PIEROGI RUSKIE

Ruskie pierogi na niedzielny obiad :)

Dodany przez:

PIEROGI RUSKIE

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
500 kcal
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 18 głosów)

Składniki

  • Proporcje na około 100 sztuk pierogów :
  • Ciasto :
  • • 1 kg mąki
  • • 0,5 litra gorącej wody
  • • 4 łyżki oleju
  • • Ewentualnie jajko
  • Farsz:
  • • 1,2 kg ziemniaków
  • • 3 cebule
  • • ½ kostki masła
  • • 1 opakowanie twarogu półtłustego
  • • Pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
  2. Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i przemielić. Cebulę pokroić w kostkę i zasmażyć na maśle na złoto. Dodać ją do ziemniaków razem z twarogiem, dobrze wymieszać wszystkie składniki farszu, dosypując soli i pieprzu według własnych upodobań.
  3. Po uprzednim przesianiu mąki wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką jednolitą masę. Rozwałkować je na grubość ok. 3 mm i wykrawać szklanką koła. Na każde z nich nakładać ok. 1 łyżeczkę farszu i zlepiać .
  4. Pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować aż do momentu ich wypłynięcia. Można dodać troszkę oleju by pierogi się nie zlepiły.
  5. Po wyjęciu na talerz można polać skwarkami z boczku lub bułką tartą.
obiad pierogi ruskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze