olej
10 kolekcji przepisów
9873 przepisów
Przepisy w kolekcji olej

Gulasz z karkówki to świetna propozycja obiadowa. Serwowany z kaszą lub kluseczkami smakuje wybornie. Karkówka jest idealna na gulasz, dzięki odpowiedniej zawartości tłuszczu. Gulasz z karkówki można zjeść od razu lub zamrozić, jeśli przygotowaliśmy go za dużo. Sprawdźcie nasz przepis na gulasz z karkówki i koniecznie zróbcie go sobie na dzisiejszy obiad!
Gulasz z karkówki i pieczarek

Pulpety wieprzowe to pomysł na bardzo proste danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone w ulubionym przez wielu sosie pomidorowym zasmakują każdemu, nawet najmłodszym niejadkom. Pulpety w sosie pomidorowym można podać na wiele sposobów - z kaszą, ziemniakami czy ryżem, a także zawekować i spokojnie przechowywać, aż znowu najdzie nas ochota na pulpeciki wieprzowe. Oto nasz sprawdzony przepis na pulpety wieprzowe w sosie.
Pulpety wieprzowe

Gulasz z cielęciny to smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej jest przyrządzać gulasz z cielęciny z mięsa z łopatki – pod wpływem duszenia staje się ono wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny.
Gulasz z cielęciny

Szarlotka bezglutenowa to pyszny deser nie tylko dla osób zmagających się z celiakią. Szarlotka bez glutenu, laktozy i cukru świetnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję – czy to rodzinne spotkanie, czy spokojny wieczór z filiżanką herbaty i dobrą książką. Nasz przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami na pewno przypadnie wam do gustu!
Szarlotka bezglutenowa z budyniem bez cukru

Wegetariańskie leczo to smaczna alternatywa dla węgierskiej potrawy jednogarnkowej. Proste w wykonaniu, jest równie pikantne i aromatyczne co oryginalna potrawa.
Wegetariańskie leczo z cukinią i wędzonym tofu

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Łatwe w przygotowaniu kotlety z kaszy jaglanej stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Dodatek cukinii poprawi smak.
Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii

Brownie z batatów to jeden z przepisów z książki "Healthy sweets by Ann" Anny Lewandowskiej. Trenerka podpowiada, jak wykorzystać słodkie ziemniaki do przygotowania jednego z najpopularniejszych ciast czekoladowych w zdrowszej wersji. Brownie z batatów z polewą czekoladową to doskonały przepis na rodzinny podwieczorek i specjalne okazje w trakcie spotkań przy stole.
Brownie z batatów

Muffiny wytrawne i spaghetti bolognese w jednym daniu? To możliwe! I choć rodowity Włoch może obrazić się na taką potrawę, to wszyscy miłośnicy makaronu spaghetti z sosem bolognese, którzy lubią eksperymenty w kuchni, będą zachwyceni! Danie jest sycące, bardzo aromatyczne i w dodatku ciekawie podane - sprawdźcie, jak zrobić muffiny jak spaghetti bolognese.
Muffiny jak spaghetti bolognese

Naleśniki z bananami są pysznym obiadem, który smakuje nie tylko dzieciom! Nadzieniem tych naleśników są miękkie, karmelizowane na patelni banany. Danie można przygotować bardzo szybko i prosto. Jak zrobić te pyszne naleśniki z bananami?
Naleśniki z bananami

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Boeuf strogonow to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Ulubiony gulasz rosyjskiego generała jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wypróbujcie nasz przepis na boeuf strogonow – zawsze wychodzi pyszny!
Boeuf strogonow

Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. W czasach Rzeczypospolitej szlacheckiej było to danie na swój sposób zerowaste'owe - zrazy były sposobem na wykorzystanie skrawków pieczeni z poprzedniego dnia nawet na dworze królewskim. Obecnie najczęściej przygotowuje się zrazy wołowe z rozbitych plastrów rostbefu lub antrykotu zawiniętych z ogórkiem kiszonym i suszonymi grzybami. Taki właśnie przepis na roladki wołowe mamy dla was. Sprawdzony!
Zrazy zawijane

To dobry sposób, by w jednym daniu podać dużo warzyw i pełnowartościowego białka - jogurtowa tortilla z krewetkami i warzywami.
Jogurtowa tortilla z krewetkami i warzywami

Dania jednogarnkowe należą do naszych ulubionych. Wystarczy w końcu wszystkie składniki wymieszać i upiec lub ugotować. To danie robi się praktycznie samo!
Kremowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Zupa-krem z dyni i selera to pikantna zupa, która rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek chili i imbiru pobudzi krążenie krwi a karmelizowane jabłka i syrop klonowy nadadzą słodyczy. Zupa-krem z dyni i selera to pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół.
Zupa-krem z dyni i selera

Szukasz pomysłu na proste i pyszne danie obiadowe dla całej rodziny? Bitki wieprzowe w sosie własnym - to jest to! Bitki wieprzowe przyrządzone ze schabu to delikatne kawałki mięsa w esencjonalnym sosie. Przypadną do gustu nawet największym niejadkom. Oto nasz sposób na to, jak zrobić bitki.
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Gulasz z łopatki wieprzowej to propozycja na sycący obiad. Gęsty sos z łopatki smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem. Kruche mięso oraz słodkawe marchewka i pietruszka tworzą pyszny i pożywny zestaw. Gulasz z łopatki wieprzowej składa się z prostych, tradycyjnych składników - wielu z nas ten smak skojarzy się z domowymi obiadkami u mamy.
Gulasz z łopatki

Racuchy bez drożdży to szybkie, smaczne i tanie danie dla całej rodziny! Najczęściej szybkie racuchy to placki z proszkiem do pieczenia i dodatkiem jabłek. Proszek do pieczenia właśnie składnik, którym łatwo zastąpimy drożdże, a uzyskamy podobny efekt wizualny - puszyste racuchy. Smak też będzie idealny! Taki tani przepis na racuchy na proszku to ratunkowa opcja na każdy dzień i posiłek dla całej rodziny. Łączymy składniki, nie czekamy, aż ciasto urośnie jak w przypadku przepisu na racuchy drożdżowe, tylko partiami smażymy racuchy bez drożdży i podajemy na gorąco - takie są najsmaczniejsze. Poniższa propozycja to przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży, ale w sezonie możecie wykorzystać też inne owoce - najlepsze takie, które nie puszczą wody, aby szybkie racuchy udały się idealnie bez bałaganu. Gwarantuję, że jak dowiecie się, jak zrobić racuchy bez drożdży, to ten przepis uratuje Wam niejedno śniadanie czy podwieczorek.
Szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży

Żołądki drobiowe, podobnie jak inne żołądki, serca czy płucka, to rodzaj niedocenianych podrobów. Warto spróbować podać żołądki - przepis, który jest najpopularniejszy to gulasz z żołądków kurzych. Jeśli mamy pod ręką inny rodzaj żołądków, poniższa receptura również się sprawdzi, ale na pierwszy raz polecam zdecydowanie żołądki drobiowe ze względu na dostępność, smak i dość łatwe przygotowanie. Mój przepis zawiera też sos z żołądków drobiowych - dodatek bulionu i mąki sprawi, że całość smakuje doskonale. Klasyczny gulasz z żołądków drobiowych - można podać z ziemniakami, ulubioną kaszą lub chlebem - na obiad i kolację. Poniżej przepis na gulasz z żołądków krok po kroku.
Gulasz z żołądków
Inne z kolekcji: Tłuszcze
Artykuły powiązane
Olej nie tylko smażenia – jak wybierać olej do dressingu, pieczenia i stir-fry
Stały bywalec każdej kuchni i spiżarni, a także nieodłączny element sosów oraz dressingów. Olej, bo o nim mowa, jest jednym z podstawowych produktów spożywczych i niezastąpionym składnikiem wielu dań. Na sklepowych półkach znajdziemy cały wachlarz rozmaitych olejów - który z nich wybrać? Zobaczcie, czym charakteryzują się oleje roślinne i jak dobierać je do konkretnych dań.
Na czym najlepiej smażyć - oliwa, olej, a może margaryna?
Czy smażyć można tylko na oleju, a oliwy używać wyłącznie do sałatek? O jakich zasadach warto pamiętać, jeśli chcemy smażyć na margarynie? Uporządkujmy wiedzę na temat tych tłuszczów, by potrawy z ich dodatkiem były smaczne i zdrowe.