajemy masło. Powstały krem przelewamy do wyparzonego słoiczka
  • zamykamy. Schładzamy przez noc w lodówce
  • dopiero wtedy nabierze odpowiedniej konsystencji.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2016

Porady

Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki. Wielki Powrót"

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy