Bezowa rolada z marakują

Przepis na roladę bezową z marakują i truskawkami.

Dodany przez:

Bezowa rolada z marakują

Bezy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 białka jajek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 15 dag drobnego cukru
  • 4 owoce passiflory
  • 10 dużych truskawek
  • cukier puder
  • 20 dag gotowego kremu cytrynowego (lemon curd)
  • 150 ml płynnej, bardzo zimnej śmietany

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy skrobię kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną wymieszaną z cukrem i ubijamy dalej. Rozprowadzamy masę na niewielkiej blasze przykrytej pergaminem. Pieczemy 20 min. Owoce passiflory przecinamy na pół, wyjmujemy miąższ i pestki. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Bezę po wyjęciu z piekarnika przekładamy do góry dnem na papier do pieczenia obsypany cukrem pudrem. Usuwamy papier z pieczenia. Studzimy. Wyrównujemy brzegi i smarujemy kremem cytrynowym, wzdłuż układamy plasterki truskawek i miąższ owoców passiflory. Śmietanę ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru. Rozkładamy na owocach. Bezę zawijamy jak roladę, kroimy na duże plastry, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
  2. Aby rolada była bardziej chrupiąca i aromatyczna, możemy na pergaminie przed pieczeniem bezy rozsypać płatki migdałowe i dopiero na nie wyłożyć pianę i upiec bezę.

Wskazówki

Zobacz też: Rolada biszkoptowa z truskawkami

deser ciasto beza rolada marakuja
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy