Sernik nowojorski

Sernik nowojorski jest puszysty, lekki, wyjątkowo kremowy i wilgotny, a wszystko to dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Na delikatną konsystencję wpływa dodatek słodkiej śmietanki. Słodycz twarogu jest przełamana kwaskową polewą. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, dodatkowo można go polać frużeliną, np. wiśniową lub z czarnej porzeczki. Poniżej znajdziecie przepis na sernik po nowojorsku w klasycznej wersji. Tego naprawdę warto spróbować.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 186 głosów)

Sernik nowojorski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładamy papierem, dodatkowo można posmarować ją wcześniej masłem, zwłaszcza ranty. Rozpuszczamy 100 g masła, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

  • 2.

    Spód: herbatniki kruszymy w malakserze, możemy też szczelnie zawinąć je w ściereczkę i uderzać nimi o blat (jeśli mamy więcej czasu można upiec spód z kruchego ciasta). Łączymy je z rozpuszczonym masłem. Potem herbatnikowym ciastem wykładamy spód tortownicy. Wkładamy go do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy go i odstawiamy do wystudzenia.

  • 3.

    Masa serowa: twaróg sernikowy przekładamy do miski, dodajemy cukier i śmietankę 30%, mieszamy. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka i ponownie mieszamy do połączenia składników. Dolewamy jeszcze ekstrakt waniliowy i mieszamy po raz ostatni.

  • 4.

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Gotujemy 1,5 l wody. W tym czasie w tortownicy z podpieczonym spodem smarujemy masłem ranty. Przelewamy masę serową. Wrzącą wodę przelewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, wkładamy ją na najniższy poziom piekarnika. Sernik nowojorski ustawiamy na blasze powyżej, bezpośrednio nad tą z wodą. Pieczemy przez 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, na 80 minut. Gotowe ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia, przy zamkniętych drzwiczkach.

  • 5.

    Polewa: gęstą śmietanę 18% mieszamy z cukrem pudrem. Wylewamy ją na całkowicie wystudzony sernik nowojorski. Warto wstawić go na kilka godzin do lodówki, wtedy śmietana nie będzie po nim spływała.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy