Szarlotka z bezą

Rumiana beza, warstwa jabłek i kruche ciasto - czy już czujecie ten piękny zapach? Szarlotka z bezą to jeden z klasyków na ciasto z jabłkami. Z pewnością zrobi wrażenie przy stole.

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto: 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • żółtko
  • nadzienie: 170 ml mleka
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg i 200 g szarej lub złotej renety
  • 2 łyżki masła
  • 30 g białego cukru

Przygotowanie

  1. Na ciasto: z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę i potem rozpłaszczamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  2. Rozwałkowujemy placek nieco większy, niż 24-cm forma na tartę i wylepiamy nim natłuszczoną formę. Pieczemy 10–12 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
  3. Na nadzienie: mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Garnuszek z mlekiem wstawiamy do większego naczynia z gotującą się wodą. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z 50 g cukru pudru, gdy masa zbieleje, ucieramy z mąką. Ubijając mleko, wlewamy do niego masę żółtkową. Gdy krem zacznie gęstnieć, wyjmujemy garnek z naczynia z wodą i ubijamy jeszcze przez 3 min.
  4. Jabłka myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło z białym cukrem i smażymy jabłka, nie mieszając ich, do chwili, gdy staną się szkliste i cały płyn odparuje.
  5. Na upieczony spód ciasta wylewamy krem i układamy na nim jabłka.
  6. Białka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem na sztywną pianę. Nakładamy ją na jabłka i pieczemy 15–20 min w temp. 160°C.
  7. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy beza zacznie się rumienić. Szarlotka będzie idealna: gdy zanadto nie rozgotujemy jabłek, beza będzie bardzo dobrze ubita (lepiej robotem niż ręcznie) i zanadto jej nie podpieczemy.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Wskazówki

Szarlotka z bezą będzie idealna: gdy zanadto nie rozgotujemy jabłek, beza będzie bardzo dobrze ubita (lepiej robotem niż ręcznie) i zanadto jej nie podpieczemy.

Zobacz też: tort bezowy ombre

szarlotka z bezą
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy