Beza włoska

Ocena:

4.54 (158)

  • 30 min.
  • dla 3 osób

Beza włoska to połączenie dobrze ubitych białek z gorącym syropem cukrowym. Odznacza się niesamowicie kremową konsystencją oraz intensywnie słodkim smakiem. Z powodzeniem udekorujemy nią tarty, tartaleteki lub babeczki, w najprostszej wersji wystarczy przełożyć ją bitą śmietaną lub kremem z mascarpone. A opalona palnikiem cukierniczym będzie kusiła apetyczną kruchą, karmelową skorupką. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na bezę włoską.

Składniki:

  • woda  60 ml

  • cukier  300 g

  • białka  4 szt.

Beza włoska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Białka: białka o temperaturze pokojowej przenosimy do dużej miski. Ubijamy je do sztywności. Pod koniec, nie przerywając mieszania, dodajemy partiami 40 g cukru.

  • Krok 2:

    Syrop: do rondelka wsypujemy 260 g cukru. Następnie wlewamy wodę i wszystko dokładnie mieszamy. Całość gotujemy, aż syrop cukrowy osiągnie temperaturę 118°C.

  • Krok 3:

    Beza: do ubitych białek wlewamy małym strumieniem gorący syrop cukrowy. Pamiętajmy, żeby cały czas je ubijać na wysokich obrotach za pomocą miksera. Gotowa beza włoska powinna odznaczać się gęstą konsystencją.

Porady

  • Wszystkie naczynia, które mają styczność z białkami, powinny być czyste oraz suche. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że beza włoska wyjdzie idealnie.
  • Podczas gotowania wody z cukrem, warto korzystać z termometru kuchennego. Jeśli jednak go nie mamy, polecamy wykonać tzw. próbę pióra. Polega ona na zanurzeniu w syropie metalowego drucika z pętelką. Po wyjęciu dmuchamy w nią, jeśli powstanie cienka błona przypominająca bańkę, oznacza to, że możemy zakończyć proces gotowania.
  • Białka powinny być świeże, o delikatnym, neutralnym zapachu oraz dokładnie oddzielone od żółtek. W przeciwnym wypadku beza może nam się nie udać.
  • Gotową bezą włoską od razu dekorujemy wypieki. Wtedy masa jest najbardziej stabilna. W przeciwieństwie do bezy francuskiej, nie pieczemy jej wcześniej.
  • Najlepiej użyć białek o temperaturze pokojowej. Zimne będziemy musieli dłużej ubijać.
  • Beza włoska wspaniale smakuje w towarzystwie owocowych kremów oraz świeżych jagód, truskawek lub porzeczek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Beza włoska – do czego możemy ją wykorzystać?

Beza włoska opalana palnikiem cukierniczym wspaniale prezentuje się na wielu smacznych ciastach. Okazuje się, że nierzadko stanowi również bazę do przygotowania wyjątkowych przysmaków. Poniżej podajemy kilka pomysłów na jej wykorzystanie:

  • makaroniki – powstają w wyniku połączenia włoskiej bezy ze zmielonymi migdałami oraz cukrem pudrem. Gotowe makaroniki wspaniale smakują w towarzystwie kawy bądź herbaty,
  • tarta cytrynowa – kruche ciasto z kremową masą cytrynową dekorujemy włoską bezą. Na końcu opalamy ją palnikiem. Wypiek ten zachwyci wszystkich fanów słodko–kwaśnych smaków,
  • krem do tortów – świetnie sprawdzi się do przekładania blatów biszkoptowych lub dekoracji ciast. Wystarczy, że ubijemy gotową bezę z miękkim masłem. Tak przygotowany krem możemy wzbogacić również w inne składniki np. kakao, nadając mu w ten sposób zupełnie inny smak,
  • mus owocowy – składa się z bitej śmietany, musu owocowego oraz włoskiej bezy. Przed podaniem schładzamy go w lodówce,

Ponadto włoską bezę możemy użyć do dekoracji babeczek cytrynowych, kruchych tartaletek z owocami lub tortów. Dodatek tej słodkiej masy nada deserom wyjątkowej lekkości.

Beza – inne warianty

Beza powstaje z białek oraz cukru. W zależności od tego, jak zostanie przygotowana, możemy podzielić ją na kilka rodzajów. Omówiliśmy już bezę włoską. Okazuje się, że możemy jeszcze wymienić:

  • bezę francuską – żeby ją zrobić wystarczy, że ubijemy białka z cukrem. Niekiedy wzbogacana jest również w ocet lub sok cytrynowy w celu ustabilizowania masy. Składniki dodajemy pod koniec ubijania białek. Bezę francuską wykorzystujemy najczęściej do przygotowywania blatów bezowych, bezików czy pavlovej. 
  • bezę szwajcarską – powstaje w wyniku ubijania białek z cukrem nad gotującą się wodą. Ma podobne zastosowanie, co beza włoska. W związku z tym warto dodać ją do kremów lub  udekorować nią ciasto. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić z niej małe, słodkie beziki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne