Beza - najlepsze przepisy

1 kolekcji przepisów

183 przepisów

Beza to charakterystyczne, lekkie białe ciastko zrobione z ubitych i wypieczonych białek jaj kurzych oraz cukru. Prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie, a jej smak ma wielu zwolenników. Najlepsza beza ma chrupiącą, twardą i jasną skórkę, a w środku kryje skarmelizowany cukier. Jak zrobić bezy, by na pewno się udały i cieszyły smakiem? Czy można zrobić bezy bez użycia jaj?

Przepisy na bezę

Beza - historia ciasta

Beza to deser, który trudno jest pomylić z czymkolwiek innym. Jest biała jak śnieg, krucha, w środku najczęściej lekko ciągnąca się. Stanowi podstawę niejednego słynnego i uwielbianego deseru. Najlepszy przykład stanowi beza Pavlova. To tort bezowy z bardzo bogatą historią. Nazwa deseru pochodzi od nazwiska Anny Pawłowej - primabaleriny z Rosji, która w latach 20. XX wieku odwiedziła australijskie Perth. Właśnie dla niej przygotowano bezę przekładaną bitą śmietaną i udekorowaną świeżymi owocami. Autorem przepisu był podobno szefa kuchni hotelu Esplanade, choć istnieje także druga wersja zdarzeń, promowana przez Nowozelandczyków. Według nich Pavlova powstała trzy lata wcześniej, właśnie w Nowej Zelandii.

Dawniej popularne były także beziki - małe, bezowe ciastka oraz podobne przysmaki, nazywane marengami. Beza do dziś budzi apetyt i zachwyca swoim delikatnym wyglądem. Jest też deserem, który uchodzi za trudny w przygotowaniu i wymagający, mimo pozornie prostego przepisu.

Domowa beza - jak ją zrobić?

Beza nie jest deserem łatwym. Z tego względu nie każdy porywa się na jej przygotowanie. Nietrudno jest ją przypalić, nie dopiec lub źle ubić białka. Klasyczne składniki na bezę to białka kurzych jaj i cukier puder. Niektórzy dodają drobnego, granulowanego cukru, inni cukru trzcinowego, który zmienia kolor i smak bezy. Białka trzeba ubić na gęstą, sztywną masę, która "sama stoi". Ważne jest, by bardzo dokładnie oddzielić białka od żółtek, a następnie ubijać je w misce ze szkła lub metalowej, w której nie ma wody ani tłuszczu. Ubijanie ręczną trzepaczką daje najlepszą kontrolę nad procesem, choć jest bardzo czasochłonne i męczące. Większość osób używa miksera, trzeba jednak uważać, by białek nie "przebić" i nie zważyć.

Warto wiedzieć, że istnieją różne rodzaje bezy. Beza francuska to wersja najpopularniejsza. Z wierzchu chrupie, natomiast w środku znajduje się lekko ciągnąca masa. Ina odmianą bezy jest beza włoska. Nie wymaga pieczenia ani suszenia. Przygotowując to ciasto używa się gorącego syropu cukrowego do zaparzania ubitych białek. A jak zrobić bezy szwajcarskie? Ta odmiana bezy jest krucha, a przygotowuje się ją poprzez poddanie białek działaniu gorącej pary.

Klasyczne bezy należy suszyć w piekarniku w niskiej temperaturze. To dość długotrwały proces, trwający nawet do dwóch godzin.

Ciasta z bezą

Beza to ogrom możliwości kulinarnych. Najpopularniejszym ciastem z bezą jest wspomniana wyżej Pavlova, jednak to nie koniec dostępnych opcji. Sporym powodzeniem cieszy się też mazurek z bezą - wyjątkowo estetyczny i elegancki wypiek wielkanocny. Wielbiciele zmiennych faktur i różnorodnych smaków lubią łączyć biszkopt z bezą w miękko - chrupiącym deserze.

Bardziej zaawansowani cukiernicy mogą spróbować swoich sił, przygotowując tak ciekawe ciasta, jak bezowy przekładaniec lub delikatne, wykwintne tarty bezowe. Warto też zmierzyć się z mieszaniem masy na bezę z różnymi dodatkami. Szczególnie pyszna jest beza orzechowa.

Wegańska beza

Beza to ciasto lub ciastko, które w większości składa się z białek jaj. Coraz więcej osób w swojej diecie wyklucza użycie produktów odzwierzęcych. Czy możliwa jest więc wegańska beza? Przepis już został opracowany i sprawdza się naprawdę świetnie. Aby przygotować bezę bez dodatków pochodzących od zwierząt należy wykorzystać aquafabę, czyli wodę z puszki po ciecierzycy. Lekko ciągnąca się, mętna woda posiada właściwości podobne do białek jaj i pozwala się ubijać na sztywno. Drugim składnikiem masy jest, podobnie jak w klasycznej bezie, cukier. Beza wegańska nie smakuje ciecierzycą - ma bardzo słodki smak, niemal identyczny, jak klasyczne bezy.

Artykuły powiązane

Akcesoria cukiernicze - co warto mieć w kuchni
12.07.2020

Akcesoria cukiernicze - z tymi gadżetami upieczesz najlepsze ciasta!

Tortownica, szpatuła czy rękaw cukierniczy - to akcesoria cukiernicze, które warto mieć w kuchni, jeśli lubimy robić ciasta domowe. Pomogą nie tylko uformować wypieki, ale też ozdobić. Tort, tarta, ciasteczka, ale też pralinki? Z odpowiednim sprzętem to łatwiejsze, niż może się wydawać! W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jakie 4 gadżety warto mieć i do czego je wykorzystać.

Beza pavlova
02.07.2020

Kusząca beza pavlova - przepis na deser z historią

Beza pavlova - zwana też bezą Pavlovej - to wypiek, który wyjątkowo prezentuje się na stole. Podana jako słodka niespodzianka na uroczyste przyjęcie czy deser w ramach rodzinnego spotkania zawsze spotyka się z aprobatą. Pavlova to bowiem połączenie słodkich blatów bezy, kremu i soczystych owoców. Skąd wzięła się jej nazwa i co powinno znaleźć się w prawdziwej Pavlovej? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Beza wg przepisu Katarzyny Nowakowskiej autorski książki "Skandal"
03.06.2020

Beza z truskawkami i pstrąg pieczony z cytrynami i rozmarynem. Autorka "Skandalu" poleca swoje przepisy

Najnowsza książka Katarzyny Nowakowskiej "Skandal" to wciągająca historia z licznymi zwrotami akcji - a sama autorka dobrze wie, że angażujące zajęcie to... pieczenie i gotowanie w kuchni! Specjalnie dla nas K.N. Haner przygotowała bezę z truskawkami i pstrąga pieczonego z cytrynami oraz rozmarynem. Sprawdźcie te przepisy i rąbek tajemnicy o książce "Skandal".

Gaja Suchocka
27.05.2020

Gaja Suchocka: „Własna książka to duża satysfakcja” – rozmowa ze zwyciężczynią MasterChefa Junior

Gaja Suchocka, to zwyciężczyni 5. edycji MasterChefa Junior. Sukces osiągnęła wykonując finałową bezę z lemon curd. Nam opowiedziała, co czuje widząc swoją książkę, czym się inspiruje i jakie zmiany nastąpiły po wygranie programu. W cyklu Człowiek od kuchni porozmawialiśmy nie tylko o książce.

Dziewczyny z wypiekami - Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz
18.05.2020

Dziewczyny z wypiekami i porady na pyszny tort na różne okazje

Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz, czyli Dziewczyny z wypiekami, to prawdziwe cukiernicze czarodziejki. W swojej pracowni przygotują nie tylko bajeczny tort urodzinowy czy tort na chrzciny. Robią nawet tort w kształcie sukni ślubnej! W cyklu "Przy wspólnym stole" podpowiadają, od czego zacząć pieczenie tortów we własnej kuchni i jakie są ostatnie cukiernicze trendy.

beza
08.05.2020

Jak zrobić bezy – poradnik dla każdego

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić bezy. Te apetyczne słodkości często się bowiem nie udają. Bo choć bezy robi się zaledwie z kilku składników, są dość kapryśnym przysmakiem. Niewielki błąd popełniony na etapie przygotowania masy wystarczy, żeby beza zapadła się, pokruszyła lub ściemniała. Na szczęście istnieją sposoby na bezę idealną. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jak zrobić bezy w każdej kuchni!

Ciasto kruche z rabarbarem
01.05.2020

Proste ciasto z rabarbarem - z kruszonką, bezą czy z budyniem?

Jest kwaskowe, wyraziste i nie za suche – ciasto z rabarbarem to marzenie każdego fana wypieków z owocami. Drożdżowe, ucierane czy na kruchym spodzie – wszystkie sposoby są bardzo łatwe w przygotowaniu.

jak udekorować tort
20.02.2020

Dekorowanie tortu – jak sprawić, by wyglądał pięknie?

Jak udekorować tort? Robiąc ciasto na przyjęcie w domu, naszym najczęstszym problemem jest jego wygląd. Chcemy przecież by przypominało torty z cukierni. Istnieje jednak kilka sposobów, które zawsze się sprawdzają. Podpowiadamy, jak ozdobić tort, by spełnił wasze wymagania, a przy okazji wywołał podziw na twarzach gości.

bezy-rozowe
14.02.2020

Rozgrzewające dania i bezy! Rozmawiamy o lutowym numerze "Moje Gotowanie"

Redaktor naczelna magazynu "Moje Gotowanie" Renata Chodorowska razem z redaktor prowadzącą serwis mojegotowanie.pl Magdaleną Pomorską porozmawiały o menu na luty. Jakie warzywa i owoce wybierać? Jaki mięsny specjał podać na przyjęcie w domu? I co pysznego, a zjawiskowego "od serca" zrobić dla drugiej połówki? Posłuchajcie i sprawdźcie przepisy w magazynie!

Beza Pavlova
15.11.2019

Beza Pavlova z bitą śmietaną, mango i marakują

Bajeczny tort bezowy na specjalne okazje.