Bezowa rolada z marakują

Bezowa rolada z marakują to przepis dla wielbicieli słodkości. Warto przygotować go z dodatkiem kwaśnego kremu cytrynowego oraz  z ubitą śmietaną kremówką.

CiastaroladaDeserybezybeza

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)1.Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy skrobię kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną wymieszaną z cukrem i ubijamy dalej. Rozprowadzamy masę na niewielkiej blasze przykrytej pergaminem. Pieczemy 20 min. Owoce passiflory przecinamy na pół, wyjmujemy miąższ i pestki. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Bezę po wyjęciu z piekarnika przekładamy do góry dnem na papier do pieczenia obsypany cukrem pudrem.
  • iStock-truskawki-swieze-min (1)2.Usuwamy papier z pieczenia. Studzimy. Wyrównujemy brzegi i smarujemy kremem cytrynowym, wzdłuż układamy plasterki truskawek i miąższ owoców passiflory. Śmietanę ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru. Rozkładamy na owocach. Bezę zawijamy jak roladę, kroimy na duże plastry, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Aby rolada była bardziej chrupiąca i aromatyczna, możemy na pergaminie przed pieczeniem bezy rozsypać płatki migdałowe i dopiero na nie wyłożyć pianę i upiec bezę.

Porady

Zobacz też: Rolada biszkoptowa z truskawkami

Notka redakcyjna

Bezowa rolada z marakują potrzebuje do podania 200 g gotowego kremu cytrynowego (lemon curd) oraz 150 ml płynnej, bardzo zimnej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy