Beza z malinami to fantastyczny pomysł na deser, zarówno na co dzień, jak i na wyjątkową okazję. Wbrew pozorom, ten przepis wcale nie jest trudny, choć nieco czasochłonny. Jednak efekt końcowy wart jest cierpliwości, gdyż beza z tego przepisy wygląda jak z najlepszej cukierni!
istock
(średnia 4.55 z 200 głosów)
Przygotowanie bezy: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając po jednej łyżce cukru. Na koniec dosypujemy łyżkę budyniu i jeszcze przez chwilę wszystko miksujemy.
Pieczenie: Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy na nią bezową masę (można upiec jeden duży blat lub kilka mniejszych). Wszystko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezy jeszcze przed 1,5 h.
Krem: Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder miksujemy na jednolity i gładki krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i nakładamy na upieczoną bezę. Wierzch ozdabiamy świeżymi malinami.
Porady
- Białka do bezy muszą być dokładnie oddzielone od żółtek, gdyż nawet najmniejszy dodatek żółtka spowoduje, że piana się nie ubije.
- Najlepiej, aby miska, w której ubijamy białka, była metalowa lub szklana. Na plastiku lubi zbierać się tłuszcz, a to uniemożliwi ubicie sztywnej piany.
- Poza sezonem, maliny można zastąpić innymi owocami. Równie dobrze sprawdzi się tu mango, granat, ananas czy pomarańcza.
- Bezę z malinami warto podawać od razu po przygotowaniu, gdyż pod wpływem kremu szybko wilgotnieje i traci swoją kruchość.
Przepis na bezę składa się tylko z dwóch podstawowych składników, czyli białek jaj i cukru. Aby beza była bardziej sztywna i zwarta, można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej lub suchego budyniu. Ten podstawowy przepis można urozmaicić kolorowym lub smakowym dodatkiem. Aby przygotować kolorowe bezy, wystarczy odrobina barwnika spożywczego. Z kolei, aby przygotować aromatyzowane bezy, można dodać do ubitych białek ekstrakt waniliowy, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.
Najlepiej, aby białka miały temperaturę pokojową. Z kolei cukier powinien być jak najdrobniejszy. Przygotowanie zaczynamy od ubicia białek i stopniowego dosypywania do nich cukru, małymi partiami. Kiedy masa stanie się sztywna i lśniąca, masa jest gotowa. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego lub szprycy i formujemy bezy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Bezy mogą mieć różne kształty i wielkości, w zależności od naszych upodobań. Możemy uformować duży tort bezowy, mini beziki do chrupania na sucho lub średniej wielkości blaty bezowe do deserów.
Jak i ile piec bezę- te dwa pytania spędzają sen z powiek początkującym cukiernikom. Bezę pieczemy, a właściwie suszymy w bardzo niskiej temperaturze i przez długi czas. Piekarnik rozgrzewamy tylko do 90 stopni i wkładamy do niego bezy na kilka godzin. W zależności od ich wielkości może to być od 2 nawet do 7 godzin.
Choć ten przepis nie jest skomplikowany, często zdarza się, że beza nie jest krucha, a ciągnąca. Od czego to zależy i jak temu zapobiec? Gumowa beza może być powodem zbyt krótkiego pieczenia lub zbyt dużej wilgoci w powietrzu.
Beza z malinami to tylko jedna z wielu opcji na pyszny deser. Kruche bezy to świetny materiał na wszelkiego rodzaju desery i można je wykorzystać zarówno do wypieków, jak i deserów w pucharkach. Bezowe blaty możemy przekładać przeróżnymi kremami, bitą śmietaną czy czekoladą. Najbardziej znanymi przepisami są oczywiście tort pavlova i eton mess, czyli warstwowy deser z bitej śmietany, pokruszonej bezy i świeżych owoców. Jednak beza może być też wykończeniem wielu ciast, na przykład szarlotki, biszkoptu, mazurka czy sernika.
Komentarze