Oponki

Po wypróbowaniu wielu przepisów na oponki stwierdzam, że ten jest numer jeden! Oponki wyjdą puszyste i miękkie. Oponki przed podaniem dekoruję cukrem pudrem albo idę o krok dalej i robię oponki z pomarańczowym, domowym lukrem.

DeseryoponkiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 204 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg twarogu półtłustego (najlepszy na oponki)
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przepis na oponki
  • Mąkę przesiewamy na stolnicę. Ser przekręcamy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  • Do mąki dodajemy ser, jajka, śmietanę, sodę, sól, cukier i zarabiamy gładkie ciasto. Możemy podsypać odrobiną mąki. Następnie odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 - 1 cm. Szklanką wycinamy kółka a następnie w każdym kółku kieliszkiem wycinamy małe kółeczko, tworząc kształt oponki.
  • Rozgrzewamy olej. Oponki smażymy partiami po obu stronach ale króciutko, tylko do momentu, aż nabiorą ładnego, brązowego koloru. Oponki po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Notka redakcyjna

Oponki najlepiej smakują od razu po usmażeniu, dlatego warto zaplanować Tłusty Czwartek w kuchni. Aby oponki wyszły miękki, niezbyt tłuste i mięciutkie, polecamy używać dobrej jakości półtłustego sera białego, a po usmażeniu odsączać słodkości na papierowych ręcznikach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy