Adobe Stock
4.45 (159)
Naleśniki z borówkami na pewno posmakują najmłodszym domownikom, ale to doskonały obiad dla całej rodziny. Wypełnia je słodkie nadzienie z twarogu, białej czekolady i leśnych owoców. Oczarowują rozpływającym się w ustach ciastem i delikatnym waniliowym aromatem. Można je udekorować polewą czekoladową, płatkami migdałów lub świeżą miętą. Sprawdźcie, jak zrobić idealne naleśniki z borówkami i serem.
mleko 340 ml
jajka 2 szt.
mąka pszenna 150 g
olej 15 ml
sól 3 g
borówki 300 g
twaróg 500 g
cukier 20 g
biała czekolada 90 g
żółtko 1 szt.
Ciasto na naleśniki: w wysokim naczyniu umieszczamy jajka, mąkę, szczyptę soli i mleko. Krótko miksujemy składniki. Na koniec dodajemy olej. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy je na 15 minut.
Smażenie: rozgrzewamy płaską patelnię z nieprzywierającą powierzchnią. Wlewamy porcję masy chochelką. Rozprowadzamy ją równomiernie. Kiedy brzegi naleśnika zaczną się odwijać, przekręcamy go na drugą stronę. Smażymy na rumiano. Powtarzamy czynność, aż zużyjemy całe ciasto.
Nadzienie: roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Miksujemy ją z twarogiem, żółtkiem i cukrem (najlepiej z dodatkiem prawdziwej wanilii) za pomocą blendera. Farsz serowy możemy też rozgnieść widelcem. Borówki myjemy i osuszamy.
Podanie: smarujemy każdy cienki placek nadzieniem. Rozkładamy na nim owoce i zawijamy go w rulon. Gotowe naleśniki z borówkami dekorujemy płynną białą czekoladą, płatkami migdałów lub listkami mięty.
Porady
- Gorące naleśniki układamy jeden na drugim lub przykrywamy pergaminem. Dzięki temu będą elastyczne i nie będą się kruszyć podczas zawijania.
- Żeby naleśniki z borówkami amerykańskimi były lekkie i puszyste, warto dodać do ciasta wodę gazowaną lub szczyptę proszku do pieczenia.
- Jak zrobić borówki do naleśników? Możemy podać je na surowo lub zrobić z nich frużelinę. W tym celu należy je podgrzać z cukrem. Kiedy rozpadną się i puszczą sok, zagęszczamy je za pomocą mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody. Ciekawy deser lub atrakcyjne śniadanie powstaną, jeśli dodamy gładki mus z borówek od ciasta na naleśniki. Zabarwimy je w ten sposób na fioletowo.
- Naleśniki na słodko z owocami leśnymi cudownie wypełni także domowy dżem z borówek. Można również wykorzystać inne przetwory, które akurat mamy w spiżarni, takie jak konfitura z malin lub jeżyn.
- Osoby uczulone na gluten mogą zrobić naleśniki na bazie mąki owsianej, ryżowej lub migdałowej.
- Farsz na naleśniki z borówkami i serem najlepiej zrobić na bazie twarogu półtłustego. Można zmielić go samodzielnie, wykorzystać gotowy produkt z wiaderka lub po prostu starannie rozgnieść do widelcem.
- Polecamy dodać do nadzienia serowego cukier waniliowy własnej roboty. Żeby go zrobić, wystarczy wymieszać kryształki lub puder z ziarenkami świeżo wydobytymi z zasuszonych lasek. Taki cukier nabierze aromatu po kilku dniach. Warto zrobić go więcej, bo przyda się do różnych wypieków i deserów.
- Jeśli zależy nam, żeby podać potrawę na ciepło, możemy zrobić naleśniki zapiekane z serem i borówkami. Składamy je tak samo jak w powyższym przepisie, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym. Można podzielić ja na krótsze ruloniki i zapiec pionowo w kokilkach. To ciekawy pomysł na pojedynczą porcję deseru. Polejmy je przed podaniem solonym karmelem lub czekoladą.
- W pełni lata, czyli sezonie na czernice prosto z lasu, warto przyrządzić naleśniki z jagodami – z nadzieniem z serka homogenizowanego i świeżych owoców.
Szybkie naleśniki z borówkami amerykańskimi można wypełnić nawet samymi owocami – najlepiej duszonymi z przyprawami korzennymi. Na wyższy poziom smaku wyniesie je jednak farsz na bazie twarogu, zwłaszcza jeśli wzbogacimy go białą czekoladą i wanilią. Nadzienie może też przybrać niego inne formy. Warto wypróbować między innymi:
Jeśli zastanawiacie się, z jakimi owocami naleśniki smakują najlepiej, nie musicie długo szukać odpowiedzi. Cienkie placuszki są niezwykle uniwersalne i można je wypełnić dowolnymi dodatkami. Sprawdzą się zarówno owoce sezonowe – maliny, jeżyny, porzeczki lub czereśnie – jak i produkty dostępne przez cały rok, na przykład gruszki, ananasy lub banany. Niekwestionowanymi faworytami czerwcowych obiadów są naleśniki z truskawkami, ale słodkie ruloniki można wypełniać też przez cały rok różnymi domowymi przetworami. Świetnie sprawdzą się w tym celu przeciery, musy, konfitury, dżemy oraz owoce z kompotu lub w słodkim syropie. Doskonałym pomysłem są naleśniki z jabłkami prażonymi z cynamonem. Do przełożenia lekkich placków można wykorzystać serek homogenizowany lub kanapkowy, jogurt naturalny, kwaśną śmietanę, budyń lub ricottę. Możliwości jest tak dużo, na ile wystarczy nam wyobraźni.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 100 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.tezenis.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
-10% na zakupy za min. 99 zł lub -20% na zakupy za min. 199 zł. Rabaty nie łączą się z innymi promocjami oraz nie dotyczą produktów Hebe Partner. Oferta i szczegóły w aplikacji Hebe i na hebe.pl.
Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł