Ser wędzony

Ser wędzony to przysmak sam w sobie, jest lekko słony, niezwykle kremowy, wprost rozpływa się w ustach. Występuje w różnych rodzajach i smakach. Taki przysmak można zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy odpowiednio przyrządzić solankę. Ser wędzony możemy wzbogacić o ulubione przyprawy, wystarczy otoczyć go w wybranych dodatkach, żeby móc się cieszyć pełnią smaku.

dodany przez: Dominika Wilk

dodatki

Czas przygotowania:
32godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • pieczenie
  • wędzenie

Sposób podania:

  • na zimno

Ser wędzony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Solanka: wlewamy litr wody do szerokiego garnka i dodajemy sól. Mieszamy.

  • 2.

    Sery: do garnka z solanką wkładamy 6 sztuk okrągłego białego sera po 250 g każdy. Przykrywamy garnek i wstawiamy go na całą dobę do lodówki.

  • 3.

    Suszenie: po 24 godzinach, wyjmujemy ser z solanki i odkładamy go na kratce, żeby odciekł. 

  • 4.

    Przyprawy: obtaczamy ser w wybranych przyprawach, np. granulowanym czosnku, słodkiej papryce, bazylii, suszonym oregano, kozieradce.

  • 5.

    Wędzenie: wstawiamy do wędzarni i ustawiamy temperaturę na 50 stopni Celsjusza. Wędzimy przez 6 godzin. Jeśli nie mamy wędzarni, wykorzystajmy nasz piekarnik. Wsuńmy kratkę z serkami do piecyka nagrzanego do 50 stopni i  zostawmy na 5 godzin. Potem podnieśmy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i trzymajmy 2 godziny. Na końcu podkręćmy temperaturę do 170 stopni Celsjusza i zostawmy na 1 godzinę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy