ogórek
2992 przepisów
Przepisy w kolekcji ogórek

Zielone burgery wegetariańskie ze szpinakiem i ciecierzycą to doskonała alternatywa dla mięsnego dania. Pełne wartościowego białka, witamin i składników odżywczych stanową smaczny i zdrowy posiłek. Chrupiące w wierzchu, ale nie suche w środku. Jak zrobić idealne wege burgery? Przepis w wersji wegańskiej.
Wegańskie zielone burgery z ciecierzycy ze szpinakiem

Nie mamy pomysłu na obiad, a może chcemy przygotować przekąskę na imprezę, na którą goście już w czekają w drzwiach? Jak zrobić szybką pizzę? Najwięcej czasu zajmuje zawsze wyrastanie ciasta. Warto w czasie, gdy ciasto na szybką pizzę wyrasta, pokroić składniki na jej wierzch. Oto nasza ulubiona szybka pizza - przepis skradnie również serca wasze i waszej rodziny!
Szybka pizza

Sałatka z granatem i migdałami to bardzo prosta w przygotowaniu i oryginalna przekąska na imprezę w gronie znajomych. W przepisie występują kukamelony, ale można je zastąpić tradycyjnymi ogórkami.
Sałatka z granatem i migdałami

Doskonała kaczka po pekińsku z warzywami to przepis na przepyszny i nietypowy posiłek. Soczyste, doprawione i aromatyczne mięso w towarzystwie świeżych warzyw i słodkiego sosu to prawdziwa symfonia orientalnych smaków. To danie świetnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na imprezową przekąskę. Kaczka pekińska, zawinięta z placuszki pszenne, sprawdzi się także jako lunch do pudełka. Jak zrobić kaczkę po pekińsku? Zobaczcie nasz prosty przepis na kaczkę pekińską.
Kaczka po pekińsku

Chłodnik z arbuza i pomidora to prosty przepis na lekki i orzeźwiający obiad. Pełna witamin potrawa świetnie smakuje szczególnie latem.
Chłodnik z arbuza i pomidora

Ogórki w musztardzie francuskiej to rodzaj przetworu, który przyda się na rodzinny obiad. Ostra musztarda nadaje ogórkom charakterystycznego smaku. Dodatkowo podkreślony zostaje smak gorczycy. Ogórki w musztardzie francuskiej można przygotować bez obierania oraz pokroić na grube plastry. Oto pyszne ogórki w musztardzie francuskiej - przepis prosty i tani.
Ogórki w musztardzie francuskiej

Pizza z kalafiora bez sera to jedno z dań wegańskich, które podbija kuchnie Polaków. Z tej wersji każdy łakomczuch i każda osoba dbająca o dietę będą zadowolone, bo pizza z kalafiora w 100% zasługuje na miano comfort food! Warzywny spód, sporo zielonych dodatków i brak glutenu - to najważniejsze jej zalety. Wegańska pizza z kalafiora zasmakuje rodzinie!
Wegańska bezglutenowa pizza z kalafiora bez sera

Korniszony, czyli ogórki w occie to pyszna przekąska do dań głównych. Można podawać je na każdą okazję.
Korniszony - ogórki w occie

Sałatka na zimę - bardzo smaczna i szybka w wykonaniu.
Bardzo szybka - sałatka na zimę

Buddha bowl w 30 minut to szybkie i łatwe danie będące zestawem gotowanych, pieczonych i surowych warzyw i roślin strączkowych. Idealne do zabrania w lunchowym pudełku.
Buddha bowl w 30 minut

Makaron ryżowy vermicelli z cytrynowym kurczakiem to sycący posiłek na letnie dni. Koloru dodają papryki, szpinak i salsa z rzodkiewkami. Wypróbuj go na rodzinny obiad.
Makaron ryżowy vermicelli z cytrynowym kurczakiem

Sałatka ze stekiem, szparagami i truskawkami to danie idealne na wiosnę i lato. Wykorzystujemy w niej to, co akurat jest w sezonie. Szparagi i truskawki to połączenie idealne. Dodatkowo, słodkie owoce wspaniale komponują się z wyrazistym mięsem, jakim jest stek. Aby wzmocnić smak truskawek, używamy ich też do przygotowania sosu, którym polewamy całość. Sałatka jest lekka i pyszna, idealna na obiad, lunch czy kolację. Sprawdzi się także jako opcja imprezowa.
Sałatka ze stekiem, szparagami i truskawkami

Brakuje Ci pomysłu na szybki obiad? Zrób kuskus z selerem naciowym i orzechami!
Kuskus z selerem naciowym i orzechami
Inne z kolekcji: Warzywa
- bakłażan
- biała rzodkiew
- bób
- brokuły
- brukiew
- brukselka
- buraki
- cebula
- chrzan
- ciecierzyca
- cukinia
- cykoria
- dynia
- fasola
- fenkuł (koper włoski)
- groszek
- jarmuż
- kabaczek
- kalafior
- kalarepa
- kapary
- kapusta
- karczochy
- kiełki
- kolendra
- koperek
- kukurydza
- marchewka
- mrożone warzywa
- oliwki
- papryka
- pasternak
- patison
- pietruszka
- pomidor
- por
- rabarbar
- roszponka
- rukola
- rzepa
- rzodkiewka
- sałata
- seler
- soczewica
- soja
- szczaw
- szczypiorek
- szparagi
- szpinak
- włoszczyzna
- ziemniaki
- koper
- skorzonera
Artykuły powiązane
Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?
Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.
Doktor od kiszonek – Rafi Fisher opowiada o przetworach
Jakiś czas temu w warszawskiej restauracji Shipudei Berek powstało Muzeum Fermentacji – półki zastawione są słojami podpisanymi jego nazwiskiem. O kiszonkach mógłby opowiadać godzinami. To tym bardziej ciekawe, że z zawodu jest… dentystą. W cyklu Człowiek od kuchni rozmawiamy z doktorem Rafi Fisherem.
Mizeria inaczej - 6 inspirujących przepisów
Cieniutko pokrojone zielone ogórki, zanurzone w słodkiej śmietance... Brzmi jak wysublimowane danie, a przecież to nasza poczciwa mizeria. Mamy dla was kilka pomysłów, jak urozmaicić zwykłą mizerię.