Sernik rosa to ciasto, które kilka lat temu szturmem wdarło się na stoły Polaków i do tej pory nie traci na popularności. Wygląda efektownie z kropelkami złotej rosy na bezowej piance, którą tworzy skarmelizowany cukier. Pod spodem znajduje się aksamitny w smaku sernik upieczony na kruchym cieście. Wypiek sprawdzi się zarówno na codzienny podwieczorek, jak i na specjalne okazje. Sernik z rosą, choć to popularne ciasto, nadal zachwyca i cieszy oczy oraz podniebienia.
Artur Rogalski
Przed pieczeniem: ustawiamy piekarnik na 180°C. Blachę o wymiarach 26×26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem. Następnie wbijamy jedno jajko i dodajemy 120 g drobnego cukru do wypieków. Zagniatamy ciasto, aż do powstania jednolitej masy i wylepiamy nim spód blachy do pieczenia.
Pieczenie spodu: blaszkę z kruchym ciastem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.
Składniki na masę serową: twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Z 4 jajek oddzielamy białka od żółtek.
Masa serowa: do zmielonego twarogu dodajemy 3 jajka, 4 żółtka, 150 g cukru, olej i mleko. Na koniec wsypujemy 90 g budyniu śmietankowego. Masę miksujemy do czasu, aż będzie puszysta i dobrze napowietrzona. Przelewamy ją na wypieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 55 min.
Piana z białek: 20 min przed końcem pieczenia ubijamy pianę z 4 oddzielonych białek z dodatkiem szczypty soli. Gdy jest już sztywna, stopniowo dodajemy do niej 110 g cukru.
Pieczenie sernika z rosą: pianę wykładamy na sernik ok. 15 min przed końcem pieczenia. Przy pomocy widelca na wierzchu piany robimy fantazyjne fale.
Studzenie: sernik rosa odstawiamy w zimne miejsce. Po chwili na powierzchni piany zaczną pojawiać się charakterystyczne krople skarmelizowanego cukru.
Porady
- Sekretem na udany sernik z rosą jest twaróg dobrej jakości. Wybierzcie ten z prostym składem, pozbawiony skrobi, stabilizatorów i dodatkowych aromatów.
- Ważne jest to, aby zagnieść ciasto na spód z zimnego masła. Wtedy zachowa odpowiednią kruchość.
- Dodatkowo można blachę wyłożoną ciastem schłodzić w lodówce przez 15–30 min, zanim wstawimy ją do piekarnika.
- Aby na serniku pojawiła się rosa, należy od razu po wyjęciu z piekarnika, przełożyć blachę w zimne miejsce. Różnica temperatur sprawi, że po 20–30 minutach na powierzchni pianki zacznie wytrącać się cukier.
- Proporcje na sernik z rosą są odpowiednie również na tortownicę o średnicy 26 cm.
- Do masy serowej możecie dodać cukier lub aromat waniliowy.
To łatwiejszy sposób na przygotowanie pysznego sernika z rosą – szczególnie polecany dla osób, które wolą cieńsze spody. Herbatniki układamy na dnie blachy, a na nie wykładamy masę serową. Pieczemy tak samo, jak w podstawowym przepisie, czyli 50 min, a 15 min przed końcem dodajemy bezę.
Jeśli chcielibyście jeszcze bardziej skrócić czas przygotowań, możecie sięgnąć po ser z wiaderka, którego nie trzeba mielić. Zwróćcie tylko uwagę na jakość składników. Najlepszy ser powinien zawierać sam twaróg, ew. z dodatkiem śmietanki i naturalnych kultur bakterii.
Aby sernik z rosą na piance się udał, muszą być spełnione następujące warunki:
Aby pomóc w pojawieniu się rosy, można po upieczeniu i przeniesieniu ciasta w chłodne miejsce, przykryć je dużą miską (nie może jednak dotykać sernika). Większa wilgotność na powierzchni sernika przyspieszy pojawianie się złotych kropelek.
W podobnie efektowny sposób może wyglądać także:
Oczywiście na wierzchu ciasta pozostawiamy samą bezową piankę, na której powinna wytrącić się rosa. Jeśli jednak kropelki skarmelizowanego cukru się zaczną się pojawiać, nie należy się tym przejmować. Sernik, szarlotka czy kruche ciasto z owocami przykryte bezową pianką będą smakować tak samo dobrze z rosą i bez niej.
Komentarze