Cytryna

1979 przepisów

StockFood_11278228_Layout_A_lemon_with_a_leaf_in_a_ceramic_bowl (1)-min

Cytryny to najpopularniejsze cytrusy. Mają wszechstronne zastosowanie kulinarne i doskonale komponują się z różnymi składnikami. W kuchni wykorzystuje się zarówno sok, miąższ, jak i skórkę cytryny, która jest bardzo aromatyczna. Dodatek kwaśnej cytryny doskonale wzbogaca smak mięs, ryb, sosów czy sałatek. Jest też popularnym składnikiem różnych deserów.

Cytryna doskonale pasuje do różnego rodzaju napojów. Najczęściej dodaje się ją do herbaty, ale kawa z cytryną też ma swoich zwolenników. Przyrządzona z cytryn lemoniada jest doskonałym napojem na upalne dni, a wypijana codziennie na czczo woda z cytryną doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Aby móc w pełni wykorzystać znajdujący się w owocach sok, przydatna będzie wyciskarka do cytryn.

Cytryna: wartości odżywcze

Swoją popularność cytryna zawdzięcza nie tylko walorom smakowym, ale też dużej zawartości witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Sok z cytryny wzmacnia odporność i ma działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po cytrynę w czasie przeziębienia, aby szybciej dojść do formy, a także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym. Oprócz witaminy C z której słynie, cytryna zawiera też sporą ilość witaminy B6, a także wapń, żelazo, miedź oraz potas. Jest również dobrym źródłem błonnika. Nie należy do produktów wysokokalorycznych - 100g cytryny to zaledwie 29 kcal. Nie zawiera też tłuszczu ani cholesterolu. Cytryna i wyciśnięty z niej sok dobrze wpływają na układ pokarmowy, przyspieszają metabolizm i regulują procesy trawienne. Dlatego też jednym z owoców często polecanych osobom na diecie, jest właśnie cytryna.

Przepisy z cytryną


Cytryna jest idealnym dodatkiem do ryb i mięs. Ugotowany na parze lub upieczony łosoś skropiony sokiem z cytryny nabierze wyrazu. Cytrynowe nuty będą też doskonałym uzupełnieniem dla dorsza, soli lub pstrąga. Cytryna doskonale komponuje się z jagnięciną lub kurczakiem. Pełnym daniem obiadowym o lekko orientalnej nucie może być makaron ryżowy vermicelli z cytrynowym kurczakiem.


Znane potrawy, do których wykorzystuje się cytrynę to cytrynowe risotto z dodatkiem warzyw i ziół. Owoc ten jest również ważnym składnikiem tradycyjnej greckiej zupy cytrynowo-jajecznej. Kilka kropel soku z cytryny cytryny można dodać do hummusu, aby podkręcić jego smak. Cytrynowa nuta wzbogaci też różnego rodzaju sosy, pasty kanapkowe i sałatki. Można ją wykorzystać do przyrządzenia oliwy smakowej.


Desery z cytryną


Niezwykle orzeźwiającym deserem na upalne dni będą lody cytrynowe, zarówno tradycyjne, jak i w wersji sorbetu. Innym pomysłem może być owocowe smoothie z dodatkiem soku z cytryny. Uwielbiany przez dzieci, ale też i przez niektórych dorosłych deser to kisiel cytrynowy.
Cytryna doskonale nadaje się do ciast i innych słodkich wypieków. Największą popularnością cieszą się tarta cytrynowa, cytrynowe babeczki lub ciasteczka z lukrem przyrządzonym na bazie soku z cytryny. Dla tych którzy cenią lekką i zdrowa kuchnię, na pewno wart wypróbowania jest przepis na wegański sernik cytrynowy z tofu z bezą. Kwaśna cytryna doskonale komponuje się ze słodyczą bezy.


Znanym deserem pochodzącym z Wielkiej Brytanii jest lemon curd, czyli lekki i aksamitny krem cytrynowy na bazie masła, o słodko-kwaśnym smaku. Można go wykorzystać do ciast, tortów i innych deserów.


Przetwory i alkohole z cytryn


Cytryna pasuje też do różnego rodzaju alkoholi. Pokrojoną na plasterki można dodawać do drinków. Cenionym i prostym do samodzielnego przyrządzenia trunkiem jest nalewka z cytryny, czyli popularna cytrynówka.
Cytryny można też wykorzystać do przyrządzenia różnego rodzaju przetworów. Mało znana, choć niezwykle ciekawa w smaku jest konfitura cytrynowa. Można ją przygotować z dodatkiem, cynamonu, wanilii lub goździków. Na zimowe wieczory sprawdzi się słodko kwaśny syrop cytrynowy, który jest idealnym dodatkiem do herbaty.


Oryginalną ciekawostką kulinarną, są kiszone cytryny. Z łatwością przygotujemy je samodzielnie w domu. Jako dodatków można użyć chili, cynamonu, liści laurowych lub kolorowego pieprzu. Takie ukiszone ćwiartki cytryn są bardzo aromatyczne. Można dodawać je do duszonych warzyw, gulaszu, sosów oraz potraw kuchni marokańskiej.