Sernik nowojorski to sernik puszysty i wyjątkowo kremowy. Swoją delikatną konsystencję zawdzięcza kremowej śmietanie i jogurtowi. Słodki sernik amerykański najlepiej smakuje podany na zimno z lekko kwaskową frużeliną wiśniową, idealnie przełamującą jego słodycz. Sernik nowojorski to klasyka wśród wypieków - sprawdź, jak go zrobić!
StockFood
Przygotowujemy spód z ciasteczek na sernik amerykański. 120 g masła roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy na chwilę do wystudzenia. W międzyczasie rozkruszamy ciasteczka. Możemy to zrobić ręcznie, np. drewnianym tłuczkiem bądź młotkiem do rozbijania mięsa (wówczas najlepiej nakryć ciastka płócienną ściereczką) bądź wrzucić do blendera/malaksera. Rozkruszone ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem i łączymy na jednolitą masę. Wylepiamy nią dno tortownicy o średnicy 28cm. Spód na sernik nowojorski pieczemy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Do dużej miski wlewamy śmietanę, jogurt grecki, trzykrotnie zmielony twaróg. W przepisie na sernik nowojorski użyto śmietany 22%, ale można ją zastąpić także śmietaną 30%. Składniki miksujemy, aż całość połączy się na gładką, jednolitą masę. Cytryny sparzamy, dokładnie szorujemy i ścieramy z nich skórkę, z laski wanilii oddzielamy ziarenka. Dodajemy do masy serowej wraz ze skrobią ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Do osobnego naczynia wbijamy jaja i miksujemy je na najwyższych obrotach. Jeśli zależy nam na tym, aby wyszedł nam sernik puszysty i lekki, warto poświęcić na to trochę więcej czasu. Do jajek stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.
Do przygotowanej wcześniej masy twarogowej stopniowo dodajemy masę jajeczną i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Sernik nowojorski pieczemy przez 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 90°C. Sernik nowojorski podajemy na zimno. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i polewamy sosem malinowym bądź frużeliną wiśniową.
Porady
Najlepsza polewa na sernik nowojorski to na pewno ta zrobiona samodzielnie, z pewnych składników. Jak ją przygotować? Na frużelinę wiśniową (którą możesz wykorzystać także do polewania gofrów, lodów czy innych deserów) potrzebne będą:
- wiśnie bez pestek (ok. 500g), mogą być mrożone
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
Wiśnie wrzucamy do garnka, przykrywamy i na mały ogniu podgrzewamy przez 10 minut. Następnie wiśnie mieszamy, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i zagotowujemy. Odlewamy część soku z garnka i łączymy z mąką ziemniaczaną. Sok z mąką przelewamy z powrotem do garnka z wiśniami, mieszamy i zagotowujemy. Ostudzoną frużeliną polewamy sernik.
Pamiętaj: Wszystkie składniki, z których przygotowujesz sernik nowojorski, powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki wyciągnięte prosto z lodówki mogą sprawić, że sernik opadnie bądź popęka z wierzchu. Postępuj zgodnie z krokami i instrukcjami, a gwarantujemy, że upieczesz sernik puszysty i delikatny!
Sernik nowojorski różni się od tradycyjnego, polskiego sernika konsystencją masy serowej. Sernik amerykański jest bardziej kremowy ze względu na dodatek jogurtu greckiego i śmietany, ale w dalszym ciągu do jego przygotowania potrzebny będzie dobrze znany twaróg. Od niego i od jego jakości zależy cały efekt końcowy wypieku. Twaróg na sernik nowojorski powinien być tłusty bądź półtłusty. Przygotowując sernik amerykański, zdecydowanie najlepiej będzie samodzielnie zmielić ser. Powinien on być zmielony przynajmniej dwa, a idealnie trzy razy w maszynce do mielenia. Można także przetrzeć twaróg przez sitko. Odpowiednie zmielenie sera jest ważne, ponieważ dzięki temu pozbywamy się grudek, a sam twaróg - co za tym idzie, również nasz sernik - jest bardziej puszysty. Możemy zrobić także sernik nowojorski z już zmielonego sera z wiaderka, jednak wówczas należy szczególnie dobrze sprawdzić jego skład. W gotowych produktach często poza twarogiem mogą znaleźć się inne składniki (jak np. skrobia lub inne zagęstniki), które mogą wpłynąć na końcową konsystencję ciasta.
Zobacz także: Sernik klasyczny czy sernik bez sera?
Sytuacja następująca: zrobiliście perfekcyjne ciasto na spód sernika, własnoręcznie zmieliliście twaróg (trzykrotnie!), ubiliście doskonałą pianę z białek, wstawiacie do piekarnika formę z sernikiem, ten pięknie rośnie podczas pieczenia, a po wyciągnięciu okazuje się, że... popękał i opadł. Co zrobić, żeby sernik nowojorski nie opadał? Jest kilka sposobów na to, jak zapobiec takiej sytuacji.
Sernik amerykański najczęściej przygotowywany jest na spodzie z pokruszonych ciasteczek pełnoziarnistych, herbatników lub innych ciastek. Jest to zdecydowanie najłatwiejszy sposób na jego przyrządzenie - pokruszenie ciastek i wymieszanie ich z roztopionym masłem nie powinno sprawić problemu nawet początkującym kucharzom. Jednak sernik nowojorski możesz przyrządzić także na spodzie z kruchego ciasta. Delikatna, kremowa masa serowa i tradycyjne kruche ciasto na pewno będzie pysznym połączeniem. Jako że przygotowanie kruchego ciasta może być nieco trudniejsze, poniżej przedstawiamy kilka przydatnych wskazówek. Warto je zapamiętać - kruche ciasto to podstawa wielu wypieków, nie tylko sernika!
Wypróbuj też przepis na sernik babuni
Komentarze