Na Kresach, gdzie wątki polskie łączyły się z litewskimi, ormiańskimi, tatarskimi, tureckimi i rosyjskimi, powstawało wiele ciekawych ciast. Jedną z takich specjalności była pascha wielkanocna. Deser na bazie sera i bakalii bardzo szybko przyjął się w całej Polsce. Pascha wielkanocna sprawi, że w domu zapanuje szczególny, świąteczny nastrój – w końcu pascha wielkanocna to danie, które tradycyjnie przygotowuje się tylko raz w roku.
fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmiter-Rogalska
Porady
- Paschę zwykle aromatyzuje się wanilią, ale można także do tego wykorzystać kardamon lub anyż.
- Figi i daktyle podane w przepisie to suszone owoce
- W przepisie użyto laski wanilii, ale możesz ją zastąpić także esencją waniliową
- Pascha wielkanocna musi być zrobiona z bardzo świeżego i możliwie suchego twarogu. Dobrze jest zmielić twaróg (dwukrotnie) wieczór wcześniej, odcisnąć go z nadmiaru wody, a na noc położyć go na sitku i od góry dociążyć ciężkim naczyniem. Dzięki temu na drugi dzień zastaniemy już dobrze odciśnięty twaróg, gotowy do przyrządzenia paschy. Pascha wielkanocna zrobiona z wilgotnego twarogu może się łatwo rozpaść.
Pascha wielkanocna to deser, który uświetniał przede wszystkim stoły w domach, gdzie świętowano Wielkanoc w tradycji religii prawosławnej. To był niezwykle wykwintny specjał, choć dość kaloryczny. Istniały dwa sposoby jej przyrządzenia – pascha wielkanocna na zimno i na gorąco. Pascha wielkanocna na zimno to deser z twarogu ucieranego ze śmietaną, masłem, żółtkiem i cukrem, z dodatkiem bakalii, konfitur lub czekolady. Pascha wielkanocna na gorąco przyrządzana z użyciem utartego wstępnie twarogu lub bez niego. W drugim przypadku używano kwaśnego mleka lub mleka słodkiego, do którego dodawano kwaśnej śmietany. W trakcie gotowania mleko się warzyło (ścinało). Gotową masę owijano wilgotną lnianą ściereczką, przyciskano, obciążając deseczką, i wstawiano do spiżarni lub chłodni, aby odcisnąć z niej nadmiar płynu, a przede wszystkim, aby pascha wielkanocna „dojrzała". Masę przekładano do specjalnych dziurkowanych form, które nadawały jej kształt piramidy albo stożka. Jeżeli nie dysponowano takimi formami, używano glinianych doniczek lub po prostu sitka wyłożonego gazą. Ciasto pascha to deser z wielkanocną symboliką. Mleko (ser) i jajka kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody. Dodatki – cukier, czekolada i bakalie – są produktami symbolizującymi bogactwo i dobrobyt. Kształt ściętej piramidy symbolizował Grób Chrystusa.
Sprawdź też nasz poradnik: pascha wielkanocna na 6 sposobów!
Komentarze