Beza - najlepsze przepisy

1 kolekcji przepisów

183 przepisów

Beza to charakterystyczne, lekkie białe ciastko zrobione z ubitych i wypieczonych białek jaj kurzych oraz cukru. Prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie, a jej smak ma wielu zwolenników. Najlepsza beza ma chrupiącą, twardą i jasną skórkę, a w środku kryje skarmelizowany cukier. Jak zrobić bezy, by na pewno się udały i cieszyły smakiem? Czy można zrobić bezy bez użycia jaj?

Przepisy na bezę

Beza - historia ciasta

Beza to deser, który trudno jest pomylić z czymkolwiek innym. Jest biała jak śnieg, krucha, w środku najczęściej lekko ciągnąca się. Stanowi podstawę niejednego słynnego i uwielbianego deseru. Najlepszy przykład stanowi beza Pavlova. To tort bezowy z bardzo bogatą historią. Nazwa deseru pochodzi od nazwiska Anny Pawłowej - primabaleriny z Rosji, która w latach 20. XX wieku odwiedziła australijskie Perth. Właśnie dla niej przygotowano bezę przekładaną bitą śmietaną i udekorowaną świeżymi owocami. Autorem przepisu był podobno szefa kuchni hotelu Esplanade, choć istnieje także druga wersja zdarzeń, promowana przez Nowozelandczyków. Według nich Pavlova powstała trzy lata wcześniej, właśnie w Nowej Zelandii.

Dawniej popularne były także beziki - małe, bezowe ciastka oraz podobne przysmaki, nazywane marengami. Beza do dziś budzi apetyt i zachwyca swoim delikatnym wyglądem. Jest też deserem, który uchodzi za trudny w przygotowaniu i wymagający, mimo pozornie prostego przepisu.

Domowa beza - jak ją zrobić?

Beza nie jest deserem łatwym. Z tego względu nie każdy porywa się na jej przygotowanie. Nietrudno jest ją przypalić, nie dopiec lub źle ubić białka. Klasyczne składniki na bezę to białka kurzych jaj i cukier puder. Niektórzy dodają drobnego, granulowanego cukru, inni cukru trzcinowego, który zmienia kolor i smak bezy. Białka trzeba ubić na gęstą, sztywną masę, która "sama stoi". Ważne jest, by bardzo dokładnie oddzielić białka od żółtek, a następnie ubijać je w misce ze szkła lub metalowej, w której nie ma wody ani tłuszczu. Ubijanie ręczną trzepaczką daje najlepszą kontrolę nad procesem, choć jest bardzo czasochłonne i męczące. Większość osób używa miksera, trzeba jednak uważać, by białek nie "przebić" i nie zważyć.

Warto wiedzieć, że istnieją różne rodzaje bezy. Beza francuska to wersja najpopularniejsza. Z wierzchu chrupie, natomiast w środku znajduje się lekko ciągnąca masa. Ina odmianą bezy jest beza włoska. Nie wymaga pieczenia ani suszenia. Przygotowując to ciasto używa się gorącego syropu cukrowego do zaparzania ubitych białek. A jak zrobić bezy szwajcarskie? Ta odmiana bezy jest krucha, a przygotowuje się ją poprzez poddanie białek działaniu gorącej pary.

Klasyczne bezy należy suszyć w piekarniku w niskiej temperaturze. To dość długotrwały proces, trwający nawet do dwóch godzin.

Ciasta z bezą

Beza to ogrom możliwości kulinarnych. Najpopularniejszym ciastem z bezą jest wspomniana wyżej Pavlova, jednak to nie koniec dostępnych opcji. Sporym powodzeniem cieszy się też mazurek z bezą - wyjątkowo estetyczny i elegancki wypiek wielkanocny. Wielbiciele zmiennych faktur i różnorodnych smaków lubią łączyć biszkopt z bezą w miękko - chrupiącym deserze.

Bardziej zaawansowani cukiernicy mogą spróbować swoich sił, przygotowując tak ciekawe ciasta, jak bezowy przekładaniec lub delikatne, wykwintne tarty bezowe. Warto też zmierzyć się z mieszaniem masy na bezę z różnymi dodatkami. Szczególnie pyszna jest beza orzechowa.

Wegańska beza

Beza to ciasto lub ciastko, które w większości składa się z białek jaj. Coraz więcej osób w swojej diecie wyklucza użycie produktów odzwierzęcych. Czy możliwa jest więc wegańska beza? Przepis już został opracowany i sprawdza się naprawdę świetnie. Aby przygotować bezę bez dodatków pochodzących od zwierząt należy wykorzystać aquafabę, czyli wodę z puszki po ciecierzycy. Lekko ciągnąca się, mętna woda posiada właściwości podobne do białek jaj i pozwala się ubijać na sztywno. Drugim składnikiem masy jest, podobnie jak w klasycznej bezie, cukier. Beza wegańska nie smakuje ciecierzycą - ma bardzo słodki smak, niemal identyczny, jak klasyczne bezy.

Artykuły powiązane

beza
11.08.2020

Jak zrobić bezy? Niezawodne sposoby na udany wypiek

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić bezy. Te apetyczne słodkości często się bowiem nie udają. Bo choć bezy robi się zaledwie z kilku składników, są dość kapryśnym przysmakiem. Niewielki błąd popełniony na etapie przygotowania masy wystarczy, żeby beza zapadła się, pokruszyła lub ściemniała. Na szczęście istnieją sposoby na bezę idealną. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jak zrobić bezy w każdej kuchni!

Beza pavlova
30.07.2020

Kusząca beza pavlova - przepis na deser z historią

Beza pavlova - zwana też bezą Pavlovej - to wypiek, który wyjątkowo prezentuje się na stole. Podana jako słodka niespodzianka na uroczyste przyjęcie czy deser w ramach rodzinnego spotkania zawsze spotyka się z aprobatą. Pavlova to bowiem połączenie słodkich blatów bezy, kremu i soczystych owoców. Skąd wzięła się jej nazwa i co powinno znaleźć się w prawdziwej Pavlovej? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Akcesoria cukiernicze - co warto mieć w kuchni
12.07.2020

Akcesoria cukiernicze - z tymi gadżetami upieczesz najlepsze ciasta!

Tortownica, szpatuła czy rękaw cukierniczy - to akcesoria cukiernicze, które warto mieć w kuchni, jeśli lubimy robić ciasta domowe. Pomogą nie tylko uformować wypieki, ale też ozdobić. Tort, tarta, ciasteczka, ale też pralinki? Z odpowiednim sprzętem to łatwiejsze, niż może się wydawać! W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jakie 4 gadżety warto mieć i do czego je wykorzystać.

Beza wg przepisu Katarzyny Nowakowskiej autorski książki "Skandal"
03.06.2020

Beza z truskawkami i pstrąg pieczony z cytrynami i rozmarynem. Autorka "Skandalu" poleca swoje przepisy

Najnowsza książka Katarzyny Nowakowskiej "Skandal" to wciągająca historia z licznymi zwrotami akcji - a sama autorka dobrze wie, że angażujące zajęcie to... pieczenie i gotowanie w kuchni! Specjalnie dla nas K.N. Haner przygotowała bezę z truskawkami i pstrąga pieczonego z cytrynami oraz rozmarynem. Sprawdźcie te przepisy i rąbek tajemnicy o książce "Skandal".

Gaja Suchocka
27.05.2020

Gaja Suchocka: „Własna książka to duża satysfakcja” – rozmowa ze zwyciężczynią MasterChefa Junior

Gaja Suchocka, to zwyciężczyni 5. edycji MasterChefa Junior. Sukces osiągnęła wykonując finałową bezę z lemon curd. Nam opowiedziała, co czuje widząc swoją książkę, czym się inspiruje i jakie zmiany nastąpiły po wygranie programu. W cyklu Człowiek od kuchni porozmawialiśmy nie tylko o książce.

Dziewczyny z wypiekami - Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz
18.05.2020

Dziewczyny z wypiekami i porady na pyszny tort na różne okazje

Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz, czyli Dziewczyny z wypiekami, to prawdziwe cukiernicze czarodziejki. W swojej pracowni przygotują nie tylko bajeczny tort urodzinowy czy tort na chrzciny. Robią nawet tort w kształcie sukni ślubnej! W cyklu "Przy wspólnym stole" podpowiadają, od czego zacząć pieczenie tortów we własnej kuchni i jakie są ostatnie cukiernicze trendy.

Ciasto kruche z rabarbarem
01.05.2020

Proste ciasto z rabarbarem - z kruszonką, bezą czy z budyniem?

Jest kwaskowe, wyraziste i nie za suche – ciasto z rabarbarem to marzenie każdego fana wypieków z owocami. Drożdżowe, ucierane czy na kruchym spodzie – wszystkie sposoby są bardzo łatwe w przygotowaniu.

jak udekorować tort
20.02.2020

Dekorowanie tortu – jak sprawić, by wyglądał pięknie?

Jak udekorować tort? Robiąc ciasto na przyjęcie w domu, naszym najczęstszym problemem jest jego wygląd. Chcemy przecież by przypominało torty z cukierni. Istnieje jednak kilka sposobów, które zawsze się sprawdzają. Podpowiadamy, jak ozdobić tort, by spełnił wasze wymagania, a przy okazji wywołał podziw na twarzach gości.

bezy-rozowe
14.02.2020

Rozgrzewające dania i bezy! Rozmawiamy o lutowym numerze "Moje Gotowanie"

Redaktor naczelna magazynu "Moje Gotowanie" Renata Chodorowska razem z redaktor prowadzącą serwis mojegotowanie.pl Magdaleną Pomorską porozmawiały o menu na luty. Jakie warzywa i owoce wybierać? Jaki mięsny specjał podać na przyjęcie w domu? I co pysznego, a zjawiskowego "od serca" zrobić dla drugiej połówki? Posłuchajcie i sprawdźcie przepisy w magazynie!

Beza Pavlova
15.11.2019

Beza Pavlova z bitą śmietaną, mango i marakują

Bajeczny tort bezowy na specjalne okazje.