Trójwarstwowy sernik capuccino polecamy przygotować dzień wcześniej, żeby smaki i aromaty połączyły się w harmonijną całość. Każda warstwa tego wyjątkowego deseru smakuje wybitnie, ale dopiero razem tworzą deser idealny. Przygotowanie jest dość proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Sernik capuccino to świetna propozycja dla kawoszy.
Apetit
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: śmietankę trzeba zagotować, dodajemy do niej czekoladę i likier śmietankowy. Mieszamy do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto: podczas, gdy czekolada się chłodzi, robimy ciasto. Mąkę i sól przesiewamy do miski, dodajemy miękkie masło, cukier i gałkę muszkatołową. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Wykładamy ciastem okrągłą formę o średnicy 24 cm. Palcami cierpliwie ugniatamy ciasto, by wykleić całą powierzchnię formy.
Chłodzenie: na ciasto wylewamy schłodzoną czekoladę i wstawiamy do zamrażarki na 30-40 minut. Zanim czekolada stwardnieje, robimy nadzienie twarogowe.
Twaróg: w szklance rozpuszczamy kawę w jednej łyżce gorącej wody, dolewamy rum i melasę. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, termoobieg do 150°C. Twaróg ucieramy z obydwoma rodzajami cukru, skrobią kukurydzianą i kawą. Wbijamy po jednym jajku i gotową masą zalewamy warstwę czekolady. Pieczemy przez około godzinę.
Wierzch: wyjmujemy ciasto z piekarnika na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia na 20-25 minut. Nie wyłączamy piekarnika. Składniki na polewę - śmietanę i cukier mieszamy, wylewamy na ostudzoną powierzchnię, rozsmarowujemy i pieczemy jeszcze 10 minut.
Przechowywanie: wyjmujemy ciasto z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia i przenosimy do lodówki.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/kapucinovy-dort
Kalorie: 450
Węglowodany: 50
Tłuszcz: 25
Błonnik: 2
Białko: 10
Tłuszcz nasycony: 15
Cukier: 30
Komentarze