Przepis na klasyczny brytyjski deser Eton Mess z bezami i truskawkami to sposób na wyjątkowy rarytas. Uważa się, że Eton Mess powstał ponoć w wyniku niefortunnego wypadku: jedna wersja mówi o kucharzu, który upuścił bezę Pawłową i żeby nie marnować pysznych składników, zebrał wszystko do pucharków, druga o labradorze, który podczas pikniku usiadł na koszu, w którym była beza Pavlova. Chociaż Eton Mess z truskawkami to prawdziwy letni klasyk zróbcie go przez cały rok. Warto wiedzieć, że Eton Mess można zrobić także z innymi owocami. Jesienią do Eton mess polecamy użyć zwłaszcza mrożone maliny, jagody, wiśnie i granaty. Przydadzą się również owoce z kompotu lub domowe konfitury. Można dołożyć do niego lody oraz polać owocową polewą.
Porady
Eton Mess – jak zrobić?
Deser Eton mess świetnie smakuje nie tylko ze śmietanką kremówką. Jeżeli chcemy dodać wyjątkowego smaku, to możemy sięgnąć po Eton mess z mascarpone. Aksamitna konsystencja serka mascarpone będzie doskonale współgrać z chrupkością ciasteczek bezowych i kwaskowatością owoców. Najlepiej wykorzystać serek mascarpone jako dodatek do śmietanki kremówki. Wtedy połączone konsystencję sprawią, że deser Eton Mess będzie smakował w niebiański sposób. Deser Eton Mess pięknie prezentuje się w przezroczystych szklankach lub kolorowych pucharkach.
Lody Eton Mess to także smakołyk, który możemy przygotować w domu. Do lodów śmietankowych możemy wkruszyć rozgniecione bezy i dodać pokrojone truskawki. Ciekawostką jest, że smak owoców można przełamać dodatkiem dobrej jakości octu balsamicznego. Kilka kropel potrafi zmienić prosty przepis w wyrafinowany deser idealny na uroczysty podwieczorek.
Deser Eton mess można z powodzeniem przygotowywać przez cały rok. W maju można wykorzystać uduszony rabarbar, w czerwcu sięgać po truskawki, czereśnie lub maliny, w lipcu i sierpniu korzystać z jagód, wiśni, brzoskwiń oraz śliwek. Natomiast zimą można zrobić eton mess z kremem cytrynowym, z ziarenkami granatów, z mandarynkami, z pomarańczą lub z połówkami nektarynek.
Komentarze