Migdały - przepisy i właściwości

929 przepisów

Migdały często uznawane są za rodzaj orzechów, jednak w rzeczywistości to nasiona migdałowca zwyczajnego. W kuchni wykorzystywane są przede wszystkim w cukiernictwie, nie brakuje jednak przepisów na propozycje wytrawne, które - dzięki temu nietypowemu dodatkowi - zyskają interesującą nutę. Po migdały chętnie sięgają smakosze, a także zwolennicy kuchni roślinnej. W ludowej tradycji od wieków uznaje się je za symbol szczęścia. Do dziś w wielu domach do jednego z pączków na Tłusty Czwartek wkłada się migdał - ten, kto na niego natrafi, ma podobno przez sobą bardzo pomyślny rok.

Migdały - przepisy i właściwości

Migdały - właściwości

Istnieją dwie odmiany: słodkie i gorzkie migdały. Te drugie - wykorzystywane przede wszystkim w kosmetyce - zawierają amigdalinę, z której wydziela się kwas pruski. W dużych ilościach jest on szkodliwy, jednak ze względu na smak często dodaje się jeden lub dwa gorzkie migdały do wypieków lub kremów. Obie odmiany zawierają natomiast bardzo ważne witaminy i składniki mineralne, między innymi solidne dawki witaminy E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza oraz wartościowe białko.

Mimo że bogate w tłuszcz (zawartość na poziomie 53,5%), migdały są zbawienne dla profilu lipidowego, wysokoenergetyczne i bardzo odżywcze. Zawierają przede wszystkim tłuszcze nienasycone, włącznie z cennym kwasem alfa-linolenowym. Taki skład sprawia, że migdały pozytywnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie, wzmacniają naczynia krwionośne.

Mimo wysokiej zawartości tłuszczu i kaloryczności, migdały często są ważnym elementem w jadłospisie diety redukcyjnej. Dzieje się tak za sprawą błonnika oraz białka. Właściwości te powstrzymują głód, zapewniając uczucie sytości. Mogą przyspieszyć również metabolizm. Należy zachować jednak umiar, bo nadmiar migdałów w diecie przyczyniać się może do powstawania zaparć.

Jak zdjąć skórkę z migdałów?

Do wypieków najczęściej wykorzystuje się migdały blanszowane i pozbawione skórki. Wystarczy zalać je wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut. Tyle wystarczy, aby skórka zmarszczyła się. Później wystarczy migdały odcedzić i przelać zimną wodą. Po naciśnięciu każdego z węższej strony, migdał sam wysunie się ze skórki. Ta metoda ma jednak swoje wady: wrzątek pozbawia migdały niektórych właściwości. Jeśli chcemy je zachować, lepiej użyć zimnej wody.

Jak obierać migdały na zimno? Ten sposób wymaga więcej czasu i cierpliwości. Migdały zalewa się zimną wodą na 12 godzin. Później trzeba wymienić płyn na świeży i odczekać kolejne 12 godzin. Po tym czasie skórkę obiera się za pomocą nożyka.

Jak uprażyć migdały?

Przepisy na desery i wypieki z migdałami często wymagają ich uprażenia. Najprościej zrobić to na patelni, z czym powinny poradzić sobie nawet osoby początkujące w kuchni. Potrzebna będzie tylko taka o grubszym, nieprzywierającym dnie: najlepiej ceramiczna, stalowa lub żeliwna.

Na rozgrzaną bez tłuszczu patelnię należy wsypać migdały posiekane lub w słupkach, by utworzyły na dnie cienką warstwę. Od czasu do czasu trzeba je również zamieszać, by nie doprowadzić do przypaleń. Najprościej zrobić to, podrzucając zawartość zdecydowanym ruchem. Po zakończeniu obróbki termicznej migdały przekłada się na zimny talerz, by natychmiast je schłodzić. Łatwo rozpoznać, gdy proces będzie skończony, bo migdały nabiorą jasnozłotego koloru i mocnego, orzechowego zapachu.

Przepisy z migdałami

Wiedząc, że odpowiedź na pytanie, czy migdały to orzechy, brzmi negatywnie, warto pamiętać, że ich kulinarne zastosowanie jest bardzo podobne. Sprawdzają się więc w daniach wytrawnych, deserach i zdrowych przekąskach. Stanowią doskonały dodatek do sałatek. Mielone migdały to doskonała panierka do mięs i serów, a daktyle z migdałem - przekąska. W Hiszpanii na ich bazie przygotowuje się zupę, a we Włoszech - pesto.

Zmielone migdały w niektórych wypiekach zastępują mąkę. Są także jednym ze składników masy marcepanowej lub masła, które jako półprodukty stanowią punkt wyjścia wielu deserów. Wystarczy przywołać rogale marcińskie czy lody owocowe z masłem migdałowym. Błyskawicznie przygotować można także pieczony rabarbar z migdałami i lodami. Z kolei propozycja dla unikających produktów odzwierzęcych to wegańska pascha wielkanocna z migdałów bez jajek i laktozy.

Artykuły powiązane

zakupy
18.11.2020

Zakupy według Doktor Ani – zapasy nie do końca świata

W normalnej sytuacji robienie zakupów spożywczych nie powinny być problemem. Ale nie jesteśmy teraz w sytuacji normalnej i nawet zrobienie zakupów może być źródłem stresu. Zostawmy sobie chociaż przyjemność jedzenia. I potraktujmy okres dłuższego pozostawania w domu jako czas dobrych wyborów jedzeniowych, kto wie – może nawet okres zmiany nawyków. Jak to zrobić? Radzi Doktor Ania.

migdaly_glowne
26.08.2020

Migdały - wegański nabiał

Migdały to doskonały zamiennik nabiału w diecie wegańskiej. Pełne witamin i zdrowych tłuszczy, pasują zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych.

wegetarianskie_zrodla_bialka_g
28.07.2020

Wegetariańskie źródła białka

W diecie wegetariańskiej największym wyzwaniem jest zbilansowanie jadłospisu i dostarczenie sobie odpowiedniej ilości białka. To wcale nie takie trudne!

Kuchenny kredens
26.06.2020

Kuchenny kredens, czyli jak dania sprzed lat wracają przy wspólnym stole

Monika Śmigielska, autorka bloga Kuchenny Kredens, obrała nietypową drogę w kuchni. Wyszukuje, odświeża i testuje przepisy na dania obiadowe, desery, zupy i napoje sprzed lat. A dokładniej ponad stuletnie receptury na potrawy, których nazwy mogą wywołać konsternację u współczesnych gospodyń. W rozmowie w cyklu „Przy wspólnym stole” zdradza, co i jak kiedyś gotowały Polki.

Agata Ziemnicka
24.05.2020

Agata Ziemnicka: Dążę do prostoty

Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka. Uważa, że „zwyczajna” żywność może być też pokarmem dla duszy. Sama zaczyna dzień od soku. – To znak dla organizmu: „widzę cię i dbam o ciebie” – przekonuje. W wywiadzie dla magazynu "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej  nie tylko o sokach i koktajlach z książki "Soki i koktajle w minutę".

Dieta zone
21.05.2020

Dieta Zone (strefowa)

Wśród gwiazd Hollywood zrobiła furorę. To właśnie jej Cindy Crawford, Jennifer Aniston, Catherine Zeta-Jones i Demi Moore zawdzięczają świetne figury. Twórcą diety Zone jest dr Barry Sears, amerykański dietetyk i biotechnolog.

makibezglutenowe_glowne
16.05.2020

10 rodzajów mąk bezglutenowych

Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna. Jak zastąpić mąkę w kuchni? To proste! Wystarczy znać odpowiednie zamienniki. Coraz więcej osób wyklucza z diety gluten. Powody są różne: alergia, dieta odchudzająca lub po prostu – chęć zmiany nawyków żywieniowych. Wbrew pozorom wykluczenie z jadłospisu pszenicy i produktów zawierających gluten nie jest trudne. Dostępnych jest wiele zamienników mąki, które ułatwiają nam gotowanie bez niechcianych produktów.

Inspirowane jedzeniem . Oto 5 naturalnych składników w kosmetykach
05.05.2020

Inspirowane jedzeniem. Oto 5 naturalnych składników w kosmetykach

Nie samym jedzeniem żyje nasza redakcja, choć ciekawi nas ono wyjątkowo, więc poszukujemy kulinarnych inspiracji w różnych dziedzinach. Bardzo cieszy fakt, że docierają one także do naszych łazienek w postaci wysokiej jakości kosmetyków. Oto zestawienie 5 produktów, które pachną jak smakołyki lub zawierają jadalne składniki.

ewa-wachowicz- mazurki-wielkanoc
09.04.2020

Potrawy wielkanocne Ewy Wachowicz. Mazurki wiodą prym

Ewa Wachowicz kojarzy się widzom z kuchnią nawiązującą do tradycji. Z kuchnią domową, która nawiązuje do nowoczesności. Dania przez nią serwowane są aromatyczne, a ich wygląd sprawia, że na sam widok rośnie apetyt. Wiele osób zastanawia się, jakie są potrawy wielkanocne Ewy Wachowicz. Odpowiedzi postanowiliśmy poszukać u źródła.

wege
20.03.2020

20 marca -Dzień bez mięsa - to sposób na figurę?

Zrezygnuj z mięsa choć jeden dzień w roku! To nie przypadek, że na datę obchodów Dnia Bez Mięsa wybrano 20 marca, jest to dzień poprzedzający nastanie kalendarzowej wiosny, a wiosna to najlepszy czas w roku na reformę diety poprzez wzbogacenie jej o świeże warzywa i owoce.