Wegańskie bezy z cieciorki

Przepis na wegańskie bezy jest bardzo prosty! Ten popularny deser zupełnie nie różni się smakiem od oryginału. Jak zrobić wegańskie bezy? Potrzebne będą trzy składniki.

beza

Ocena:

(średnia 4.46 z 170 głosów)

Składniki:

  • zalewa z 1 puszki cieciorki (woda po ciecierzycy)
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zalewę z cieciorki (wodę po ciecierzycy) wlewamy do misy miksera i zaczynamy ubijać na dużych obrotach miksera. Proces będzie wyglądał bardzo podobnie do ubijanie bezy z białek, zajmie jednak więcej czasu. Ubijamy sztywną pianę (sprawdzamy konsystencję w trakcie ubijania). Następnie powoli i stopniowo dodajemy do niej cukier i nadal ubijamy na wysokich obrotach. Cały proces powinien zająć ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i znowu ubijamy przez chwilę – beza powinna być lśniąca. Wykładamy 2 blachy papierem do pieczenia i formujemy 18 okrągłych mini bez. Suszymy je w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni (bez termoobiegu) przez 80 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, studzimy je przez kilka minut w środku, a następnie wyciągamy i chłodzimy na kratce.

Porady

Zobacz też: wegańskie bezy cream of tartar

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy