Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami to efektowny deser, który należy podać od razu. Jest bardzo słodka, co doskonale komponuje się z kawą, herbatą lub lampką musującego wina. Wierzch można ozdobić w dowolny sposób – świeżymi truskawkami, malinami, listkami mięty lub musem owocowym. W odróżnieniu od tortów, blat na roladę bezową powinien być miękki. Jest więc gotowy już po 20–25 min w piekarniku.
Getty Image
Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 150°C, dużą prostokątną blachę o wymiarach 24x34 cm (może być taka z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
Beza: mieszamy cukier z mąką ziemniaczaną. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy ocet i łyżka po łyżce cukier z mąką. Bezę wykładamy na przygotowaną blachę, rozmasowując ją po całej powierzchni.
Pieczenie: blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20–25 min. Kiedy beza jest już rumiana, wyjmujemy ją i odstawiamy do ostygnięcia.
Obracanie: kładziemy na wierzch papier do pieczenia i ostrożnie obracamy bezę na drugą stronę. Ściągamy papier, studzimy.
Truskawki: myjemy i wycinamy szypułki. Połowę kroimy w małą kostkę, a drugą część – na połówki.
Bita śmietana: kremówkę ubijamy na gęsty krem. Pod koniec dodajemy cukier puder (15 g).
Zawijanie: na zimną bezę nakładamy bitą śmietanę (⅕ zostawiamy do dekoracji), pozostawiając pustą krawędź z – ok. 2–3 cm. Na wierzch układamy pokrojone w kostkę truskawki. Ostrożnie zwijamy roladę, nie ściskając jej zbyt mocno. Zaczynamy od krótszego boku.
Dekoracja: na wierzch nakładamy pozostałą bitą śmietanę przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Na śmietanie układamy połówki truskawek, posypujemy cukrem pudrem. Rolada bezowa jest od razu gotowa do spożycia.
Porady
- Beza na roladę powinna być miękka, żeby dało się ją zwinąć. Z wierzchu może się lekko kruszyć – delikatne spękania wyglądają atrakcyjnie.
- Nakładając bitą śmietaną i truskawki na bezę dobrze jest zostawić z jednej strony więcej przestrzeni, żeby nadzienie nie wypłynęło ze środka.
- Kilka truskawek możemy zmiksować na mus, który możemy wykorzystać zamiast (lub obok truskawek) do dekoracji.
- Do ozdoby sprawdzą się także listki świeżej mięty, które ładnie kontrastują z owocami.
- W wariancie bezglutenowym należy użyć ocet winny i sok z cytryny.
- Roladę bezową przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 2 dni.
Roladę bezową możemy wypełnić także kremem o innym smaku. Najbardziej popularne to:
Taki krem możemy wykorzystać także do innych deserów – tortów lub rolady biszkoptowej z kremem i galaretką.
Rolada bezowa dacquoise to pyszny wariant popularnego deseru. W oryginalnej wersji blaty bezowe przekładamy masą kajmakową z dodatkiem daktyli i orzechów. Takim nadzieniem możemy wypełnić także roladę:
Roladę dacquoise ozdabiamy kremem i posypujemy kakao.
Komentarze