Rolada bezowa

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami to efektowny deser, który należy podać od razu. Jest bardzo słodka, co doskonale komponuje się z kawą, herbatą lub lampką musującego wina. Wierzch można ozdobić w dowolny sposób – świeżymi truskawkami, malinami, listkami mięty lub musem owocowym. W odróżnieniu od tortów, blat na roladę bezową powinien być miękki. Jest więc gotowy już po 20–25 min w piekarniku.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

rolada beza

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 168 głosów)

Rolada bezowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 150°C, dużą prostokątną blachę o wymiarach 24x34 cm (może być taka z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.

  • 2.

    Beza: mieszamy cukier z mąką ziemniaczaną. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy ocet i łyżka po łyżce cukier z mąką. Bezę wykładamy na przygotowaną blachę, rozmasowując ją po całej powierzchni.

  • 3.

    Pieczenie: blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20–25 min. Kiedy beza jest już rumiana, wyjmujemy ją i odstawiamy do ostygnięcia.

  • 4.

    Obracanie: kładziemy na wierzch papier do pieczenia i ostrożnie obracamy bezę na drugą stronę. Ściągamy papier, studzimy.

  • 5.

    Truskawki: myjemy i wycinamy szypułki. Połowę kroimy w małą kostkę, a drugą część – na połówki.

  • 6.

    Bita śmietana: kremówkę ubijamy na gęsty krem. Pod koniec dodajemy cukier puder (15 g).

  • 7.

    Zawijanie: na zimną bezę nakładamy bitą śmietanę (⅕ zostawiamy do dekoracji), pozostawiając pustą krawędź z – ok. 2–3 cm. Na wierzch układamy pokrojone w kostkę truskawki. Ostrożnie zwijamy roladę, nie ściskając jej zbyt mocno. Zaczynamy od krótszego boku.

  • 8.

    Dekoracja: na wierzch nakładamy pozostałą bitą śmietanę przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Na śmietanie układamy połówki truskawek, posypujemy cukrem pudrem. Rolada bezowa jest od razu gotowa do spożycia.

Porady

  • Beza na roladę powinna być miękka, żeby dało się ją zwinąć. Z wierzchu może się lekko kruszyć – delikatne spękania wyglądają atrakcyjnie.
  • Nakładając bitą śmietaną i truskawki na bezę dobrze jest zostawić z jednej strony więcej przestrzeni, żeby nadzienie nie wypłynęło ze środka.
  • Kilka truskawek możemy zmiksować na mus, który możemy wykorzystać zamiast (lub obok truskawek) do dekoracji.
  • Do ozdoby sprawdzą się także listki świeżej mięty, które ładnie kontrastują z owocami.
  • W wariancie bezglutenowym należy użyć ocet winny i sok z cytryny.
  • Roladę bezową przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 2 dni.

Notka redakcyjna

Rolada bezowa – warianty

  • Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami – do tej wersji możemy wykorzystać nie tylko truskawki, ale także maliny, borówki, jeżyny, wiśnie w żelu lub brzoskwinie w słodkim syropie.
  • Rolada bezowa z mascarpone – serek dodajemy stopniowo do bitej śmietany. Taki krem jest gęstszy i dłużej zachowuje objętość.
  • Rolada bezowa z galaretką – do bitej śmietany możemy dodać pokrojoną w kostkę galaretkę owocową. Przygotowujemy ją wcześniej, studzimy i odkładamy do lodówki, aby zdążyła stężeć.

Krem do rolady bezowej

Roladę bezową możemy wypełnić także kremem o innym smaku. Najbardziej popularne to:

  • krem kawowy – do bitej śmietany z mascarpone (i cukrem pudrem) dodajemy ok. 30 ml zaparzonej i przestudzonej kawy,
  • krem budyniowy – gotujemy budyń, studzimy, a następnie dodajemy do masła ubitego na puszystą masę,
  • krem cytrynowy z mascarpone – serek mieszamy z gęstym jogurtem, białą czekoladą i cukrem pudrem. Do tego dodajemy skórkę i sok z cytryny.

Taki krem możemy wykorzystać także do innych deserów – tortów lub rolady biszkoptowej z kremem i galaretką.

Rolada bezowa dacquoise

Rolada bezowa dacquoise to pyszny wariant popularnego deseru. W oryginalnej wersji blaty bezowe przekładamy masą kajmakową z dodatkiem daktyli i orzechów. Takim nadzieniem możemy wypełnić także roladę:

  • krem przygotowujemy z bitej śmietany, mascarpone i masy kajmakowej,
  • dodajemy do niego posiekane daktyle i orzechy włoskie,
  • masę nakładamy na upieczony i przestudzony blat bezowy, a następnie zwijamy w roladę.

Roladę dacquoise ozdabiamy kremem i posypujemy kakao.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy