Rzodkiewka - przepisy i właściwości

958 przepisów

Rzodkiewka - jedna z nowalijek o chrupiącej strukturze i ostrym smaku. Zazwyczaj drobne rzodkiewki wykorzystujemy na surowo do sałatki, twarożku czy na kanapki, ale warto wiedzieć, że warzywo to smakuje doskonale po upieczeniu! Pyszne są też liście rzodkiewki, więc ich nie wyrzucajcie! Oprócz wspaniałego smaku może się ona również pochwalić całą listą właściwości prozdrowotnych. Poznajcie więcej inspiracji na to warzywo i konkretne przepisy na rzodkiewki poniżej.

Rzodkiewka – właściwości zdrowotne

Chłodnik z buraków

Chłodnik z buraków to tradycyjne polskie danie. Najczęściej przygotowywany z dodatkiem soku z buraków i liści botwinki. Chłodnik z buraków można przygotowywać na bazie kefiru, maślanki lub gęstego jogurtu naturalnego. Ponadto chłodnik z buraków to świetna propozycja na letni obiad. Z przygotowaniem chłodnika z buraków poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Przepis na chłodnik z buraków to pomysł na sezonowy posiłek na co dzień.

mojegotowanie

Chłodnik z buraków i botwiny na surowo

Rzodkiewka to warzywo znane już od wieków. Stosowali je już starożytni Grecy i Rzymianie w celu poprawy swojej kondycji fizycznej i psychicznej. Rzodkiewka jest cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in. witaminę A, C oraz B. Rzodkiewka bogata jest również w potas, cynk, fosfor, żelazo i siarkę. Wysoka zawartość potasu sprawia, że warzywa te, polecane są osobom walczącym z nadciśnieniem. Potas występujący w rzodkiewce wykazuje również działanie polegające na uwrażliwianiu tkanek na działanie insuliny, dlatego też rzodkiewki są istotnym produktem w diecie osób chorych na insulinooporność. Rzodkiewka jest również bogata w witaminę C, która chroni nasz organizm przed zachorowaniem na grypę lub przeziębienie, zwłaszcza w zimę. Jest ona również polecana osobom, które pragną wzmocnić swoją odporność. Rzodkiewka sprawdzi się też w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ma ona również pozytywny wpływ na pracę wątroby, wykazuje działanie żółciopędne. Rzodkiewka polecana jest osobom, które cierpią na problemy z łaknieniem lub dolegliwości ze strony jelit, a także zgagę i niestrawność. Jednak to jeszcze nie koniec zdrowotnych właściwości rzodkiewek. Kolejną z nich jest działanie wspierające układ oddechowy. Rzodkiewka działa wykrztuśnie, dlatego warto ją włączyć do swojej diety podczas walki z męczącym kaszlem. Jest ona również polecana osobom zmagającym się z astmą. Rzodkiewka dzięki zawartości siarki ma również dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie, dlatego powinna na stałe znaleźć się w diecie osób zmagających się z wypadającymi włosami, lub łamliwymi paznokciami. Soki z czarnej rzodkwi, a także przyrządzane z niej toniki, znalazły swoje zastosowanie również w kosmetyce. Dzięki swoim leczniczym właściwością wykorzystywane są np. do walki z łupieżem bądź do pielęgnacji cery.

Ile kalorii ma rzodkiewka?

Rzodkiewka jest jednym z warzyw, które może pochwalić się jedną z najniższych wartości kalorycznych. Jedna rzodkiewka (ok. 20 g) ma jedynie 3 kalorie! Jest to więc idealne warzywo dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. To małe warzywo może się świetnie sprawdzić jako niskokaloryczna smaczna przekąska.

Co zrobić z rzodkiewki?

Rzodkiewka to warzywo, które wiele osób wykorzystuje np. jako dodatek do twarogu, lub kanapki. Jednak sprawdzi się ona również w wielu innych daniach. Jednym z najbardziej powszechnych sposobów na wykorzystanie rzodkiewki jest dodanie jej do sałatki. Taka kompozycja stworzy wspaniały wiosenny duet np. z mięsnym obiadem. Rzodkiewkę można też gotować lub dusić i następnie podawać z sosem. W takiej wersji sprawdzi się jako lekka przekąska przed głównym posiłkiem. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że rzodkiewkę można stosować również jako dodatek do zupy. Razem z bulionem oraz dodatkiem pora, cebuli, śmietany i ulubionych przypraw, stworzy pyszną zupę krem. Młode rzodkiewki można jeść wraz z ich listkami, które podobnie jak same warzywa, bogate są w liczne witaminy i minerały.

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Rzodkiewka powinna być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej sprawdzą się tu dolne szuflady lodówki, ponieważ panuje w nich najniższa temperatura. Rzodkiewkę można przechowywać tam przez mniej więcej 5-7 dni. Dobrym sposobem jest owinięcie rzodkiewki np. mokrym ręcznikiem, a także usunięcie jej liści. Dzięki temu będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżością naszych warzyw!

Kto powinien unikać rzodkiewek?

Rzodkiewki, mimo że są pełne witamin i minerałów, nie są odpowiednim warzywem dla wszystkich. Unikać powinny ich osoby zmagające się z chorobami trzustki, wrzodami, a także zespołem jelita wrażliwego. Rzodkiewki powinny być też spożywane w ograniczonych ilościach przez osoby chore na kamicę nerkową.

Rzodkiewki – jakie wybrać?

Wraz z rozpoczęciem wiosny, na targach z warzywami możemy spotkać coraz więcej rzodkiewek. Jednak niektóre z nich nie są odpowiednie dla naszego zdrowia. Przed wyborem tych warzyw powinniśmy się upewnić, czy nie zawierają one azotanów- szkodliwych związków chemicznych znajdujących się w nawozach. Zdrowa rzodkiewka nie może mieć żółtych liści, a także nie powinna być zbyt duża. Po powrocie z zakupów warzywa należy dokładnie umyć, zanim się ją spożyje.

Rzodkiewka na balkonie

Rzodkiewka to warzywo, które wspaniale nadaje się do zasadzenia w naszym domowym ogródku lub na balkonie. Ważne, by pamiętać, że potrzebuje ona sporej ilości słońca. Na podłoże, najlepiej sprawdzi się przepuszczalna, piaszczysta ziemia. Zasianą rzodkiewkę należy podlewać mniej więcej co 2 dni, a na gotowe do zbioru warzywa trzeba poczekać nieco ponad miesiąc.

Artykuły powiązane

Kuchnia Polska jest rozkoszna - rozmowa z Michałem Korkoszem, autorem bloga Rozkoszny
14.10.2020

Kuchnia polska jest rozkoszna – rozmowa z Michałem Korkoszem

Znajomi określili go rozkosznym, od chwili, gdy zaczął samodzielnie piec i gotować apetycznie wyglądające dania. Praca nad poszukiwaniem idealnego fotograficznego kadru zaprowadziła go do wygrania prestiżowej nagrody Saveur. W cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Michałem Korkoszem, blogerem i autorem książki „Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”.

Witaminy na wiosnę i lato. Oto warzywa do samodzielnej uprawy
15.04.2020

Witaminy na wiosnę i lato. Oto warzywa do samodzielnej uprawy

Wraz z pierwszymi promieniami słońca chcemy mieć większy kontakt z naturą. W czasach epidemii przyjemność wychodzenia na zewnątrz jest mocno ograniczona. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten czas przeznaczyć na uprawę owoców, warzyw i kwiatów jadalnych. Oto nasze propozycje na proste rośliny, które dostarczą niezbędnych witamin.

rabarbar-for.iStock-min (1)
02.04.2020

Sezonowe produkty na kwiecień

Kwiecień to czas, gdy zaczynają się pierwsze sezonowe produkty. Świeża pokrzywa, rzodkiewka,szparagi i rabarbar to tylko niektóre z wiosennych przysmaków. Zobaczcie, w naszym wideo, jakie sezonowe produkty wykorzystywać w kuchni w kwietniu.

Rafi Fisher
26.09.2019

Doktor od kiszonek – Rafi Fisher opowiada o przetworach

Jakiś czas temu w warszawskiej restauracji Shipudei Berek powstało Muzeum Fermentacji – półki zastawione są słojami podpisanymi jego nazwiskiem. O kiszonkach mógłby opowiadać godzinami. To tym bardziej ciekawe, że z zawodu jest… dentystą. W cyklu Człowiek od kuchni rozmawiamy z doktorem Rafi Fisherem.