Bezowa rolada z marakują

Bezowa rolada z marakują to przepis dla wielbicieli słodkości. Jest pyszna, chrupiąca i całkiem prosta w przygotowaniu. Jej słodycz równoważą świeże owoce, ubita śmietana i kwaśny krem cytrynowy – rolada bezowa smakuje świeżo i lekko. Taki deser będzie idealny zarówno do popołudniowej kawy, jak i na wyjątkowe okazje!

dodany przez: mojegotowanie

Ciasta rolada Desery bezy beza

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)


Kroki przygotowania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 1.

    Rolada bezowa powinna być pieczona w dobrze rozgrzanym piekarniku do temp. 180°C. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy skrobię kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną wymieszaną z cukrem i ubijamy dalej. Taką masę, z której powstanie rolada z białek rozprowadzamy na niewielkiej blasze przykrytej pergaminem. Pieczemy 20 min. Owoce passiflory przecinamy na pół, wyjmujemy miąższ i pestki. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Bezę po wyjęciu z piekarnika przekładamy do góry dnem na papier do pieczenia obsypany cukrem pudrem.

  • iStock-truskawki-swieze-min (1) 2.

    Rolada bezowa z owocami przed zwinięciem powinna być lekko przestudzona. Usuwamy papier z pieczenia, wyrównujemy brzegi i smarujemy kremem cytrynowym, wzdłuż układamy plasterki truskawek i miąższ owoców passiflory. Śmietanę ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru. Rozkładamy na owocach. Całość zawijamy. Rolada bezowa z truskawkami i marakują powinna być pokrojona na duże plastry i oprószona cukrem puderm. 

Porady

  • Rolada z bezy jest pysznie słodka. Warto wybrać do jej przygotowania drobny cukier lub cukier puder, które łatwiej się rozpuszczą. Nie polecamy używania cukru trzcinowego, który jest mniej słodszy i trzeba dodać go więcej.
  • Do czego wykorzystać żółtka z jajek, których nie wykorzystała rolada bezowa? Przepis na lody zabajone, czy creme brulee to pyszne desery, do przygotowania których przydadzą się te żółtka.
  • Białka są gotowe, gdy piana z nich stoi sztywno na postawionej pionowo do góry łyżce miksera i nie ma na niej pęcherzyków powietrza. Rolada bezowa powinna być przygotowana z gładkiej, lśniącej masy jajecznej. 
  • Aby rolada z białek była bardziej chrupiąca i aromatyczna, możemy na pergaminie przed pieczeniem bezy rozsypać płatki migdałowe i dopiero na nie wyłożyć pianę i upiec bezę.
  • Postaraj się, aby beza rozprowadzona na blaszce miała identyczną grubość w każdej z części.
  • Beza w trakcie pieczenia tylko delikatnie zmieni kolor. Jeśli zaczyna ciemnieć, znaczy, że temperatura jest za wysoka i należy ją zmniejszyć. 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić roladę bezową?

Rolada bezowa może być przygotowana zarówno z jajek w temperaturze pokojowej, jak i tych wyciągniętych prosto z lodówki. Ważne, aby jajka były świeże. Rolada z bezy powstaje z białek jaj, cukru i odrobiny skrobi, dzięki której rolada bezowa będzie bardziej chrupiąca. Dodanie soli do białek spowoduje, że łatwiej będzie ubić gładką pianę. Cukier wymieszany ze skrobią warto dodawać małymi porcjami. Bezę pieczemy ok. 20 min w temperaturze ok. 180°C. Po tym czasie beza powinna być sucha, jednak ciągle elastyczna, aby można było zawinąć ją w roladę. Bezę studzimy. Przygotowujemy lemon crud (przepis poniżej), ubijamy śmietanę kremówkę i kroimy owoce. Rolada bezowa z truskawkami i marakują potrzebuje do podania 200 g gotowego kremu cytrynowego (lemon curd) oraz 150 ml płynnej, bardzo zimnej śmietany. Rolada bezowa z owocami pysznie komponuje się z kwaśnymi i świeżymi nutami smakowymi. Idealnie nadadzą się do niej truskawki i marakuje, jednak można wybrać dowolne, sezonowe owoce. Jak zawinąć roladę? Po ułożeniu wszystkich składników na blacie z bezy należy zacząć powoli zawijać ją zaczynając od jej szerszego boku. Niektórzy nie odrywają papieru od spodu bezy przed rozpoczęciem zawijania, jednak my polecamy to zrobić. Bezę można ułożyć na ręczniku kuchennym, co może pomóc w jej zawijaniu. Rolada bezowa z owocami powinna po zawinięciu zostać dobrze dociśnięta.  

Jak zrobić krem cytrynowy do rolady bezowej?

Słodycz bezy idealnie przełamuje lekki, pyszny krem cytrynowy! Polecamy przygotować lemon curd – to klasyczny, wyrazisty w smaku krem, bardzo dobrze znany cukiernikom! Świetnie z jego dodatkiem będzie smakować każda tarta owocowa, czy rolada bezowa. Przepis na lemon curd jest łatwy, jednak należy pamiętać, aby wykonywać kolejne kroki w podanej kolejności. Krem cytrynowy można przygotować dzień wcześniej. Na początku należy wyparzyć cytryny i zetrzeć z nich skórkę. Następnie wycisnąć sok i gotować razem z cukrem, jajkami i skrobią. Następnie dodać masło i gotować na małym ogniu. Dokładny przepis na lemon curd znajdziecie tutaj. Rolada bezowa z owocami może być podana również z innymi lubianymi kremami, warto jednak, aby były one kwaśne, aby mogły przełamać smak bezy.

Marakuja 

Egzotyczne owoce stają się coraz popularniejsze w Polsce. Warto wypróbować ich smak samych w sobie, jak również w pysznych deserach. Marakuja, inaczej nazywana passiflorą, to słodko-kwaśny owoc, którego miąższ najlepiej wyjadać łyżeczką. Rolada bezowa z truskawkami i marakują to tylko jeden z pomysłów na jej wykorzystanie. Z ciast zaskakuje również tarta z kokosowym musem i marakują. Warto spróbować również drinków, np. ballantine’s&marakuja, czy malibu-marakuja. A na słono polecamy łososia z egzotycznymi owocami. Same pyszności!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy