Limonka

537 przepisów

Limonka to niepozorna kuzynka cytryny, którą warto wypróbować w kuchni. Jest korzystna dla zdrowia, a jej smak pasuje do wielu dań. Sprawdźmy, do czego można wykorzystać limonkę i jakie są jej właściwości.

Przepisy na dania z limonką

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 25 min.
mus

Orzeźwiający lekki krem z tropikalną nutą.

mojegotowanie

Mus kokosowy z mango

Czas przygotowania: 35 min.
Makaron ryżowy z groszkiem, kurczakiem i pesto z kolendry

Makaron ryżowy z groszkiem, kurczakiem i pesto z kolendry to przepis dla prawdziwych smakoszy. Orientalne smaki curry łączą się z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi.

mojegotowanie

Makaron ryżowy z groszkiem, kurczakiem i pesto z kolendry

Limonka: wartości odżywcze

Limonka w 100 g ma zaledwie 30 kalorii, a w tym 11 g węglowodanów i 1 g białka, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób na diecie odchudzającej. Niska kaloryczność to jednak tylko jedna z wielu zalet tego niewielkiego cytrusa. Limonka jest źródłem potasu oraz magnezu. Zawiera także witaminę A, witaminy z grupy B oraz nieodłącznie kojarzoną z cytrusami witaminę C. Woda z limonką nie tylko ugasi pragnienie, ale też dostarczy nam antyoksydantów, a sok z limonki warto pić w celu poprawy odporności.

Limonka a cytryna

Limonka, zwana także limetką, to niewielki owoc cytrusowy wywodzący się z Azji Południowo-Wschodniej, który obecnie uprawiany jest w wielu krajach tropikalnych. Limonka jest blisko spokrewniona z cytryną - niektórzy badacze twierdzą nawet, że to od niej wywodzi się ten popularny żółty cytrus. Między cytryną a limonką znajdziemy jednak istotne różnice.

W oczy rzuca się przede wszystkim ich odmienny wygląd - limetka jest mniejsza i bardziej okrągła niż cytryna, a ponadto ma zieloną skórkę. Różnicę zauważymy również w smaku - limonka okaże się kwaśniejsza i mniej soczysta. Wyczujemy w niej także nutę goryczy.

Cytrynę i limetkę łączą podobne wartości odżywcze oraz zastosowanie. Oba owoce rosną również w podobnym klimacie, choć limonki preferują cieplejsze i bardziej wilgotne regiony. 

Do czego można użyć limonki?

Limonka charakteryzuje się kwaśno-gorzkim smakiem, dlatego pasuje do wytrawnych potraw znacznie lepiej niż cytryna. Polecana jest szczególnie do pikantnych dań kuchni azjatyckiej. Świetnie współgra z imbirem, kurkumą, chilli oraz kolendrą, a ponadto jest ważnym składnikiem indyjskiej pasty curry. Sokiem z limonki możemy skropić owoce morza, sałatki ze świeżych warzyw oraz ryby.

Limetka sprawdza się też w napojach, zarówno tych orzeźwiających, jak i rozgrzewających. Zimą szybko ogrzeje nas herbata z limonką, imbirem i miodem. Taka mieszanka poprawi także odporność organizmu. Najbardziej znany drink z limonką, czyli mojito, jest natomiast dobrą propozycją na letnią imprezę. Podobnie margarita, do której dodać możemy również cytrynę.

Limetka stanowi też dobrą bazę do wyrobu domowych alkoholi, które docenią zwłaszcza miłośnicy wytrawnych smaków. Nalewka z limonki na spirytusie nie wymaga żadnych dodatków poza cukrem lub miodem.

Mimo cierpkiego posmaku limetka pasować będzie do niektórych deserów. Z dodatkiem soku z limonki przygotujemy orzeźwiający krem do biszkoptu lub sernik z cytrusową nutą.

Przepisy z limonką

Limonka to owoc nie tylko dla miłośników cytrusów! Przekonajmy się, w jakich potrawach szczególnie warto ją wypróbować.

Pascha limonkowa kojarzy nam się z Wielkanocą, jednak równie dobrze sprawdzi się jako orzeźwiający letni deser. Aby była lżejsza, zamiast śmietanki możemy użyć jogurtu naturalnego lub maślanki. Gdy przygotowujemy paschę na święta, warto kupić specjalną foremkę o stożkowatym kształcie - dzięki niej deser stanie się ozdobą stołu.

Tilapia w syropie z limonki zyska znacznie lepszy smak i aromat. Dodatek cytrusowego soku stłumi także rybny zapach, tak nielubiany przez wiele osób.

Linguine z łososiem i kremem z limonki to danie o wykwintnej nazwie, które wbrew pozorom jest łatwe do przygotowania. Swoim smakiem zachwyci w szczególności wielbicieli kuchni włoskiej.

Krewetki z awokado i limonkowym sosem wprowadzą do naszej kuchni nutę egzotyki. Sprawdzą się zwłaszcza jako przystawka lub lekka przekąska. Aby ładnie się prezentowały, możemy je posypać ziołami i podać w szklanych pucharkach.