Sernik nowojorski

Sernik nowojorski to sernik puszysty i wyjątkowo kremowy. Swoją delikatną konsystencję zawdzięcza kremowej śmietanie i jogurtowi. Słodki sernik amerykański najlepiej smakuje podany na zimno z lekko kwaskową frużeliną wiśniową, idealnie przełamującą jego słodycz. Sernik nowojorski to klasyka wśród wypieków - sprawdź, jak go zrobić!

dodany przez: mojegotowanie

serniki Desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 179 głosów)


Kroki przygotowania:

  • sernik-nowojorski-skladniki 1.

    Przygotowujemy spód z ciasteczek na sernik amerykański. 120 g masła roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy na chwilę do wystudzenia. W międzyczasie rozkruszamy ciasteczka. Możemy to zrobić ręcznie, np. drewnianym tłuczkiem bądź młotkiem do rozbijania mięsa (wówczas najlepiej nakryć ciastka płócienną ściereczką) bądź wrzucić do blendera/malaksera. Rozkruszone ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem i łączymy na jednolitą masę. Wylepiamy nią dno tortownicy o średnicy 28cm. Spód na sernik nowojorski pieczemy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

  • wanilia-ziarenka 2.

    Do dużej miski wlewamy śmietanę, jogurt grecki, trzykrotnie zmielony twaróg.  W przepisie na sernik nowojorski użyto śmietany 22%, ale można ją zastąpić także śmietaną 30%. Składniki miksujemy, aż całość połączy się na gładką, jednolitą masę. Cytryny sparzamy, dokładnie szorujemy i ścieramy z nich skórkę, z laski wanilii oddzielamy ziarenka. Dodajemy do masy serowej wraz ze skrobią ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Do osobnego naczynia wbijamy jaja i miksujemy je na najwyższych obrotach. Jeśli zależy nam na tym, aby wyszedł nam sernik puszysty i lekki, warto poświęcić na to trochę więcej czasu. Do jajek stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.

  • sernik-nowojorski-podanie 3.

    Do przygotowanej wcześniej masy twarogowej stopniowo dodajemy masę jajeczną i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Sernik nowojorski pieczemy przez 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 90°C. Sernik nowojorski podajemy na zimno. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i polewamy sosem malinowym bądź frużeliną wiśniową.

Porady

Najlepsza polewa na sernik nowojorski to na pewno ta zrobiona samodzielnie, z pewnych składników. Jak ją przygotować? Na frużelinę wiśniową (którą możesz wykorzystać także do polewania gofrów, lodów czy innych deserów) potrzebne będą:

  • wiśnie bez pestek (ok. 500g), mogą być mrożone
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny

Wiśnie wrzucamy do garnka, przykrywamy i na mały ogniu podgrzewamy przez 10 minut. Następnie wiśnie mieszamy, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i zagotowujemy. Odlewamy część soku z garnka i łączymy z mąką ziemniaczaną. Sok z mąką przelewamy z powrotem do garnka z wiśniami, mieszamy i zagotowujemy. Ostudzoną frużeliną polewamy sernik.

Pamiętaj: Wszystkie składniki, z których przygotowujesz sernik nowojorski, powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki wyciągnięte prosto z lodówki mogą sprawić, że sernik opadnie bądź popęka z wierzchu. Postępuj zgodnie z krokami i instrukcjami, a gwarantujemy, że upieczesz sernik puszysty i delikatny!

Notka redakcyjna

Jaki twaróg na sernik nowojorski?

Sernik nowojorski różni się od tradycyjnego, polskiego sernika konsystencją masy serowej. Sernik amerykański jest bardziej kremowy ze względu na dodatek jogurtu greckiego i śmietany, ale w dalszym ciągu do jego przygotowania potrzebny będzie dobrze znany twaróg. Od niego i od jego jakości zależy cały efekt końcowy wypieku. Twaróg na sernik nowojorski powinien być tłusty bądź półtłusty. Przygotowując sernik amerykański, zdecydowanie najlepiej będzie samodzielnie zmielić ser. Powinien on być zmielony przynajmniej dwa, a idealnie trzy razy w maszynce do mielenia. Można także przetrzeć twaróg przez sitko. Odpowiednie zmielenie sera jest ważne, ponieważ dzięki temu pozbywamy się grudek, a sam twaróg - co za tym idzie, również nasz sernik - jest bardziej puszysty. Możemy zrobić także sernik nowojorski z już zmielonego sera z wiaderka, jednak wówczas należy szczególnie dobrze sprawdzić jego skład. W gotowych produktach często poza twarogiem mogą znaleźć się inne składniki (jak np. skrobia lub inne zagęstniki), które mogą wpłynąć na końcową konsystencję ciasta.

Zobacz także: Sernik klasyczny czy sernik bez sera?

Sernik puszysty jak chmurka! Co zrobić, żeby sernik nowojorski nie opadł?

Sytuacja następująca: zrobiliście perfekcyjne ciasto na spód sernika, własnoręcznie zmieliliście twaróg (trzykrotnie!), ubiliście doskonałą pianę z białek, wstawiacie do piekarnika formę z sernikiem, ten pięknie rośnie podczas pieczenia, a po wyciągnięciu okazuje się, że... popękał i opadł. Co zrobić, żeby sernik nowojorski nie opadał? Jest kilka sposobów na to, jak zapobiec takiej sytuacji.

  • Najlepszym wyborem będzie twaróg tłusty bądź półtłusty - tłuszcz to istotny składnik udanego sernika. Jeśli macie pod ręką jedynie twaróg chudy, dobrze będzie użyć bardziej tłustej śmietany niż podana w przepisie śmietana 22%.
  • Możesz piec puszysty sernik nowojorski w kąpieli wodnej. Nie jest to wcale skomplikowana metoda. Formę z sernikiem należy włożyć do większej formy do pieczenia bądź naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą tak, by sięgała ona do połowy wysokości formy z ciastem. Woda z naczynia będzie parować, a powstała w ten sposób para wodna sprawi, że w piekarniku będzie panowała większa wilgotność. To z kolei pomoże sernikowi utrzymać się na pożądanej wysokości i nie pękać z wierzchu.
  • Nie wyciągaj sernika z pieca od razu po upieczeniu. Sernik nowojorski (zwłaszcza taki, który ładnie wyrósł), nie lubi nagłych zmian temperatur. Aby uniknąć opadnięcia ciasta, ostudź je w lekko uchylonym piekarniku przez 40 minut do godziny po upieczeniu. Po tym czasie możesz go wyciągnąć i studzić dalej. Sernik nowojorski najlepiej podać na zimno.

Sernik nowojorski - spód

Sernik amerykański najczęściej przygotowywany jest na spodzie z pokruszonych ciasteczek pełnoziarnistych, herbatników lub innych ciastek. Jest to zdecydowanie najłatwiejszy sposób na jego przyrządzenie - pokruszenie ciastek i wymieszanie ich z roztopionym masłem nie powinno sprawić problemu nawet początkującym kucharzom. Jednak sernik nowojorski możesz przyrządzić także na spodzie z kruchego ciasta. Delikatna, kremowa masa serowa i tradycyjne kruche ciasto na pewno będzie pysznym połączeniem. Jako że przygotowanie kruchego ciasta może być nieco trudniejsze, poniżej przedstawiamy kilka przydatnych wskazówek. Warto je zapamiętać - kruche ciasto to podstawa wielu wypieków, nie tylko sernika!

  • Jakie składniki są potrzebne na kruche ciasto na sernik nowojorski? Lista składników na kruche ciasto jest dość krótka: mąka pszenna, masło, żółtka, cukier. Najważniejszy jest tłuszcz, ponieważ to właśnie dzięki niemu ciasto jest takie kruche. Najlepsze będzie masło o 82% zawartości tłuszczu - koniecznie dobrze schłodzone. Co do reszty składników: najlepszą mąką będzie mąka krupczatka bądź pszenna, cukier - najlepiej puder, ewentualnie cukier drobny. Istotne są też jajka, ponieważ żółtka, podobnie jak masło, sprawiają, iż ciasto jest kruche i delikatne. Nie można jednak przesadzać z ilością żółtek, bo ciasto może okazać się zbyt twarde.
  • Jak przygotować ciasto kruche? Podstawową zasadą wyrabiania kruchego ciasta jest jak najszybsze jego zagniecenie. Nie można go wyrabiać zbyt długo, ponieważ im więcej ciepła dostanie ciasto przed zamrożeniem, tym gorzej to może wypłynąć na jego strukturę. Najlepiej będzie rozrobić ciasto w robocie planetarnym, a jeśli takim nie dysponujemy - posiekać masło nożem razem z mąką. Można także zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach, jednak wtedy musi być ono naprawdę dobrze schłodzone (najlepiej zmrożone), aby nie rozpuściło się nam w dłoniach. Zagniecione ciasto dobrze jest zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Ciasto kruche można także zamrozić, jednak należy je wykorzystać nie później niż 3 miesiące od przygotowania.
  • Jak upiec kruche ciasto na sernik nowojorski? Składniki (szklankę mąki pszennej, 1/3 szklanki cukru drobnego lub cukru pudru, pół kostki zimnego masła oraz dwa żółtka) energicznymi ruchami zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię i odkładamy do zamrażarki na 30 do 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy na dnie formy. Formę na sernik nowojorski opcjonalnie możemy wyłożyć także papierem do pieczenia. Na kruche ciasto wylewamy masę serową na sernik amerykański i pieczemy zgodnie ze wskazówkami w przepisie.

Wypróbuj też przepis na sernik babuni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy