Śmietana - przepisy na dania
9 kolekcji przepisów
1280 przepisów

Śmietana to jeden z podstawowych produktów w kuchni. Chyba każdy ma ją w lodówce! W tym mlecznym produkcie najwspanialsza jest jego uniwersalność. W zależności od zawartości tłuszczu, możemy używać jej do deserów, zup czy dań głównych. Płynna lub kremowa, tłusta czy chuda - świetnie nadaje się do uszlachetniania zup, sosów, deserów. Dietetycy zalecają zamienić ją na jogurt, szefowie kuchni jednak do zupy, zrazów czy sosów zawsze dodadzą dwie łyżki świeżej śmietanki.
Przepisy na dania ze śmietaną

Domowa pizza z kurczakiem to pomysł na obiad lub kolację na gorąco. Mozzarella, pieczarki i cebula świetnie komponują się z kurczakiem. Pizza z kurczakiem was zaskoczy, bo nie jest to typowy przepis. Dlaczego? Bo jest to tak zwana pizza biała. Co to jest, jak zrobić pizzę z kurczakiem i ile kalorii ma pizza z kurczakiem? Odpowiadamy poniżej. Gwarantujemy, że całość jest sycąca i smakowita! Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017.
Pizza z kurczakiem

Sernik z białą czekoladą i żurawiną jest słodki i kremowy. Odpowiednio mokry, o gładkiej konsystencji z przebijającymi się kwaśnymi nutami smakowymi – taki jest sernik z białą czekoladą i żurawiną. Przepis pochodzi z książki „Moje wypieki. Wielki powrót” Doroty Świątkowskiej.
Sernik z białą czekoladą

Sernik wiedeński to elegancki i klasyczny wypiek, ale jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu i niewymagający skomplikowanych składników.Sernik wiedeński jest lekki jak chmurka, a po upieczeniu zachowuje swój kształt. Marzy wam się pyszny sernik wiedeński, puszysty, który nie opada i smakuje każdemu? Dobrze się składa – z naszym przepisem przyrządzicie sernik wiedeński, który zawsze się udaje!
Sernik wiedeński

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Boeuf strogonow to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Ulubiony gulasz rosyjskiego generała jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wypróbujcie nasz przepis na boeuf strogonow – zawsze wychodzi pyszny!
Boeuf strogonow

Dania jednogarnkowe należą do naszych ulubionych. Wystarczy w końcu wszystkie składniki wymieszać i upiec lub ugotować. To danie robi się praktycznie samo!
Kremowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym? Przepis jest całkiem łatwy i przyjemny. Warto od razu przygotować ich więcej, ponieważ pulpety w sosie pieczarkowym to jedno z ulubionych dań Polaków. Można podać je z kaszą, ziemniakami, makaronem, a także z pieczywem. Zmieniając dodatki, można je jeść kilka dni z rzędu, nie mając wrażenia, że jemy to samo. Pulpeciki w sosie pieczarkowym można także zamrozić i podać na obiad jakiś czas później.
Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie koperkowym to jeden z najprostszych przepisów na szybki obiad. Klopsiki w sosie koperkowym możesz przyrządzić z dowolnego rodzaju mięsa, a także podawać z różnymi dodatkami. Kopytka, ziemniaki czy ryż – pulpeciki w sosie koperkowym będą świetnie smakować z każdym z nich. Pyszne pulpety w sosie koperkowym przygotujesz na obiad bez najmniejszych trudności – zwłaszcza mając sprawdzony przepis. Oto on!
Pulpety w sosie koperkowym

Żołądki drobiowe, podobnie jak inne żołądki, serca czy płucka, to rodzaj niedocenianych podrobów. Warto spróbować podać żołądki - przepis, który jest najpopularniejszy to gulasz z żołądków kurzych. Jeśli mamy pod ręką inny rodzaj żołądków, poniższa receptura również się sprawdzi, ale na pierwszy raz polecam zdecydowanie żołądki drobiowe ze względu na dostępność, smak i dość łatwe przygotowanie. Mój przepis zawiera też sos z żołądków drobiowych - dodatek bulionu i mąki sprawi, że całość smakuje doskonale. Klasyczny gulasz z żołądków drobiowych - można podać z ziemniakami, ulubioną kaszą lub chlebem - na obiad i kolację. Poniżej przepis na gulasz z żołądków krok po kroku.
Gulasz z żołądków

Makaron ze szpinakiem to bardzo popularne danie obiadowe. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a do jego przygotowania wystarczą łatwo dostępne składniki. Makaron ze świeżym szpinakiem będzie tak samo smaczny, jak ten z mrożonymi i posiekanymi liśćmi. Makaron ze szpinakiem łatwo również zapakować na obiad do pracy lub szkoły. Oto nasz sprawdzony przepis na makaron ze szpinakiem.
Makaron ze szpinakiem

Sos z suszonych grzybów duszonych jest bardzo aromatyczny - zamyka on w sobie smak i zapach jesieni. Do jego przygotowania możemy użyć różnych grzybów suszonych - borowików, prawdziwków i innych. Sos z suszonych grzybów idealnie sprawdzi się na wigilię, a także na niedzielny obiad. Będzie pysznie smakować z kopytkami, mięsem czy makaronem. Jak zrobić sos z grzybów suszonych? Oto sprawdzony przepis!
Suszone grzyby duszone

Kiedy złapie cię ochota na coś słodkiego, idealnym rozwiązaniem będą kruche ciasteczka z cukrem. Pyszne, kruche ciasteczka z cukrem przygotujesz ze składników, które na pewno masz już w domu. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy czy filiżanki herbaty. Sprawdźcie nasz przepis na kruche ciasteczka z cukrem na wierzchu. Bardzo prosty!
Kruche ciasteczka z cukrem

Zapiekanka makaronowa z serem to pyszny comfort food dobry na każdą okazję. Zapiekanka makaronowa sprawdzi się jako sycący obiad dla całej rodziny bądź szybka kolacja. Jest to także świetny sposób na wykorzystanie "resztek" z lodówki. Oto sprawdzony przepis na zapiekanką makaronową z serem - zawsze wychodzi pyszna!
Zapiekanka makaronowa z serem

Ciastka amoniaczki to tradycyjne, polskie ciastka, znane głównie na Mazowszu i Podlasiu. Ciastka amoniaczki zawdzięczają swoją nazwę i wyjątkową chrupkość węglanowi amonu, czyli amoniakowi spożywczemu. Nie ma on wpływu na smak wypieków, za to sprawia, że ciastka są bardzo lekkie i zachowują pierwotny kształt. Oto nasz przepis na amoniaczki.
Ciastka amoniaczki

Chrupiące pierogi pieczone z kapustą i grzybami jednoznacznie kojarzą się z Wigilią. I nic dziwnego! Pierogi pieczone doskonale pasują do barszczu, mogą być przekąską po Wigilii i w święta.
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami

Babeczki karmelowo-orzechowe to szybkie w przygotowaniu babeczki, które zachwycą gości. Smak krówek, orzechów włoskich, laskowych i pekan doskonale się uzupełniają tworząc śmietankową słodycz z chrupiącymi dodatkami.
Babeczki karmelowo-orzechowe

Pulpety w sosie pomidorowym to ulubione danie nie tylko najmłodszych. Pulpeciki w sosie pomidorowym świetnie smakują podane z ryżem, makaronem bądź świeżym pieczywem. Takie klopsiki w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad dla niejadków – smakują każdemu! Sprawdź nasz przepis na pulpety w sosie pomidorowym.
Pulpety w sosie pomidorowym
Jak zrobić śmietanę?
Kiedy świeżo wydojone mleko przelejemy do kanki i odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce, na jego powierzchni zbiorą się cząstki tłuszczu. To właśnie śmietanka. Wraz z pojawieniem się pod koniec XIX w. wirówki do mleka, proces ten uległ przyspieszeniu. Mleko odwirowuje się w wielkiej kadzi; im bardziej tłustą chce się uzyskać śmietankę, tym intensywniej odbywa się proces wirowania. Tak otrzymuje się śmietankę do kawy (zawartość tłuszczu 9–12%), śmietanę spożywczą (12–24% tłuszczu), śmietankę kremową (30–36% tłuszczu) i tzw. crème fraïche lub creme double (powyżej 42% tłuszczu).
Śmietana - pasteryzowana, UHT, świeża: jaką wybrać?
Pasteryzowana śmietana jest poddawana podgrzewaniu w temp. 90°C lub więcej, a następnie schładzana. Pasteryzacja wprawdzie wydłuża okres przydatności do spożycia, ale temperatura zabija naturalną florę bakteryjną i śmietana nie zakwasza się (pozostaje rzadka). Aby przywrócić jej gęstość, mleczarze dodają bakterie wytwarzające kwas mlekowy. Przechowywana w lodówce zachowuje świeżość przez 15–30 dni (otwarta 48 godzin). Śmietankę UHT poddaje się sterylizacji w temp. 150°C, może być używana w kuchni nawet po 4 miesiącach, od dnia produkcji (otwarta, w lodówce zachowuje świeżość przez tydzień).
Bardzo często zamiennie stosujemy określenie śmietana i śmietanka, w gruncie rzeczy jednak odnoszą się one do nieco innych produktów – śmietana zwykle jest kwaśna, a śmietanka ma słodki smak.
Czy śmietana tuczy?
Licząc kalorie, zamiast śmietany często wybieramy tłuszcze roślinne, nie zdając sobie sprawy z popełnianego błędu. Średnia zawartość tłuszczu w śmietanie wynosi ok. 22%, odchudzona ma zaledwie 12%, a więc dużo mniej niż zawierają olej, oliwa, masło czy margaryna. Ponieważ to tłuszcz decyduje o smaku potraw, lepiej do sosu dodać łyżkę śmietany niż łyżkę margaryny, biszkopt przełożyć bitą śmietaną niż kremem maślanym. Udka kurczaka duszone w śmietanie będą mniej kaloryczne niż duszone na maśle.
Czy poza smakiem śmietana ma inne zalety?
Wszystkie rodzaje śmietany zawierają dużo witaminy A, wapnia i fosforu. Witamina A chroni nasze oczy, nabłonek, jest ważna dla budowy tkanki kostnej. Pamiętajmy, że śmietana pasteryzowana nie warzy się w gorących potrawach. Świeżą do zup czy sosów dodajemy w ostatniej chwili i nie dopuszczamy już do zagotowania. Musimy pamiętać, że chuda nie nadaje się do gotowania. Do ubijania najlepsza zaś jest kremówka 30–36%. Gęsta kwaśna śmietana nada się z kolei do deserów czy pierogów, zrównoważy ich smak. Z kolei słodka śmietana 18% będzie pasować do kwaśnych owoców, na przykład truskawek czy rabarbaru.
Jak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to jedno z pierwszych skojarzeń, kiedy myślimy o śmietanie w ogóle. Jak ubić śmietanę? Przede wszystkim śmietana przed ubijaniem musi być dobrze schłodzona. Taka ubije się po prostu szybciej. Możemy ubijać ją zarówno przy użyciu ręcznego miksera, jak i robota kuchennego z funkcją ubijania. Bardzo ważne jest, żeby cały czas kontrolować konsystencję śmietany. Chwila nieuwagi i zamiast puszystej bitej śmietany otrzymamy… masło.
Jak ubić śmietanę z mascarpone? Nic trudnego! Wystarczy najpierw przygotować zwykłą bitą śmietanę, a następnie wmieszać do niej mascarpone. Nie możemy dodać go wcześniej, bo śmietana się nie ubije.
Jaka śmietana do zupy? Jaka śmietana do sosu?
Na opakowaniach śmietany 12% i 18% często znajdziemy oznaczenie, że jest ona przeznaczona do zup i sosów. Trzeba jednak uważać, żeby śmietana się nie zwarzyła. Aby tego uniknąć, należy ją zahartować. Jak to zrobić. Do kubka przelewamy niewielką ilość gorącego sosu lub zupy i dodajemy kilka łyżek śmietany. Dokładnie mieszamy, po czym całość wlewamy do przygotowywanej potrawy.
Jaka śmietana do mizerii?
Do mizerii będziemy potrzebować gęstej śmietany, najlepiej użyć tej 18%. Wcześniej wyjmijmy ją z lodówki, by nie była zbyt zimna. Szkoły są dwie – w niektórych regionach do śmietany dodaje się niewielką ilość cukru, w innych soli. Gotową śmietanę łączymy z cienko pokrojonym świeżym ogórkiem i mizeria gotowa!
Artykuły powiązane
Zupa z dyni - rozgrzewający krem na chłodne wieczory
Zupa z dyni to nasz jesienny klasyk. Kiedy na straganach pojawiają się pierwsze pomarańczowe kule, a wieczory robią się chłodne, sięgamy po przepisy na pikantne zupy. Robimy ostry krem z dyni i z parującą miseczką chowamy się pod koc.
Akcesoria cukiernicze - z tymi gadżetami upieczesz najlepsze ciasta!
Tortownica, szpatuła czy rękaw cukierniczy - to akcesoria cukiernicze, które warto mieć w kuchni, jeśli lubimy robić ciasta domowe. Pomogą nie tylko uformować wypieki, ale też ozdobić. Tort, tarta, ciasteczka, ale też pralinki? Z odpowiednim sprzętem to łatwiejsze, niż może się wydawać! W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jakie 4 gadżety warto mieć i do czego je wykorzystać.
Dziewczyny z wypiekami i porady na pyszny tort na różne okazje
Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz, czyli Dziewczyny z wypiekami, to prawdziwe cukiernicze czarodziejki. W swojej pracowni przygotują nie tylko bajeczny tort urodzinowy czy tort na chrzciny. Robią nawet tort w kształcie sukni ślubnej! W cyklu "Przy wspólnym stole" podpowiadają, od czego zacząć pieczenie tortów we własnej kuchni i jakie są ostatnie cukiernicze trendy.
5 bazowych sosów w kuchni
Nie tylko sos pomidorowy czy sos beszamelowy. 5 bazowych sosów w kuchni to wiedza niezbędna do gotowania coraz to lepszych potraw. Poznajcie ich sekrety.
Jak zagęścić sos? Sprawdzone sposoby!
Za rzadki sos? Nie martwcie się, nam też wiele razy się to przytrafiło! Ważne, żeby w takiej sytuacji nie wylewać sosu, tylko go zagęścić. Są na to sposoby, które zawsze się sprawdzają. W większości przypadków nie zmieniają smaku samego sosu, a wręcz jeszcze bardziej go podkreślają. W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy, jak zagęścić sos łatwo i szybko.
Dekorowanie tortu – jak sprawić, by wyglądał pięknie?
Jak udekorować tort? Robiąc ciasto na przyjęcie w domu, naszym najczęstszym problemem jest jego wygląd. Chcemy przecież by przypominało torty z cukierni. Istnieje jednak kilka sposobów, które zawsze się sprawdzają. Podpowiadamy, jak ozdobić tort, by spełnił wasze wymagania, a przy okazji wywołał podziw na twarzach gości.
Zupa jest dobra na wszystko - 5 najlepszych książek o zupach
Zupa to jedno z naszych dań narodowych. W końcu jemy je nie tylko wtedy, kiedy temperatura za oknem znacząco spada - nawet w upale mamy sprawdzone patenty na pyszne zupy. W cyklu Kulturalnie kulinarnie wyszukaliśmy 5 książek, które pozwolą wam przygotowywać zupy na mistrzowskim poziomie.
Łyżka w kuchni – historia sztućca do zupy
„Bez łyżki zła strawa – chociaż dobra potrawa” – mawiano w dawnej Polsce. Od wieków jest jednym z podstawowych sztućców stołowych, służącym nie tylko do spożywania dań płynnych, ale także np. lodów. Często stanowi również… lokatę kapitału. W cyklu Przy wspólnym stole przedstawiamy historię łyżki.
Królowej makaroników znowu się upiekło [WYWIAD]
Pasja tworzenia i miłość do cukru doprowadziły ją do królestwa pełnego smaków i kolorów zamkniętych w minimalistycznej formie francuskich macarons. Magdalena Jaretowska niepodzielnie króluje w swojej domowej cukierni i na facebookowym profilu Znowu jej się upiekło.
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »