Adobe Stock
5 (3)
Sernik z kaszą manną to lekki, puszysty deser i smaczna wariacja na temat tradycyjnego wypieku. Nie ma spodu, więc przygotowuje się go bardzo szybko. Zachwyca waniliowym aromatem i delikatną strukturą, którą zawdzięcza niecodziennemu składnikowi w postaci grysiku. Można wzbogacić go dowolnymi dodatkami, na przykład rodzynkami lub owocami sezonowymi. Jeśli lubicie błyskawiczne ciasta, koniecznie wypróbujcie przepis na sernik z kaszą manną babci Halinki.
twaróg 1 kg
jajka 6 szt.
masło 100 g
kasza manna 150 g
cukier 150 g
wanilia 1 szt.
Wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm papierem do pieczenia. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Jajka i twaróg wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Jeśli chcemy zrobić puszysty sernik z kaszą manną i rodzynkami, przed rozpoczęciem pracy namaczamy je w wodzie lub mleku. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (z termoobiegiem) lub 180°C (tryb góra-dół).
Ucieramy jajka z cukrem, aż staną się jasne i puszyste. Możemy oddzielić część białek, ubić na sztywno i dodać do masy na sam koniec. Dzięki temu ciasto będzie delikatne i puszyste, ale istnieje też większe prawdopodobieństwo, że szybko opadnie i popęka. Rozcinamy laskę wanilii i wydobywamy z niej ziarenka za pomocą łyżeczki lub końcówki noża. Wrzucamy je do ubitych jajek. Sprawdzi się też domowa esencja waniliowa lub cukier z prawdziwą wanilią.
Stopniowo dodajemy zmielony twaróg do masy – łyżka po łyżce. Możemy przygotować go samodzielnie. Warto wtedy przepuścić go przez maszynkę 3 razy, żeby był idealnie kremowy i puszysty. Miłośnikom szybkich deserów bardziej spodoba się jednak przepis na sernik z wiaderka z kaszą manną. Pamiętajmy, żeby wybrać wtedy produkt dobrej jakości, bez substancji zagęszczających.
Kiedy całkowicie połączymy masę jajeczną z białym serem, wlewamy cienkim strumieniem roztopione masło. Na koniec wsypujemy kaszę mannę. Mieszamy. Na tym etapie do ciasta można dodać ulubione dodatki, takie jak wspomniane już rodzynki, startą skórkę z cytryny lub dowolne owoce sezonowe, na przykład truskawki.
Wlewamy masę do przygotowanej foremki. Pieczemy sernik przez 60 minut. Powinien lekko zarumienić się z wierzchu. Studzimy go stopniowo – najpierw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około 30 minut, potem w temperaturze pokojowej, a następnie chłodzimy go w lodówce.
Prosty sernik z kaszą manną bez spodu można podać z dowolnymi dodatkami, takimi jak polewa czekoladowa, solony karmel, sos malinowy lub świeże owoce sezonowe – na przykład borówki.