Biszkopt z bezą

Kawowe pyszności na deser - warstwowy biszkopt z bezą. Kawę dodajemy zarówno do bezy, jak biszkoptu, nadzienia i lukru. Kawosze wprost pokochają ten wypiek!

Dodany przez:

Bezy

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • beza: 2 białka jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej granulowanej
  • 25 g posiekanych orzechów włoskich
  • biszkopt: 180 g miękkiego masła
  • 175 g cukru pudru, 3 jajka
  • 175 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie: 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • lukier: 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy zaparzone w 2 łyżkach wody

Przygotowanie

  1. Beza: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Kawę parzymy w trzech łyżkach wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia granulek. Do bezy delikatnie dodajemy orzechy i po łyżeczce kawy. Odstawiamy.
  2. Biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C . Dwie tortownice o śr. 20 cm smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Resztę masła ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy jajka. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu dolewamy 2 łyżeczki płynnej kawy. Mieszaninę dzielimy na dwie foremki, do jednej wlewając jej trochę więcej.
  3. Na wierzch formy, w której jest mniej ciasta, wykładamy bezę. Pieczemy ok. 20 min, wyższą wyjmujemy, a blat z bezą podpiekamy jeszcze przez 20 min w temp. 160°C. Po upieczeniu oba ciasta pozostawiamy w formie, po ostygnięciu wyjmujemy.
  4. Nadzienie: masło ucieramy z cukrem na krem, dodając 2 łyżeczki naparu kawy. Lukier: cukier puder ucieramy z kawą, ew. możemy dolać odrobinę wody. Na wyższym blacie ciasta rozsmarowujemy krem, przykrywamy blatem z bezą i skrapiamy ją przygotowanym lukrem kawowym.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Wskazówki

Zobacz też: tort bezowy ombre

kawa biszkopt beza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy