Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna to tradycyjny świąteczny deser, który jest popularny we wschodnich rejonach Polski. Wersja z mielonym twarogiem jest równie pyszna jak gotowana – podobnie kremowa, a przy tym łatwa do przygotowania. Co więcej, dodatek prawdziwej wanilii sprawia, że deser nie tylko świetnie smakuje, ale także obłędnie pachnie. Do paschy na Wielkanoc możemy wrzucić rodzynki moczone w koniaku, daktyle, figi, suszone morele, orzechy laskowe lub włoskie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pascha

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 194 głosów)

Pascha wielkanocna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na początku: w garnku na małej mocy palnika gotujemy śmietanę z laską wanili przez ok. 5–10 min. Twaróg mielimy dwukrotnie. Rodzynki przelewamy wrzątkiem i zalewamy koniakiem. Pozostałe bakalie siekamy na mniejsze kawałki.

  • 2.

    Masa na paschę: miękkie masło ucieramy mikserem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier puder. Cały czas miksując, dodajemy także łyżka po łyżce zmielony twaróg, a na koniec śmietankę (z której dopiero teraz wyjmujemy laskę wanilii).

  • 3.

    Dodatki: masę z twarogiem mieszamy z bakaliami. Dodajemy także namoczone w koniaku rodzynki i skórkę pomarańczową.

  • 4.

    Formowanie paschy: okrągłe sitko wykładamy podwójną gazą i przekładamy na nie przygotowaną masę. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do lodówki na min. 12 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu leżakowania).

  • 5.

    Pascha wielkanocna jest gotowa: wyjmujemy ją z lodówki i odwracamy na paterę lub talerz. Ostrożnie zdejmujemy gazę i ozdabiamy bakaliami.

Porady

  • Podczas gotowania śmietanki z laską wanilii nie należy doprowadzać jej do wrzenia. Całość ma się podgrzewać na małej mocy palnika.
  • Zamiast laski wanilii można użyć 30 ml ekstraktu waniliowego.
  • Wielkanocna pascha najlepsza wychodzi na twarogu śmietankowym, który mielimy w domu. Dobrej jakości twaróg ma decydujący wpływ na smak deseru.
  • Możemy sięgnąć także po mielony twaróg z wiaderka, jednak należy zwrócić szczególną uwagę na skład na opakowaniu. Dodatki takie jak guma guar, substancje spulchniające czy syrop glukozowo–fruktozowy są zbędne i szkodliwe dla zdrowia.
  • Paschę wielkanocną należy przygotować jeden dzień przed podaniem.
  • Deser można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3 dni.

Notka redakcyjna

Dodatki do paschy wielkanocnej

Pascha wielkanocna to deser z dużą ilością bakalii. Do tych podanych w przepisie można dorzucić:

  • suszone śliwki,
  • morele
  • lub żurawinę.

Deser dobrze smakuje także z dżemem lub innymi przetworami owocowymi, np. konfiturą z wiśni lub powidłami śliwkowymi. Do paschy możemy dodać kakao i gorzką czekoladę, jak w przepisie na paschę czekoladową. Ciekawym wariantem jest pascha limonkowa – z sokiem i skórką z limonki.

Pascha wielkanocna przygotowywana na gorąco

W tym wariancie do masy na paschę nie dodajemy zmielonego twarogu, tylko samodzielnie przygotowujemy ser z mleka, jajek i śmietany. Mleko gotujemy z laską wanilii, jajka mieszamy ze śmietanką i dodajemy do mleka. Po ok. 20 min mieszanka powinna się rozwarstwić na ser i serwatkę.

Ser przekładamy na gazę i odcedzamy na durszlaku. Następnie mieszamy z nim pozostałe składniki na paschę. W tej wersji deser wychodzi jeszcze bardziej delikatny i kremowy.

Wegańska pascha wielkanocna z kaszy jaglanej

W wersji wegańskiej, czyli bez produktów pochodzenia zwierzęcego, paschę przygotowujemy na bazie kaszy jaglanej, mleka i jogurtu roślinnego:

  • kaszę prażymy przez 2–3 minuty na sucho,
  • następnie gotujemy ją na mleku roślinnym (np. sojowym, migdałowym lub kokosowym),
  • po wystudzeniu blendujemy ją z masłem roślinnym,
  • na koniec dodajemy jogurt (np. sojowy) i słodkie dodatki – bakalie, orzechy lub skórkę pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy