Domowe ciepłe lody

Ciepłe lody to dla wielu osób smak dzieciństwa. Na przykład były często spotykane w sklepikach szkolnych. Lody na ciepło to zaskakujący kulinarny wynalazek. Ciepłe lody to po prostu kremowa masa umieszczona w wafelkowym rożku i zanurzona w polewie czekoladowej lub posypana kolorową, cukrową posypką. Ciepłe lody jako słodka i lepka pianka w chrupiącym wafelku smakowała nie tylko dzieciom. Podpowiadamy, jak zrobić ciepłe lody w domu. Oto nasz prosty przepis na ciepłe lody, który będzie idealny na podwieczorek.

dodany przez: Kulinarna Ania

bezy

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 154 głosów)

Domowe ciepłe lody - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 1. Ciepłe lody – przepis:
    Na początek w rondlu umieszczamy wodę i cukier, podgrzewamy na średniej mocy palnika przez 10-12 minut. Pędzelkiem zbieramy z brzegów rondla zgromadzony cukier, co zapobiegnie scukrzeniu. Syropu nie mieszamy podczas gotowania. Po upływie około 10 minut syrop powinien osiągnąć temperaturę około 100 °C, wówczas zaczynamy ubijać białka ze szczyptą soli. Jeśli nie posiadamy termometru cukierniczego, odrobinę syropu wpuszczamy do zimnej wody, jeśli stwardnieje jest gotowy. Gotowy syrop cukrowy powinien osiągnąć temperaturę około 120 °C.
  • wanilia, fot. iStock 2. Następnie białka na lody ciepłe ubijamy z cukrem. Partiami ( najlepiej po łyżce ) dodajemy cukier, stale miksując na najwyższych obrotach miksera. Kiedy piana będzie lśniąca i gęsta, bardzo cienką strużką wlewamy syrop cukrowy stale ubijając, aż beza wystygnie. Należy wyczuć moment kiedy białka będą dobrze ubite, cukier w nich rozpuści się całkowicie, a syrop będzie gotowy. Syrop cukrowy z czasem studzenia szybko gęstnieje. Na końcu dodajemy odrobinę barwnika spożywczego. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i z odpowiednią końcówką tylki przekładamy do wafelków. Następnie ciepłe lody chłodzimy w lodówce, aby z kremu bezowego utworzyła się charakterystyczna pianka. Domowe ciepłe lody są gotowe do podania. Ciepłe lody przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Porady

Ciepłe lody zawierają w przepisie: 

  • sparzone białka z dwóch dużych jajek
  • barwnik spożywczy w żelu
  • wafelki do lodów

Wypróbuj przepis na domowe lody

Aby przygotować łatwy przepis na ciepłe lody należy zaopatrzyć się w garnek, mikser, termometr cukierniczy, specjalny rękaw cukierniczy oraz końcówki przydatne do ozdabiania tortów. Gotowe lody na ciepło można udekorować pokruszonymi orzechami, posiekanymi suszonymi owocami lub rozpuszczoną czekoladą. Ciepłe lody będą ładnie się prezentować w wafelkach o różnych kształtach, tradycyjne rożki albo muszelki? Wybór należy do was!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy