Pavlova z truskawkami
Przepis: Gregg Wallace dla 'Good Food', sierpien 2010
Przepis na klasyczny brytyjski deser Eton Mess z bezami i truskawkami to sposób na wyjątkowy rarytas. Uważa się, że Eton Mess powstał ponoć w wyniku niefortunnego wypadku: jedna wersja mówi o kucharzu, który upuścił bezę Pawłową i żeby nie marnować pysznych składników, zebrał wszystko do pucharków, druga o labradorze, który podczas pikniku usiadł na koszu, w którym była beza Pavlova. Chociaż Eton Mess z truskawkami to prawdziwy letni klasyk zróbcie go przez cały rok. Warto wiedzieć, że Eton Mess można zrobić także z innymi owocami. Jesienią do Eton mess polecamy użyć zwłaszcza mrożone maliny, jagody, wiśnie i granaty. Przydadzą się również owoce z kompotu lub domowe konfitury. Można dołożyć do niego lody oraz polać owocową polewą.
Eton Mess / fot. StockFood
Porady
Eton Mess – jak zrobić?
Deser Eton mess świetnie smakuje nie tylko ze śmietanką kremówką. Jeżeli chcemy dodać wyjątkowego smaku, to możemy sięgnąć po Eton mess z mascarpone. Aksamitna konsystencja serka mascarpone będzie doskonale współgrać z chrupkością ciasteczek bezowych i kwaskowatością owoców. Najlepiej wykorzystać serek mascarpone jako dodatek do śmietanki kremówki. Wtedy połączone konsystencję sprawią, że deser Eton Mess będzie smakował w niebiański sposób. Deser Eton Mess pięknie prezentuje się w przezroczystych szklankach lub kolorowych pucharkach.
Lody Eton Mess to także smakołyk, który możemy przygotować w domu. Do lodów śmietankowych możemy wkruszyć rozgniecione bezy i dodać pokrojone truskawki. Ciekawostką jest, że smak owoców można przełamać dodatkiem dobrej jakości octu balsamicznego. Kilka kropel potrafi zmienić prosty przepis w wyrafinowany deser idealny na uroczysty podwieczorek.
Deser Eton mess można z powodzeniem przygotowywać przez cały rok. W maju można wykorzystać uduszony rabarbar, w czerwcu sięgać po truskawki, czereśnie lub maliny, w lipcu i sierpniu korzystać z jagód, wiśni, brzoskwiń oraz śliwek. Natomiast zimą można zrobić eton mess z kremem cytrynowym, z ziarenkami granatów, z mandarynkami, z pomarańczą lub z połówkami nektarynek.
Słodkie bezy, schłodzony krem i słodko-kwaśne maliny. Taka propozycja na letnie spotkanie sprawdzi się idealnie.
Sernik wiedeński to elegancki i klasyczny wypiek, ale jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu i niewymagający skomplikowanych składników.Sernik wiedeński jest lekki jak chmurka, a po upieczeniu zachowuje swój kształt. Marzy wam się pyszny sernik wiedeński, puszysty, który nie opada i smakuje każdemu? Dobrze się składa – z naszym przepisem przyrządzicie sernik wiedeński, który zawsze się udaje!
Jabłecznik z bezą to wspaniałe ciasto. Pod lekko chrupiącą z wierzchu, a miękką w środku bezą, kryją się kwaśne jabłka na delikatnym kruchym spodzie. Jabłecznik z bezą to połączenie smaku kwaśnego i słodkiego, które tworzą przyjemny balans. To ciasto bardzo efektowne, ale łatwe do zrobienia. Wygląda na skomplikowane, jednak nie trzeba dużych umiejętności kucharskich, żeby je przygotować.
Ciasto rafaello na biszkopcie to jeden z najpopularniejszych słodkich wypieków, jakie goszczą w naszych domach. Kokosowe ciasto zdobyło ogromną popularność, przez co powstało wiele wariacji na temat tego przepisu. Jak przygotować klasyczne rafaello na biszkopcie? Wybierzcie nasz sprawdzony przepis i cieszcie się smakiem tego kultowego kokosowego ciasta.
Ryż z jabłkiem to szybkie, kilkuskładnikowe danie na słodko. Ten przepis wielu z nas kojarzy się jeszcze z dzieciństwa, bo z chęcią gotowały go również nasze mamy i babcie. Zafundujcie więc sobie sentymentalna podróż kulinarną i przygotujcie to danie w swojej kuchni. Ryż z jabłkami i cynamonem możecie podać jako deser, podwieczorek lub lekki obiad na słodko. Ryż na mleku to także świetny posiłek dla dzieci, nawet tych najmłodszych. Zobaczcie nasz szybki i prosty przepis na ryż z jabłkami.
Domowe bounty - bajecznie kokosowe pralinki, z przepyszną mleczną czekoladą. Uwaga - używamy niesolonego masła!
Słodka beza, aksamitny krem na bazie mascarpone i truskawki lub inne sezonowe owoce. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia w ogrodzie.
Czekolada, kawa, domowe biszkopty i śmietanowy krem z mascarpone - to warstwy na smakowity tort tiramisu. Warto przygotować go na rodzinne spotkanie, imieniny lub urodziny. Aksamitne ciasto tiramisu rozpływa się w ustach!
Tatar wołowy ma wielu zagorzałych wielbicieli. Mówi się, że ci którzy go nie lubią po prostu nigdy nie jedli wystarczającego dobrego. Tatar wołowy to proste danie, bardzo klasyczne, wielu osobom kojarzące się z dzieciństwem i rodzinnymi spotkaniami. Miękkie świeżo siekane lub mielone mięso, dodatki, żółtko – sekret tkwi w jakości poszczególnych składników. Tatar u mnie to jedna z najlepszych przystawek lub smaczne danie główne.