Przepisy na twaróg

102 przepisów

Twaróg określany również jako ser biały, najlepiej owinięty gazą i uformowany w kształt łzy, to typowo polski przysmak i nie ma sobie równych w świecie. Francuskim i włoskim wyrobom daleko do orzeźwiającego smaku naszego prawdziwego twarogu. Cudownie ziarnista struktura twarogu sprawdza się w wielkanocnych sernikach i paschach. Twaróg jest również składnikiem tradycyjnych ruskich pierogów lub leniwych. Twaróg to również źródło białka i wapnia. Sprawdza się idealnie dla osób będących na diecie lub uprawiających sport. Zebraliśmy przepisy na twaróg.

Przepisy na twaróg

Twaróg - jak zrobić twaróg?

Twaróg przygotowany domowym sposobem potrzebuje 2 l mleka. Najlepiej tłustego. Można również używać zsiadłego mleka. Mleko na twaróg należy przełożyć do garnka o grubym dnie. Skrzepnięte mleko należy powoli podgrzewać na małym ogniu aż osiągnie temperaturę 39°C. Przydatny do tego będzie termometr cukierniczy lub do mięs. Od czasu do czasu należy mieszać masę na twaróg, aby temperatura rozkładała się równomiernie. Temperatura powinna być utrzymywana maksymalnie przez godzinę. Masę na twaróg należy ostudzić przez około 2 godziny. Następnie masę należy przecedzić przez tetrę lub specjalistyczną chustę serowarską. Potem należy pozostawić twaróg do wysuszenia. Gdy twaróg będzie już pozbawiony serwatki należy do zebrać i uformować w okrąg, prostokąt lub trójkąt. Twaróg jest gotowy.

Innym rodzajem twarogu jest indyjski ser paneer. Taki twaróg z łatwością można przygotować w domu. Wystarczy sięgnąć po litr mleka (powinno być surowe lub pasteryzowane, nie nadaje się natomiast UHT, czyli sterylizowane w bardzo wysokiej temperaturze) zagotować, a następnie dodać do niego pół łyżeczki soku z cytryny albo limonki, ewentualnie 1,5 łyżeczki octu. Cały czas mieszając, nie przerywać gotowania, aż mleczny skrzep oddzieli się od serwatki. Kiedy mleko całkowicie się zsiądzie, należy odstawić na 5 minut, a następnie odsączyć przez muślinowy woreczek, mocno zawiązać i wieszać, aż cały płyn ścieknie. Indyjski twaróg jest gotowy!

Twaróg - co zrobić z twarogu?

Twaróg daje wiele możliwości do eksperymentowania w kuchni. Najprościej jest zrobić twaróg w formie pasty kanapkowej. Twaróg w kostce mieszamy z jogurtem naturalnym, kefirem lub gęstą śmietaną i rozdrabniamy widelcem. Gdy twaróg uzyska jednolitą konsystencję z drobnymi grudkami dodajemy sezonowe warzywa. Może to być pokrojona w plasterki rzodkiewka, posiekany szczypiorek, czosnek, wkrojony w kostkę pomidor lub ogórek. Twaróg doskonale smakuje z drobno posiekaną cebulą. Taki twaróg na koniec można doprawić solą i pieprzem. W kwietniu i maju warto sięgnąć po czosnek niedźwiedzi, który urozmaici smak pasty twarogowej.

Innym znanym sposobem na twaróg jest pasta rybna zwana awanturką. Najczęściej łączy ona makrele w sosie pomidorowym z puszki albo sardynki z twarogiem. Twaróg z dodatkiem ryby warto doprawić posiekaną cebulą lub szczypiorkiem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Kolejnym prostym przepisem w skład, którego wchodzi twaróg są poznańskie pyry z gzikiem. Lekko podgotowane i upieczone ziemniaki łączy się z pastą twarogową. Twaróg przygotowuje się z tłustą śmietaną i sporą ilością cebuli. Całość należy doprawić solą i czarnym pieprzem. Pyry z gzikiem idealnie łączą w sobie różne konsystencje i temperatury składników.

Twaróg - jak zrobić twaróg do pierogów?

Twaróg to także składniki farszu do pierogów ruskich. Na początku należy przesmażyć na maśle posiekaną cebulę aż do zarumienienia. Następnie ugotowane ziemniaki i twaróg trzeba przepuścić przez maszynkę lub rozgnieść tłuczkiem. Następnie masę twarogowo-ziemniaczaną powinno się utrzeć z jajkiem połączyć z cebulą. Na koniec całość przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany twaróg z ziemniakami należy dokładnie wymieszać i nadziewać przygotowane wcześniej ciasto. W niektórych regionach Polski pierogi z twarogiem przygotowuje się na słodko. Na przykład na Lubelszczyźnie i na Roztoczu przygotowywany jest farsz z dodatkiem mięty. Dzięki temu twaróg na pierogi ma orzeźwiający smak.

Twaróg - jak zrobić twaróg do naleśników?

Twaróg do naleśników na sposób tradycyjny należy przygotować z żółtkami i cukrem. A na koniec zapiekać w piekarniku albo podsmażyć na maśle na patelni. Przygotowując nadzienie do naleśników należy włożyć twaróg do miski i zmiksować na jednolitą masę. Następnie dwa żółtka należy utrzeć z cukrem. Powstanie kogel-mogel. Potem należy go dodać do twarogu. Następnie twaróg należy dosłodzić cukrem waniliowym i rozrzedzić śmietaną. Twaróg do naleśników należy dokładnie wymieszać. Można również zmiksować blenderem. Twaróg do naleśników można również wzbogacać ulubionymi przyprawami np.: cynamonem albo urozmaicić dodatkiem bakalii. Drobno posiekane migdały, namoczone rodzynki lub suszona żurawina sprawi, że twaróg będzie smakował w zaskakujący sposób.

Twaróg - do czego wykorzystać twaróg sernikowy?

Twaróg sernikowy to świetny produkt do wykorzystania jako nadzienie do naleśników albo baza do paschy wielkanocnej. W szczególności twaróg bez dodatków smakowych może stać się podstawą do past kanapkowych albo placuszków serowych np.: małdrzyków. Ponadto twaróg połączony z łososiem będzie smakował wyśmienicie jako nadzienie do bajgli. Twaróg sernikowy może stać się również składnikiem do zagęszczania zup np.: zupa brokułowa i sosów.

Twaróg - jak zrobić oponki z twarogiem?

Twaróg trzeba rozdrobnić w blenderze lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie należy przesiać mąkę i dodać przeciśnięty twaróg, jajka, śmietanę, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier. Z całości należy zarobić gładkie ciasto. Następnie masę na oponki można podsypać odrobiną mąki. Kolejnym krokiem jest odrywanie po kawałku ciasta, rozwałkowanie go na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki trzeba wycinać kółka a następnie w każdym kółku kieliszkiem wycinać małe kółeczko, tworząc kształt oponki.

Następnie należy rozgrzać olej. Potem należy smażyć oponki krótko po obu stronach. Najlepiej wrzucać je na oleju częściami. Należy smażyć tylko do momentu, aż nabiorą ładnego, brązowego koloru. Usmażone oponki trzeba odsączyć na ręczniku papierowym. Oponki z twarogu, gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.

Artykuły powiązane

Święconka - symbolika i znaczenie święconki
06.04.2020

Święconka - oto symbolika i znaczenie święconki

Wielkanoc 2020 roku będzie inna niż wszystkie w związku z epidemią koronawirusa. W wyjątkowy sposób będą przebiegać uroczystości, liturgie i obrzędy Triduum. Nie będzie tradycyjnego święcenia pokarmów w Wielką Sobotę. Przyjrzeliśmy się w jaki sposób poświęcić pokarmy w domu i co powinno być w święconce.

Kuchnia Polska jest rozkoszna - rozmowa z Michałem Korkoszem, autorem bloga Rozkoszny
05.04.2020

Kuchnia polska jest rozkoszna – rozmowa z Michałem Korkoszem

Znajomi określili go rozkosznym, od chwili, gdy zaczął samodzielnie piec i gotować apetycznie wyglądające dania. Praca nad poszukiwaniem idealnego fotograficznego kadru zaprowadziła go do wygrania prestiżowej nagrody Saveur. W cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Michałem Korkoszem, blogerem i autorem książki „Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”.

pascha
01.04.2020

Pascha wielkanocna na 6 sposobów

Babka i pascha wielkanocna to dwie królowe stołu. Jedna drożdżowa i pokryta lukrową skorupką (sprawdźcie nasze sposoby, jak zrobić lukier!), druga bardzo aromatyczna, kremowa i wypakowana bakaliami.

Paneer - ser panir
31.03.2020

Ser paneer w kuchni – jak zrobić i wykorzystać panir

Co to jest paneer? To twaróg o lekko cytrusowym smaku i aromacie. Chętnie wykorzystywany w kuchni indyjskiej – znajdziemy go w składzie wielu tamtejszych potraw. Paneer bez większego trudu przygotujemy samodzielnie w domu. W cyklu „Smak” podpowiadamy, jak włączyć paneer do jadłospisu.

Knysze z ciasta drożdżowego
27.03.2020

Knysze – bieszczadzki specjał w prostym przepisie

Knysze to potrawa będąca formą pierożka, wywodząca się z kuchni wschodnioeuropejskiej. W Bieszczadach najczęściej knysze przyrządza się z farszem twarogowo-ziemniaczanym, ale to nie jedyna forma ich podania. Różne wersje łączą wspólne cechy - prostota, łatwo dostępne i niedrogie składniki. W cyklu "Smaczne miejsca" przyglądamy się bliżej tradycji i przepisowi na knysze.

Gieno-Mientkiewicz-z-oscypkiem-2-min-
01.03.2020

Sery traktuję jak przyprawy – rozmowa z Gieno Mientkiewiczem

Polskie sery to produkt wciąż odkrywany na nowo. Coraz większy dostęp do serów zagrodowych pozwala w pełni docenić ich walory smakowe. Serów o wyrazistym smaku lepiej nie przytłaczać innymi dodatkami. Gieno Mientkiewicz od lat promuje polskie sery zagrodowe oraz dzieli się wiedzą na temat ich różnorodności. W cyklu Przy wspólnym stole porozmawialiśmy z Gienem Mientkiewiczem o różnych odmianach sera, wyjątkowości regionalnego produktu oraz domowym serowarstwie.

Julia Bosski
21.04.2019

Marzę o wszystkim! – o Nowych Obiadach Czwartkowych rozmawiamy z Julią Bosski

Jej pseudonim od razu zapada w pamięć, podobnie jak charakterystyczny głośny śmiech i czerwone usta. Julia Bosski to współczesna dandyska, która nie boi się mówić o swojej miłości do szampana i mężczyzn. Jej misją jest promowanie kuchni polskiej na całym świecie – organizując Obiady Czwartkowe w Berlinie poprzez jedzenie zmienia stereotypowe myślenie o Polsce. Właśnie wróciła do Warszawy, a Obiady już wkrótce będzie można zjeść w Łazienkach.

Gruzińskie chaczapuri i ormiańskie pieczywo
13.03.2019

Gruzińskie chaczapuri i ormiańskie pieczywo podbijają Polskę

Wielkie blaty chrupiąco-mięciutkich puri, wypełnione serem chaczapuri imeruli czy chaczapuri andżarskie w kształcie łódki z półpłynnym żółtkiem to tylko niektóre z wypieków, którymi kuszą gruzińsko-ormiańskie piekarnie. W polskich miastach jest ich coraz więcej. Co warto w nich kupić i dlaczego? I jak ten smak odtworzyć w domu? Podpowiadamy w cyklu "Smaczne miejsca".

Sernik wiedeński
16.02.2019

Sernik wiedeński – puszysta przyjemność

Sernik wiedeński jest niezwykle popularnym deserem. Przez swoją delikatność i puszystą strukturę smakuje wszystkim. Spróbujcie go w wersji z rodzynkami i polewą czekoladową – pycha! W cyklu Przyjemności na weekend przedstawiamy dziś sernik wiedeński, ciasto z marzeń każdego łasucha.

Jak zrobić ser?
01.12.2018

Jak zrobić ser? Joanna Włodarska zdradza sekrety domowych serów

Pyszny twaróg, tradycyjna mozzarella i wyrazista feta - ser to produkt o różnych obliczach, a jego sekrety doskonale zna Joanna Włodarska. W cyklu "Przyjemności na weekend" ekspertka dzieli się z nami poradami, jak wybrać dobry ser i i jak zrobić ser, który będzie doskonały we własnej kuchni.