Beza włoska to połączenie dobrze ubitych białek z gorącym syropem cukrowym. Odznacza się niesamowicie kremową konsystencją oraz intensywnie słodkim smakiem. Z powodzeniem udekorujemy nią tarty, tartaleteki lub babeczki, w najprostszej wersji wystarczy przełożyć ją bitą śmietaną lub kremem z mascarpone. A opalona palnikiem cukierniczym będzie kusiła apetyczną kruchą, karmelową skorupką. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na bezę włoską.
Adobe Stock
(średnia 4.56 z 156 głosów)
Białka: białka o temperaturze pokojowej przenosimy do dużej miski. Ubijamy je do sztywności. Pod koniec, nie przerywając mieszania, dodajemy partiami 40 g cukru.
Syrop: do rondelka wsypujemy 260 g cukru. Następnie wlewamy wodę i wszystko dokładnie mieszamy. Całość gotujemy, aż syrop cukrowy osiągnie temperaturę 118°C.
Beza: do ubitych białek wlewamy małym strumieniem gorący syrop cukrowy. Pamiętajmy, żeby cały czas je ubijać na wysokich obrotach za pomocą miksera. Gotowa beza włoska powinna odznaczać się gęstą konsystencją.
Porady
- Wszystkie naczynia, które mają styczność z białkami, powinny być czyste oraz suche. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że beza włoska wyjdzie idealnie.
- Podczas gotowania wody z cukrem, warto korzystać z termometru kuchennego. Jeśli jednak go nie mamy, polecamy wykonać tzw. próbę pióra. Polega ona na zanurzeniu w syropie metalowego drucika z pętelką. Po wyjęciu dmuchamy w nią, jeśli powstanie cienka błona przypominająca bańkę, oznacza to, że możemy zakończyć proces gotowania.
- Białka powinny być świeże, o delikatnym, neutralnym zapachu oraz dokładnie oddzielone od żółtek. W przeciwnym wypadku beza może nam się nie udać.
- Gotową bezą włoską od razu dekorujemy wypieki. Wtedy masa jest najbardziej stabilna. W przeciwieństwie do bezy francuskiej, nie pieczemy jej wcześniej.
- Najlepiej użyć białek o temperaturze pokojowej. Zimne będziemy musieli dłużej ubijać.
- Beza włoska wspaniale smakuje w towarzystwie owocowych kremów oraz świeżych jagód, truskawek lub porzeczek.
Beza włoska opalana palnikiem cukierniczym wspaniale prezentuje się na wielu smacznych ciastach. Okazuje się, że nierzadko stanowi również bazę do przygotowania wyjątkowych przysmaków. Poniżej podajemy kilka pomysłów na jej wykorzystanie:
Ponadto włoską bezę możemy użyć do dekoracji babeczek cytrynowych, kruchych tartaletek z owocami lub tortów. Dodatek tej słodkiej masy nada deserom wyjątkowej lekkości.
Beza powstaje z białek oraz cukru. W zależności od tego, jak zostanie przygotowana, możemy podzielić ją na kilka rodzajów. Omówiliśmy już bezę włoską. Okazuje się, że możemy jeszcze wymienić:
Komentarze