Beza Pavlova – z truskawkami i czekoladą

Beza Pavlova – z truskawkami i białą czekoladą to perfekcyjny deser na lato, ale można ją robić przez cały rok, a zimą zrobi jeszcze większe wrażenie. Wbrew pozorom deser ten nie jest taki trudny do przygotowania, ale z pewnością trzeba go zaplanować wcześniej, ponieważ czas pieczenia jest dość długi. Może być podana zarówno na podwieczorek w weekend, jak i na specjalną okazję – urodziny, walentynki, sylwester, impreza karnawałowa. Podajemy przepis na bezę Pavlova, która zawsze wychodzi.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

bezy pavlova

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 195 głosów)


Beza pavlova – z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ubijanie białek 1.

    Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli i łyżką zimnej wody na sztywną pianę. Nadal ubijając, dosypujemy powoli 250 g cukru i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Piekarnik nagrzewamy do temp. 110°C.

  • beza 2.

    Formowanie bezy: na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22 cm. Pianę z białek nakładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i wyciskamy spiralnie na narysowany okrąg, wypełniając całą jego powierzchnię. To, co zostanie, wyciskamy po brzegach, tworząc „ściany” o wysokości ok. 7 cm. Wstawiamy do piekarnika na 2 godz.

  • bita śmietana 3.

    Masa do bezy Pavlova: 100 g czekolady siekamy, topimy na parze, ostudzoną smarujemy bezową miskę od wewnątrz. Mieszamy 20 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i śmietan-fix oraz śmietanę, ubijamy na sztywno. 200 g truskawek kroimy, miksujemy z pozostałym cukrem zwykłym i waniliowym oraz galaretką. Resztę truskawek kroimy i mieszamy z truskawkowym purèe.

  • beza Pavlova 4.

    Beza Pavlova: do bezowej miski nakładamy śmietanę, na wierzch – truskawki w musie i wióry skrojone z reszty czekolady. Podajemy natychmiast.

Porady

  • Beza Pavlova z 5 białek ma wielkość odpowiednią dla 6 osób, jeśli jednak mamy w planach przyjęcie więcej osób, zwiększmy ilość białek i proporcjonalnie składniki.
  • Jeśli jajka są małe warto użyć 6 białek lub odrobinę zmniejszyć ilość pozostałych składników.
  • Z żółtek, które nam zostaną z przygotowania bezy możemy zrobić domowy majonez lub spaghetti carbonarę według oryginalnego, włoskiego przepisu.
  • Beza Pavlova z truskawkami to najpopularniejszy wariant tego deseru, ale równie dobrze komponują się też inne owoce.
  • W naszym przepisie krem powstał ze śmietany, ale popularna jest też beza Pavlova z mascarpone i śmietany kremówki ubitej na sztywno. W tej wersji nie trzeba dodawać żadnych zagęszczaczy, ponieważ tę rolę pełni włoski kremowy serek.
  • Do lekko ubitych już białek można – zamiast soli – dodać szczyptę kwaśnego winianu potasu (kamienia winnego – sprzedawanego pod nazwą "cream of tartar" ), który idealnie pomaga ubić i utrzymać sztywną pianę.
  • Bezę dobrze przygotowuje się w piekarniku z termoobiegiem, dzięki temu jest odpowiednio wysuszona. Sprawdzi się też funkcja pieczenia góra–dół.
  • Deser najlepiej będzie prezentować się na paterze na nóżce – taki wypiek wymaga specjalnej oprawy!
  • Małe bezy Pavlova to świetną propozycja na przyjęcia na stojąco lub na urodzinowe spotkania dla dzieci.

Notka redakcyjna

Ile wcześniej można zrobić bezę Pavlova?

Beza Pavlova z truskawkami najlepiej smakuje tego samego dnia, w którym została upieczona, szczególnie jeśli nałożymy już na bezę krem z mascarpone i kremówki. Jednak chcemy wcześniej przygotować się na przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi, bezę można upiec dzień wcześniej i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, ponieważ wchłonie wilgoć i stanie się miękka. Natomiast krem do bezy Pavlova i owoce najlepiej jest zrobić w dniu podania, na szczęście nie zajmuje to dużo czasu. Jeśli chcemy podać deser z musem owocowym to możemy bez problemu zrobić go wcześniej, podobnie będzie z sosem.


Jak przechowywać bezę Pavlova z kremem?

Najlepiej jest zjeść ją w dniu przygotowania, wtedy ma najlepszy smak. Jeśli jednak deser nam zostanie, to bez problemu możemy przechować ją w lodówce, a nawet musimy, ponieważ krem w temperaturze pokojowej zepsuje się. Bezpiecznie możemy ją jeść jeszcze przez 2 dni, ale jej smak się trochę zmieni, ze względu na wilgoć występującą w lodówce.


Z kolei suchą bezę bez kremu w odpowiednio dobrych warunkach, suchych i w miarę chłodnych, przechowamy nawet do dwóch tygodni.


Z czym beza Pavlova?

Jedną z najpopularniejszych wersji jest beza Pavlova z truskawkami, mogą być w całości lub pokrojone na mniejsze części. Dodatkowo można przygotować z nich mus i polać ciasto dla zwiększenia efektu. Warto wybierać owoce sezonowe, latem to będą maliny, borówki i jagody. Ciekawą propozycją na zimę jest bez z figami, z granatem lub z mandarynkami bądź mango. Sprawdzą się też kiwi i winogrona.


Z tym słodkim deserem dobrze komponują się musy to z kwaskowatych owoców, np. z wiśni, malin lub porzeczek (czerwonej i czarnej). Odpowiednie będą też sosy, np. czekoladowy lub karmelowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy