REKLAMA

Sernik Rosa

Sernik z rosą to ciasto, które kilka lat temu szturmem wdarło się na stoły Polaków i od tej pory nie straciło na popularności. Prezentuje się niezwykle efektownie, dlatego sprawdzi się zarówno jako deser na wyjątkowe okazje, także na święta, jak i smaczna propozycja na codzienny podwieczorek. Pojawiająca się w jego nazwie rosa to nic innego jak osadzone na powierzchni bezowej piany kropelki skrystalizowanego cukru. Całość jest bardzo aksamitna, wilgotna i kremowa. To jeden z najsmaczniejszych serników.



 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta serniki Desery

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 174 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Kruche ciasto 1.

    Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C. Czekając aż się rozgrzeje przechodzimy do przygotowania kruchego ciasta na spód sernika. Szklankę mąki z dodatkiem proszku do pieczenia i soli łączymy z rozdrobnionym masłem. Żeby ciasto było idealnie kruche warto wykorzystać schłodzone produkty. Zimne masło możemy posiekać na stolnicy lub użyć do tego robota planetarnego z hakiem. Dodajemy jedno jajko i 120 g drobnego cukru do wypieków.  Zagniatamy ciasto aż do powstania jednolitej masy i wylepiamy nim spód tortownicy o średnicy 26 cm. Blaszkę z ciastem możemy dodatkowo schłodzić w lodówce by uzyskać idealną kruchość ciasta. Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.

  • Twaróg 2.

    W czasie gdy piecze się ciasto można przygotować masę serową. Wykorzystując naturalny twaróg należy 3-krotnie go zmielić. Jeżeli chcemy tego uniknąć można sięgnąć po twaróg z wiaderka, który od razu będzie można połączyć z pozostałymi składnikami. Do sera dodajemy 3 jajka, 3 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 125 ml oleju i 345 ml mleka. Na koniec do masy wsypujemy 90 g budyniu śmietankowego. Masę miksujemy do czasu, aż będzie puszysta i dobrze napowietrzona. Przelewamy ją na wypieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 55 minut. 

  • Białka ubijanie 3.

    Pod koniec czasu pieczenia ciasta ubijamy 4 białka z dodatkiem 110 gram cukru. Tak przygotowaną sztywną pianę wykładamy na upieczony sernik. Przy pomocy widelca możemy wykonać na pianie fantazyjne fale. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez kwadrans. Po przestygnięciu na powierzchni piany zacznie pojawiać się charakterystyczna rosa.
     

Porady

  • Sekretem na udany sernik z rosą jest twaróg dobrej jakości. Wybieraj ten z prostym składem, pozbawiony skrobi, stabilizatorów i dodatkowych aromatów.
  • By ciasto zachowało odpowiednią kruchość zagnieć je z zimnego masła, a blaszkę wyłożoną ciastem dodatkowo schładzaj w lodówce podczas wykonywania masy serowej
  • Rosa na serniku pojawi się wtedy, gdy ciasto zacznie stygnąć.
  • Przepis skomponowany jest na tortownicę o średnicy 26 cm.

Notka redakcyjna

Jak zrobić sernik z rosą?

Bardzo ważny jest dobór odpowiednich produktów i zachowanie ich proporcji. Do masy serowej można wykorzystać samodzielnie zmielony twaróg. Dobrym pomysłem jest także sernik z rosą z wiaderka. Najważniejsze, aby główny składnik masy był dobrej jakości. Jeśli ma to być opcja wiaderkowa, najlepszy okaże się ser tłusty przeznaczony specjalnie do wypieków i charakteryzujący się prostym składem. Idealna jest formuła pozbawiona skrobi, stabilizatorów i dodatkowych aromatów.

Przepis na sernik z rosą

Przepisy na sernik złota rosa, znany także jako sernik krople rosy, są dość podobne. Podstawę stanowi kruche ciasto, na które trafia najpierw masa serowa, a później puszysta pianka. Zarówno spód, jak i masę można zaromatyzować, dodając olejek pomarańczowy lub wanilię. Jeśli chcesz przygotować sernik z rosą, przepis na dużą blachę sprawi, że ciasta wystarczy dla całej rodziny.

Jakie są najważniejsze sekrety udanego wypieku? W pierwszej kolejności warto skupić się na kruchym cieście, które powstaje z połączenia mąki pszennej, cukru, masła i żółtka. W tym przypadku sprawdzi się tłuszcz bezpośrednio wyjęty z lodówki, jeszcze twardy. Należy pokroić go na kawałki, a następnie siekać z mąką tak długo, aż składniki zaczną się łączyć. Dopiero wówczas dodaje się do nich żółtka i cukier oraz szczyptę soli. Im szybciej zagniecione ciasto, tym mniej nagrzeje się ono od ciepła rąk i pozostanie bardziej kruche. Aby wspomóc ten efekt, blaszkę wylepioną kruchym ciastem wystarczy wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Nie trzeba go wcześniej podpiekać.

Do przygotowania masy serowej na sernik z rosą używa się twarogu lub serka z wiaderka, mleka, cukru, oleju, jajek i żółtek, proszku budyniowego oraz ulubionego aromatu. Warto pamiętać o kilku zasadach, których przestrzeganie nada wypiekowi odpowiednią, lekką i wilgotną konsystencję. Na początku łączy się żółtka i jajka z olejem i proszkiem budyniowym, a dopiero później dodaje twaróg. Mleko także trafia do reszty składników stopniowo. Masa powinna być dość rzadka, o konsystencji przypominającej ciasto naleśnikowe. Zbyt płynna źle się upiecze, a zbyt gęsta - będzie zbita. Właśnie dlatego należy kontrolować ilość płynu. Serek z wiaderka zwykle wymaga go mniej od tradycyjnego twarogu.

Pianę należy przygotować na samym końcu, przystępując do działania, gdy sernik będzie już w piekarniku przez 40 minut. Białka wystarczy ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywno, jak na bezę. Kiedy na powierzchni zaczną ukazywać się pęcherzyki powietrza, to znak, że można po łyżce dodawać cukier puder. Całość powinna być zbita i kleista. Wówczas sernik wyjąć z piekarnika, szybko wyłożyć na niego pianę i z powrotem wstawić do pieca. Zapiekać tylko przez chwilę, aż masa delikatnie zezłoci się - około 7 minut. Na pianie, przed wstawieniem ciasta do piekarnika, można zrobić za pomocą widelca fale.

Jak zrobić rosę na serniku?

Rosa na serniku to nic innego jak skarmelizowane krople cukru. Powstaje ona dzięki temu, że cukier wydostaje się na powierzchnię, a następnie tworzy na niej złote drobinki. Niektóre przepisy podpowiadają, by do ubitej piany dodać jeszcze łyżkę octu lub mąki ziemniaczanej, jednak to nieprawda: masa musi być po prostu dobrze ubita i lekka jak chmurka. Nie powinno się także zmieniać proporcji składników: należy wykorzystać sporo cukru, aby efekt był widoczny. Istotne jest również odpowiednie wypieczenie masy serowej. Tylko wtedy nie będzie ona chłonęła wilgoci, dzięki czemu powstające kropelki będą efektowne.

Kiedy na serniku pojawia się rosa? Efektu możesz spodziewać się wtedy, gdy ciasto zacznie stygnąć.

Ile piec sernik z rosą?

Powyższy przepis zaleca, aby sernik z pianką bezową piec przez 50 minut, po 40 minutach nakładając na wierzch ubite białka. Rekomendowana temperatura to 170 stopni w piekarniku z włączonym termoobiegiem. Ten czas należy potraktować jednak jako orientacyjny. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Sporo zależy także od wysokości masy. Najlepiej więc kontrolować sytuację na bieżąco. Masa serowa musi być mocno wypieczona, zaś pianka bezowa tylko lekko zezłocona.

Ile kalorii ma sernik z rosą?

Duży kawałek sernika, o wadze 150 gramów, ma około 330 kcal. To średnia wartość, jeśli porównać ją z innymi ciastami tego typu.

Czy sernik z rosą można mrozić?

Wiele osób zastanawia się, czy sernik z rosą można zamrozić. Jest to możliwe, podobnie jak w przypadku innych serników, jednak trzeba liczyć się z faktem, że ciasto straci swój wygląd. Złote drobinki najwyraźniejsze są przez pierwsze godziny po upieczeniu i niestety dość szybko znikają. Przechowywanie sernika w chłodnej temperaturze może dodatkowo przyspieszać zanikanie charakterystycznej rosy. Nie wpływa to jednak na jego smak.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy