Wegańskie bezy z cieciorki

Bezy z wody po ciecierzycy zupełnie nie różnią się smakiem od oryginału, za to są świetną alternatywą na słodki i całkowicie roślinny deser. Jak zrobić wegańskie bezy? Potrzebne będą trzy składniki: aquafaba, cukier oraz sok z cytryny. Przepis na wegańskie bezy jest bardzo prosty! I choć wykorzystanie wody po ciecierzycy może dziwić, gwarantujemy, że z powodzeniem mogą one konkurować białkami jaj. Wegańskie bezy można podawać z kremami, świeżymi owocami, a także solo.

dodany przez: marlenas

bezy beza

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 172 głosów)


Kroki przygotowania:

  • woda po ciecierzycy 1.

    Zalewę z cieciorki (wodę po ciecierzycy) wlewamy do misy miksera i zaczynamy ubijać na dużych obrotach miksera. Proces będzie wyglądał bardzo podobnie do ubijania bezy z białek, jednak  przygotowanie bezy z cieciorki zajmie więcej czasu. Ubijamy na sztywną pianę sprawdzając konsystencję w trakcie. Następnie powoli i stopniowo dodajemy do niej cukier i nadal ubijamy na wysokich obrotach. Gotowa wegańska beza powinna stać sztywno na podniesionej pionowo łopatce miksera. Cały proces powinien zająć ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i znowu ubijamy przez chwilę – beza z aquafaby powinna być lśniąca. 

  • wegańskie bezy przepis 2.

    Wykładamy 2 blachy papierem do pieczenia i formujemy 18 okrągłych mini bez. Suszymy je w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni (bez termoobiegu) przez 80 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik studzimy je przez kilka minut w środku a następnie wyciągamy i chłodzimy na kratce.

Porady

  • Jeśli po gotowaniu ziaren ciecierzycy pozostało dużo płynu, którzy przypomina bardziej wodę niż zawiesinę, warto zredukować płyn. Gęstsza (przez odparowanie wody) aquafaba łatwiej się ubije. 
  • Surowe bezy z wody po cieciorce powinny być nakładane na papier do pieczenia przy pomocy rękawa cukierniczego. Jeśli nie dysponujemy takim narzędziem, ubitą aquafabę można przełożyć do woreczka na mrożonki i odciąć jego dolny róg. 
  • Bezy z ciecierzycy powinny bić nakładane na blachę od razu po ubiciu, aby piana nie zdążyła opaść, ani podejść wodą.
  • Bezy z ciecierzycy powinny być przechowywane w szczelnie zamykanym pojemniku, w przeciwnym razie zawilgotnieją i przestaną być chrupkie.
     

Notka redakcyjna

Wegańskie bezy – z czego ubić?    

Kuchnia wegańska jest pełna zamienników tradycyjnych potraw, które zaskakują nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Łudząco podobne do tych klasycznych, wegańskie bezy przygotowuje się z wody po cieciorce, tzw. aquafaby. Ta obcobrzmiąca nazwa pochodzi od łacińskich słów aqua (woda) oraz faba (fasola). Można ją pozyskać z zalewy z puszki lub słoika z ciecierzycą albo z wody pozostałej po gotowaniu ziaren. 

Aquafaba jest wegańskim zamiennikiem jajek. Powyższa beza z wody po cieciorce jest jednym z kilku ciekawych przepisów, które ja wykorzystują. Polecamy uwadze również minibezy Pavlova bez jajek. Krucha beza z cieciorki jest wypełniona lekkim, cytrynowym kremem i świeżymi owocami.

Jak wykorzystywać aquafabę w przepisach na ciasta?

Jajko w przepisach wegańskich można zastąpić różnymi roślinnymi alternatywami. Trzy łyżki stołowe wody po ciecierzycy zastępują jedno jajko. Jeśli jajko w przepisie powinno być ubite, wtedy aquafabę należy również ubić. Jeśli przepis na to nie wskazuje, wtedy wystarczy wlać płyn do masy na ciasto.

Innymi wegańskimi odpowiednikami jajek są m.in.:

  • zmielone siemię lniane rozrobione z wodą (1 jajko = 1 łyżka siemienia + 3 łyżki wody),
  • banan (1 jajko = 0,5 banana),
  • zmielone nasiona chia  rozrobione z wodą (1 jajko = 1 łyżka nasion chia + 0.3 szklanki wody).

Beza z cieciorki – z czym podawać?

Najbardziej znanym deserem z bezą jest oczywiście Pavlova – australijski deser nazwany na cześć baleriny Anny Pawłowej. Wegańska beza z bitą śmietaną oraz świeżymi owocami zawsze robią wrażenie na uroczystościach i imprezach. W przepisach na Pavlovę bezę z jajek z powodzeniem można zastąpić tą z aquafaby. Polecamy Pavlovę z truskawkami, która po wypełnieniu kremem z serka mascarpone tworzy idealny, letni deser. Również beza Pavlova z figami i granatem nie ma sobie równych, jeśli chodzi o wygląd i smak. Wegańskie bezy mogą być wykorzystywane w najróżniejszych przepisach. Warto na przykład przyrządzić trifle cytrusowe z chrupiącą bezą. Klementynki, włoskie amaretto i bita śmietana podane w wysokich pucharkach prezentują się wyśmienicie! Bezy z cieciorki mogą też wykończyć wszelkie domowe wypieki – szczególnie wtedy, gdy cały przepis został przygotowany z roślinnych produktów. Jabłecznik z bezą, mazurek z bezą kokosową, czy pleśniak są przykładami domowych ciast, w których beza z cieciorki sprawdzi się idealnie. Małe bezy mogą też być przyjemną i chrupiącą dekoracją słodkich kremów, np. kremu sułtańskiego
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy