Beza - najlepsze przepisy
1 kolekcji przepisów
160 przepisów

Beza to charakterystyczne, lekkie białe ciastko zrobione z ubitych i wypieczonych białek jaj kurzych oraz cukru. Prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie, a jej smak ma wielu zwolenników. Najlepsza beza ma chrupiącą, twardą i jasną skórkę, a w środku kryje skarmelizowany cukier. Jak zrobić bezy, by na pewno się udały i cieszyły smakiem? Czy można zrobić bezy bez użycia jaj?
Przepisy na bezę

Tort bezowy jest wspaniałą propozycją na efektowny deser. Wielu osobom tort bezowy kojarzy się z bardzo wymagającym, trudnym do zrobienia i czasochłonnym ciastem. W gruncie rzeczy jednak, aby przygotować wspaniały tort bezowy nie potrzeba wielkiej cukierniczej wprawy – wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie. Chrupiąca beza, aksamitny krem i orzeźwiające owoce – perfekcyjne ciasto gotowe!
Tort bezowy

Pavlova z truskawkami i mascarpone to perfekcyjny deser na lato. Wbrew pozorom beza pavlova nie jest taka trudna do przygotowania - postępowanie zgodnie z krokami przygotowania to gwarancja sukcesu, a pavlova z truskawkami zrobi wrażenie na wszystkich przy stole! Może być podana zarówno na podwieczorek w weekend, jak i specjalną okazję - tort pavlova z truskawkami zniknie do ostatniego okruszka. Sprawdźcie przepis, jak powstaje pavlova w wersji letniej.
Pavlova z truskawkami

Bezowa rolada z marakują to przepis dla wielbicieli słodkości. Warto przygotować go z dodatkiem kwaśnego kremu cytrynowego oraz z ubitą śmietaną kremówką.
Bezowa rolada z marakują

Puszysta chrupiąca beza owinięta wokół bitej śmietany z puszystym kwaśnym kremem.
Rolada lemon curd

Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym to propozycja na słodki podwieczorek z sezonowymi owocami. Dodatek orzechów nadaje ciastu większej chrupkości. Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym sprawdzi się idealnie na rodzinne spotkania.
Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym

Ciasto agrestowe pod bezą to wypiek wymagający precyzji. Kwaśny smak agrestu równoważy się ze słodkim smakiem bezy. Wypróbuj ciasto agrestowe pod kruchą bezą.
Ciasto agrestowe pod bezą

Tort bezowo-orzechowo-czekoladowy to deser efektowny i zachwycający smakoszy. Beza, krem chałwowy to marzenie łasucha. Niech tort bezowo-orzechowo-czekoladowy urozmaici wasze spotkania.
Tort bezowo-orzechowo-czekoladowy

Torciki bezowe z poziomkami i kremem różanym

Nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych bez mazurków. Ten jest jednak wyjątkowy. Na wierzchu ma bowiem zrumienioną bezę pachnącą kokosem.
Mazurek z bezą kokosową

Kawowe pyszności na deser - warstwowy biszkopt z bezą. Kawę dodajemy zarówno do bezy, jak biszkoptu, nadzienia i lukru. Kawosze wprost pokochają ten wypiek!
Biszkopt z bezą

Beza orzechowa z mango

Trifle to angielski deser warstwowy z owocami i chrupiącym dodatkiem - my polecamy bezę i włoskie amaretti. Owocową wkładkę stanowią klementynki. Trifle na pewno zrobi wrażenie na gościach!
Trifle cytrusowe z chrupiącą bezą

Ciasto cynamonowo-porzeczkowe z bezą

Torcik waniliowy z porzeczkami pod bezą

Słodka beza, aksamitny krem na bazie mascarpone i truskawki lub inne sezonowe owoce. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia w ogrodzie.
Bezowy przekładaniec truskawkowy
Inne z kolekcji: Desery
- blok czekoladowy
- budynie
- chatka
- ciastka
- clafoutis
- crumble
- deser na zimno
- desery z owocami
- eklerki
- faworki
- flan
- galaretki
- gniazdka
- gofry
- gorąca czekolada
- kajmak
- kisiele
- kogel mogel
- kutia
- legumina
- lody
- łamańce z makiem
- makówki
- muffinki
- mus
- napoleonka
- oponki
- pączki
- pancakes
- panna cotta
- pascha
- pianka
- pudding
- racuchy
- rafaello
- słodycze
- sorbety
- suflet
- tiramisu
- toffi
- trufle
Beza - historia ciasta
Beza to deser, który trudno jest pomylić z czymkolwiek innym. Jest biała jak śnieg, krucha, w środku najczęściej lekko ciągnąca się. Stanowi podstawę niejednego słynnego i uwielbianego deseru. Najlepszy przykład stanowi beza Pavlova. To tort bezowy z bardzo bogatą historią. Nazwa deseru pochodzi od nazwiska Anny Pawłowej - primabaleriny z Rosji, która w latach 20. XX wieku odwiedziła australijskie Perth. Właśnie dla niej przygotowano bezę przekładaną bitą śmietaną i udekorowaną świeżymi owocami. Autorem przepisu był podobno szefa kuchni hotelu Esplanade, choć istnieje także druga wersja zdarzeń, promowana przez Nowozelandczyków. Według nich Pavlova powstała trzy lata wcześniej, właśnie w Nowej Zelandii.
Dawniej popularne były także beziki - małe, bezowe ciastka oraz podobne przysmaki, nazywane marengami. Beza do dziś budzi apetyt i zachwyca swoim delikatnym wyglądem. Jest też deserem, który uchodzi za trudny w przygotowaniu i wymagający, mimo pozornie prostego przepisu.
Domowa beza - jak ją zrobić?
Beza nie jest deserem łatwym. Z tego względu nie każdy porywa się na jej przygotowanie. Nietrudno jest ją przypalić, nie dopiec lub źle ubić białka. Klasyczne składniki na bezę to białka kurzych jaj i cukier puder. Niektórzy dodają drobnego, granulowanego cukru, inni cukru trzcinowego, który zmienia kolor i smak bezy. Białka trzeba ubić na gęstą, sztywną masę, która "sama stoi". Ważne jest, by bardzo dokładnie oddzielić białka od żółtek, a następnie ubijać je w misce ze szkła lub metalowej, w której nie ma wody ani tłuszczu. Ubijanie ręczną trzepaczką daje najlepszą kontrolę nad procesem, choć jest bardzo czasochłonne i męczące. Większość osób używa miksera, trzeba jednak uważać, by białek nie "przebić" i nie zważyć.
Warto wiedzieć, że istnieją różne rodzaje bezy. Beza francuska to wersja najpopularniejsza. Z wierzchu chrupie, natomiast w środku znajduje się lekko ciągnąca masa. Ina odmianą bezy jest beza włoska. Nie wymaga pieczenia ani suszenia. Przygotowując to ciasto używa się gorącego syropu cukrowego do zaparzania ubitych białek. A jak zrobić bezy szwajcarskie? Ta odmiana bezy jest krucha, a przygotowuje się ją poprzez poddanie białek działaniu gorącej pary.
Klasyczne bezy należy suszyć w piekarniku w niskiej temperaturze. To dość długotrwały proces, trwający nawet do dwóch godzin.
Ciasta z bezą
Beza to ogrom możliwości kulinarnych. Najpopularniejszym ciastem z bezą jest wspomniana wyżej Pavlova, jednak to nie koniec dostępnych opcji. Sporym powodzeniem cieszy się też mazurek z bezą - wyjątkowo estetyczny i elegancki wypiek wielkanocny. Wielbiciele zmiennych faktur i różnorodnych smaków lubią łączyć biszkopt z bezą w miękko - chrupiącym deserze.
Bardziej zaawansowani cukiernicy mogą spróbować swoich sił, przygotowując tak ciekawe ciasta, jak bezowy przekładaniec lub delikatne, wykwintne tarty bezowe. Warto też zmierzyć się z mieszaniem masy na bezę z różnymi dodatkami. Szczególnie pyszna jest beza orzechowa.
Wegańska beza
Beza to ciasto lub ciastko, które w większości składa się z białek jaj. Coraz więcej osób w swojej diecie wyklucza użycie produktów odzwierzęcych. Czy możliwa jest więc wegańska beza? Przepis już został opracowany i sprawdza się naprawdę świetnie. Aby przygotować bezę bez dodatków pochodzących od zwierząt należy wykorzystać aquafabę, czyli wodę z puszki po ciecierzycy. Lekko ciągnąca się, mętna woda posiada właściwości podobne do białek jaj i pozwala się ubijać na sztywno. Drugim składnikiem masy jest, podobnie jak w klasycznej bezie, cukier. Beza wegańska nie smakuje ciecierzycą - ma bardzo słodki smak, niemal identyczny, jak klasyczne bezy.
Artykuły powiązane
Jak zrobić bezy? Niezawodne sposoby na udany wypiek
Wiele osób zastanawia się, jak zrobić bezy. Te apetyczne słodkości często się bowiem nie udają. Bo choć bezy robi się zaledwie z kilku składników, są dość kapryśnym przysmakiem. Niewielki błąd popełniony na etapie przygotowania masy wystarczy, żeby beza zapadła się, pokruszyła lub ściemniała. Na szczęście istnieją sposoby na bezę idealną. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jak zrobić bezy w każdej kuchni!
Kusząca beza pavlova - przepis na deser z historią
Beza pavlova - zwana też bezą Pavlovej - to wypiek, który wyjątkowo prezentuje się na stole. Podana jako słodka niespodzianka na uroczyste przyjęcie czy deser w ramach rodzinnego spotkania zawsze spotyka się z aprobatą. Pavlova to bowiem połączenie słodkich blatów bezy, kremu i soczystych owoców. Skąd wzięła się jej nazwa i co powinno znaleźć się w prawdziwej Pavlovej? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".
Akcesoria cukiernicze - z tymi gadżetami upieczesz najlepsze ciasta!
Tortownica, szpatuła czy rękaw cukierniczy - to akcesoria cukiernicze, które warto mieć w kuchni, jeśli lubimy robić ciasta domowe. Pomogą nie tylko uformować wypieki, ale też ozdobić. Tort, tarta, ciasteczka, ale też pralinki? Z odpowiednim sprzętem to łatwiejsze, niż może się wydawać! W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jakie 4 gadżety warto mieć i do czego je wykorzystać.
Beza z truskawkami i pstrąg pieczony z cytrynami i rozmarynem. Autorka "Skandalu" poleca swoje przepisy
Najnowsza książka Katarzyny Nowakowskiej "Skandal" to wciągająca historia z licznymi zwrotami akcji - a sama autorka dobrze wie, że angażujące zajęcie to... pieczenie i gotowanie w kuchni! Specjalnie dla nas K.N. Haner przygotowała bezę z truskawkami i pstrąga pieczonego z cytrynami oraz rozmarynem. Sprawdźcie te przepisy i rąbek tajemnicy o książce "Skandal".
Gaja Suchocka: „Własna książka to duża satysfakcja” – rozmowa ze zwyciężczynią MasterChefa Junior
Gaja Suchocka, to zwyciężczyni 5. edycji MasterChefa Junior. Sukces osiągnęła wykonując finałową bezę z lemon curd. Nam opowiedziała, co czuje widząc swoją książkę, czym się inspiruje i jakie zmiany nastąpiły po wygranie programu. W cyklu Człowiek od kuchni porozmawialiśmy nie tylko o książce.
4 przepisy z książki Gai Suchockiej, które będziecie chcieli przetestować od razu
Zwyciężczyni piątej edycji programu MasterChef Junior właśnie wydała swoją książkę. Znajdziecie w niej mnóstwo przepisów na pyszne dania. My wybraliśmy cztery przepisy, które przetestujemy w pierwszej kolejności, do czego serdecznie zachęcamy i was. Są proste do przygotowania, a efekty zapowiadają się spektakularnie!
Dziewczyny z wypiekami i porady na pyszny tort na różne okazje
Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz, czyli Dziewczyny z wypiekami, to prawdziwe cukiernicze czarodziejki. W swojej pracowni przygotują nie tylko bajeczny tort urodzinowy czy tort na chrzciny. Robią nawet tort w kształcie sukni ślubnej! W cyklu "Przy wspólnym stole" podpowiadają, od czego zacząć pieczenie tortów we własnej kuchni i jakie są ostatnie cukiernicze trendy.
Proste ciasto z rabarbarem - z kruszonką, bezą czy z budyniem?
Jest kwaskowe, wyraziste i nie za suche – ciasto z rabarbarem to marzenie każdego fana wypieków z owocami. Drożdżowe, ucierane czy na kruchym spodzie – wszystkie sposoby są bardzo łatwe w przygotowaniu.
Dekorowanie tortu – jak sprawić, by wyglądał pięknie?
Jak udekorować tort? Robiąc ciasto na przyjęcie w domu, naszym najczęstszym problemem jest jego wygląd. Chcemy przecież by przypominało torty z cukierni. Istnieje jednak kilka sposobów, które zawsze się sprawdzają. Podpowiadamy, jak ozdobić tort, by spełnił wasze wymagania, a przy okazji wywołał podziw na twarzach gości.
Rozgrzewające dania i bezy! Rozmawiamy o lutowym numerze "Moje Gotowanie"
Redaktor naczelna magazynu "Moje Gotowanie" Renata Chodorowska razem z redaktor prowadzącą serwis mojegotowanie.pl Magdaleną Pomorską porozmawiały o menu na luty. Jakie warzywa i owoce wybierać? Jaki mięsny specjał podać na przyjęcie w domu? I co pysznego, a zjawiskowego "od serca" zrobić dla drugiej połówki? Posłuchajcie i sprawdźcie przepisy w magazynie!
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »