Sernik nowojorski jest puszysty, lekki, wyjątkowo kremowy i wilgotny, a wszystko to dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Na delikatną konsystencję wpływa dodatek słodkiej śmietanki. Słodycz twarogu jest przełamana kwaskową polewą. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, dodatkowo można go polać frużeliną, np. wiśniową lub z czarnej porzeczki. Poniżej znajdziecie przepis na sernik po nowojorsku w klasycznej wersji. Tego naprawdę warto spróbować.
Artur Rogalski
(średnia 4.44 z 186 głosów)
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładamy papierem, dodatkowo można posmarować ją wcześniej masłem, zwłaszcza ranty. Rozpuszczamy 100 g masła, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Spód: herbatniki kruszymy w malakserze, możemy też szczelnie zawinąć je w ściereczkę i uderzać nimi o blat (jeśli mamy więcej czasu można upiec spód z kruchego ciasta). Łączymy je z rozpuszczonym masłem. Potem herbatnikowym ciastem wykładamy spód tortownicy. Wkładamy go do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy go i odstawiamy do wystudzenia.
Masa serowa: twaróg sernikowy przekładamy do miski, dodajemy cukier i śmietankę 30%, mieszamy. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka i ponownie mieszamy do połączenia składników. Dolewamy jeszcze ekstrakt waniliowy i mieszamy po raz ostatni.
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Gotujemy 1,5 l wody. W tym czasie w tortownicy z podpieczonym spodem smarujemy masłem ranty. Przelewamy masę serową. Wrzącą wodę przelewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, wkładamy ją na najniższy poziom piekarnika. Sernik nowojorski ustawiamy na blasze powyżej, bezpośrednio nad tą z wodą. Pieczemy przez 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, na 80 minut. Gotowe ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia, przy zamkniętych drzwiczkach.
Polewa: gęstą śmietanę 18% mieszamy z cukrem pudrem. Wylewamy ją na całkowicie wystudzony sernik nowojorski. Warto wstawić go na kilka godzin do lodówki, wtedy śmietana nie będzie po nim spływała.
Komentarze