Beza pavlova jak marzenie - z truskawkami

Cudowny bezowy torcik z śmietanowym kremem i orzeźwiającymi truskawkami - marzenie!

Dodany przez:

Bezy

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 5 białek
  • sól
  • 31 dag cukru
  • 15 dag białej czekolady
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • torebka śmietan-fiksu
  • 60 dag kremówki
  • 60 dag truskawek
  • 1–2 łyżki galaretki truskawkowej

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 110°C. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łyżką zimnej wody na sztywną pianę. Nadal ubijając, dosypujemy powoli 25 dag cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści.
  2. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22 cm. Pianę z białek nakładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i wyciskamy spiralnie na narysowany okrąg, wypełniając całą jego powierzchnię. To, co zostanie, wyciskamy po brzegach, tworząc „ściany” o wysokości ok. 7 cm. Wstawiamy do piekarnika na 2 godz.
  3. 10 dag czekolady siekamy, topimy na parze, ostudzoną smarujemy bezową miskę od wewnątrz. Mieszamy 2 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego i śmietan-fi x oraz śmietanę, ubijamy na sztywno. 20 dag truskawek kroimy, miksujemy z pozostałym cukrem zwykłym i waniliowym oraz galaretką. Resztę truskawek kroimy i mieszamy z truskawkowym purèe.
  4. Do bezowej miski nakładamy śmietanę, na wierzch – truskawki w musie i wióry skrojone z reszty czekolady. Podajemy natychmiast.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017
tort truskawkowy beza pavlova tort bezowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze