Biszkopt z bezą

Kawowe pyszności na deser - warstwowy biszkopt z bezą. Kawę dodajemy zarówno do bezy, jak biszkoptu, nadzienia i lukru. Kawosze wprost pokochają ten wypiek!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

biszkopt bezy

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 177 głosów)

Biszkopt z bezą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Beza: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Kawę parzymy w trzech łyżkach wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia granulek. Do bezy delikatnie dodajemy orzechy i po łyżeczce kawy. Odstawiamy.

  • 2.

    Biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C . Dwie tortownice o śr. 20 cm smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Resztę masła ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy jajka. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu dolewamy 2 łyżeczki płynnej kawy. Mieszaninę dzielimy na dwie foremki, do jednej wlewając jej trochę więcej.

  • 3.

    Na wierzch formy, w której jest mniej ciasta, wykładamy bezę. Pieczemy ok. 20 min, wyższą wyjmujemy, a blat z bezą podpiekamy jeszcze przez 20 min w temp. 160°C. Po upieczeniu oba ciasta pozostawiamy w formie, po ostygnięciu wyjmujemy.

  • 4.

    Nadzienie: masło ucieramy z cukrem na krem, dodając 2 łyżeczki naparu kawy. Lukier: cukier puder ucieramy z kawą, ew. możemy dolać odrobinę wody. Na wyższym blacie ciasta rozsmarowujemy krem, przykrywamy blatem z bezą i skrapiamy ją przygotowanym lukrem kawowym.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Porady

Zobacz też: tort bezowy ombre

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy