Beza orzechowa z mango

Beza jest bardzo słodka, dlatego zawsze musimy mieć do niej coś kwaskowego - w tym przypadku obłędny krem cytrynowy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta desery bezy beza

Czas przygotowania:
1godz. 55min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 159 głosów)

Składniki:

  • Na krem cytrynowy:
  • 12 g żelatyny w proszku
  • drobno starta skórka i sok z 12 limonek
  • 30 dag cukru pudru
  • 12 jajek
  • 30 dag schłodzonego masła
  • Na bezę z orzechów:
  • olej do skropienia
  • 9 białek jajek
  • 33 dag cukru pudru
  • 5 i 1/4 szklanki mączki ze zmielonych orzechów laskowych
  • 2 laski wanilii
  • szczypta soli
  • Do dekoracji:
  • 6 owoców mango, bez skórki, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki prażonych orzechów laskowych bez skórki, małe liście mięty i drobne wiórki skórki z limonki

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Beza orzechowa z mango - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na krem: żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wody i odstawiamy, aż napęcznieje. Skórkę i sok z limonek wkładamy do rondla, mieszamy z cukrem i jajkami. Ustawiamy na małym ogniu i bardzo powoli ogrzewamy do temp. tuż poniżej wrzenia, ciągle mieszając, aby jajka się nie ścięły. Masę przelewamy do robota kuchennego lub blendera, dodajemy żelatynę i masło, miksujemy na gładki krem. Wlewamy do dużego płytkiego pojemnika i schładzamy przez noc w lodówce.
  • Na bezę: następnego dnia piekarnik rozgrzewamy do temp. 150°C. Trzy blachy do pieczenia wykładamy pergaminem, rysujemy na nim trzy 20-cm krążki. Lekko skrapiamy olejem (najlepiej w aerozolu). Białka ubijamy ze stopniowo dodawanym cukrem, aż wytworzą się miękkie szczyty. Delikatnie mieszamy z mączką z orzechów laskowych, nasionami wydobytymi z lasek wanilii i szczyptą soli.
  • Mieszaninę rozdzielamy równomiernie na przygotowane krążki. Pieczemy przez 1 godz. lub do momentu, aż bezy będą suche. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Krem limonkowy przekładamy do miksera stojącego z przystawką do ubijania. Ubijamy na średnim poziomie przez 30 sek. Kremem napełniamy rękaw spożywczy. Jedną bezę układamy na talerzu do serwowania i równomiernie wyciskamy na nią jedną trzecią kremu, na tym dekoracyjnie układamy plasterki mango. Czynności powtarzamy jeszcze dwa razy, deser posypujemy orzechami laskowymi i dekorujemy miętą i skórką z limonki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Porady

Zobacz też: tort bezowy ombre


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy