Oponki to smakołyk, który warto przygotowywać nie tylko na Tłusty Czwartek. Proponowany przez nas sposób nie wymaga dużo pracy. Ciasto nie musi wyrastać, można więc zrobić je w kilka chwil. Sprawdzony przepis na oponki to świetna okazja do pokazania dzieciom, jak zrobić szybki deser. To także znakomity przepis, aby wykorzystać nadmiar twarogu. Podpowiadamy prosty przepis na oponki.
StockFood
Na początek mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę. Ser biały przekręcamy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dzięki dokładnemu pokruszeniu twarogu oponki serowe będą mieć gładką konsystencję. Następnie do przesianej mąki dodajemy ser biały, jajka, śmietanę, sodę oczyszczoną, sól, cukier i zarabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby należy podsypać odrobiną mąki.
Oponki z twarogiem formuje się bardzo łatwo. Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 - 1 cm. Potem za pomocą szklanki wycinamy kółka, a następnie w każdym kółku kieliszkiem wycinamy małe kółko, tworząc kształt oponki.
Następnie w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Oponki smażymy po kolei, szybko po obu stronach. Zazłocone oponki po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Przepis na oponki świetnie sprawdzi się w karnawale. Po ostudzeniu warto posypać je cukrem pudrem.
Porady
- Aby przygotować pyszne oponki z twarogiem warto do ciasta dodać 3-4 łyżeczki spirytusu. Dzięki dodatkowi alkoholu ciasto wchłonie mniej tłuszczu.
- Tradycyjnie pączki smaży się na smalcu. Powyższy przepis na oponki jest odpowiedni dla wegetarian, ponieważ słodkości smażone są w oleju roślinnym. Zobacz, jaki olej warto wybrać do smażenia, a jaki do spożywania na zimno.
Oponki najlepiej smakują od razu po usmażeniu, dlatego warto zaplanować Tłusty Czwartek w kuchni. Aby oponki wyszły miękki, niezbyt tłuste i mięciutkie, polecamy używać dobrej jakości półtłustego sera białego. Jaki upiec oponki serowe? Oponki należy smażyć małymi partiami. Wrzucenie zbyt dużej ilości ciasta obniży temperaturę tłuszczu, a oponki serowe nasiąkną wtedy tłuszczem. Przepis na oponki zwykłe jest ekspresowy – smaży je się bardzo krótko. Wystarczy 1 minuta z każdej strony, aby mogły się zarumienić. Po wrzuceniu oponek na gorący tłuszcz warto zmniejszyć gazu pod garnkiem. Po usmażeniu odsączać słodkości na papierowych ręcznikach. Warto podawać je z lukrem lub cukrem pudrem.
Przepis na oponki zwykłe to nie jedyny pomysł na kulinarne szaleństwa. Desery przygotowywane na Tłusty Czwartek słyną z kaloryczności, ale przede wszystkim z fantastycznego, domowego smaku. Oponki bez sera to alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za smakiem twarogu. Ciasto jest bardziej zbite, jednak wciąż pyszne i delikatne. Szukając jednak bardziej nietypowych inspiracji kulinarnych warto sprawdzić oponki z ziemniaków – warzywa te zapewniają, że ciasto będzie syte i wilgotne w środku. Pyszności! Natomiast oponki ptysiowe, tzw. gniazdka, to delikatne i wyjątkowe smakołyki. Zdecydowanie przypadną każdemu do gustu. Tłusty Czwartek to nie tylko święto pączków. Warto wypróbować inne, ciekawe przepisy. Nie zawiedziecie się!
Komentarze