Kawowe pyszności na deser - warstwowy biszkopt z bezą. Kawę dodajemy zarówno do bezy, jak biszkoptu, nadzienia i lukru. Kawosze wprost pokochają ten wypiek!
zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
Beza: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Kawę parzymy w trzech łyżkach wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia granulek. Do bezy delikatnie dodajemy orzechy i po łyżeczce kawy. Odstawiamy.
Biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C . Dwie tortownice o śr. 20 cm smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Resztę masła ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy jajka. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu dolewamy 2 łyżeczki płynnej kawy. Mieszaninę dzielimy na dwie foremki, do jednej wlewając jej trochę więcej.
Na wierzch formy, w której jest mniej ciasta, wykładamy bezę. Pieczemy ok. 20 min, wyższą wyjmujemy, a blat z bezą podpiekamy jeszcze przez 20 min w temp. 160°C. Po upieczeniu oba ciasta pozostawiamy w formie, po ostygnięciu wyjmujemy.
Nadzienie: masło ucieramy z cukrem na krem, dodając 2 łyżeczki naparu kawy. Lukier: cukier puder ucieramy z kawą, ew. możemy dolać odrobinę wody. Na wyższym blacie ciasta rozsmarowujemy krem, przykrywamy blatem z bezą i skrapiamy ją przygotowanym lukrem kawowym.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016
Podobne przepisy: biszkopt, bezyPorady
Zobacz też: tort bezowy ombre
Komentarze