REKLAMA

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedno z tradycyjnych dań z kuchni polskiej, które jest jednocześnie uznawane za naszą wizytówkę kulinarną na świecie. Farsz kryje w sobie dwa podstawowe składniki: twaróg i ziemniaki – to od ich jakości zależy końcowy smak naszego dania. Poszczególne przepisy mogą różnić się od siebie proporcją składników, co wynika m.in. z indywidualnych preferencji - niektórzy lubią bardziej ziemniaczany farsz, a inni – serowy. Ważnym składnikiem pierogów ruskich jest również ciasto, które powinno być elastyczne i cieniutkie. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie jest trudnym zadaniem, chociaż z całą pewnością nieco czasochłonnym. Poniżej podajemy przepis na pierogi ruskie. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pierogi pierogi ruskie

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
500 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.33 z 166 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pierogi ruskie - farsz 1.

    Przepis na pierogi ruskie zaczynamy od przygotowania farszu. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Po ugotowaniu pozostawiamy je do przestygnięcia. Między czasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na maśle lub oleju rzepakowym. Wówczas, gdy ziemniaki ostygną, to dodajemy do nich twaróg i cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, po czym całość dokładnie mieszamy. 

  • Pierogi ruskie - lepienie 2.

    Po przygotowaniu farszu do pierogów ruskich możemy zabrać się za ciasto. Na początku mieszamy ze sobą mąkę pszenną, wodę i olej, po czym całość dokładnie zagniatamy i cienko rozwałkowujemy. Dalej szklaną wykrawamy kółka i napełniamy je farszem, po czym je sklejamy. Na koniec gotujemy ok. 2 litrów wody z odrobiną soli. Wówczas, gdy woda zacznie wrzeć, to wrzucamy do niej pierogi. Należy je gotować przez kilka minut (aż wypłyną na powierzchnię). 

Kalorie: 500

Porady

  • Pierogi ruskie należy gotować we wrzącej wodzie ok. 3-4 minuty – ich wypłynięcie na powierzchnie, zwiastuje, że są one gotowe i można je wyciągnąć.
  • Nadmiar pierogów ruskich z powodzeniem możemy zamrozić – wystarczy natłuścić je olejem bądź oliwą z oliwek (żeby się nie skleiły) i włożyć do woreczka. 
  • Woda dodawana do ciasta na pierogi powinna być ciepła (ale nie gorąca), dzięki temu będzie ono łatwiej się wyrabiało. 
  • Pozostały farsz do pierogów ruskich możemy wykorzystać np. do przygotowania kotletów ruskich, kulek ziemniaczanych, zapiekanki czy nawet naleśników. 
  • Do przygotowania pierogów ruskich niezbędne będą akcesoria, w tym m.in. stolnica, wałek, wykrawacz i ewentualnie maszynka do lepienia pierogów. 
     

Notka redakcyjna

Jak lepić pierogi? Krok po kroku 

Pierogi ruskie uchodzą za dość czasochłonną potrawę przede wszystkim z uwagi na konieczność ulepienia każdego pieroga. Wbrew pozorom nie jest to jest trudną czynnością. Wystarczy rozwałkować przygotowane ciasto (stosunkowo cienko), wykroić za pomocą kubka, szklanki lub specjalnego wykrawacza kółka, nałożyć wcześniej przygotowany farsz do pierogów ruskich, a następnie dokładnie sklepić brzegi – to bardzo ważne, ponieważ jeśli tego nie zrobimy, to pierogi mogą nam się rozkleić podczas gotowania. Jeśli jednak chcemy przygotować pierogi z ładnymi wzorkami na końcach, to po ich sklejeniu na gładko, możemy delikatnie odcisnąć na sklejonych brzegach wzór widelca. Inną opcją jest przygotowanie falbanek poprzez wyginanie ciasta naprzemiennie w lewą i prawą stronę.

Farsz do pierogów ruskich 

Podstawą w farszu do pierogów ruskich jest twaróg, ugotowane ziemniaki i zeszklona na maśle lub oleju cebulka. Najlepsze do pierogów będą ziemniaki typu B, które uchodzą za najbardziej uniwersalną odmianę ziemniaków. Mowa tu m.in. o Irydze, Irysach, Orliku, Bellarosa czy Red Sonia. Tego typu ziemniaki charakteryzują się lekko mącznym miąższem, stosunkowo zbitą konsystencją. Mają one też całkiem sporo skrobi, dlatego też nie za bardzo nadają się do zup czy sałatek. Ważnym składnikiem farszu do pierogów ruskich jest również twaróg – najlepiej wykorzystać tłusty lub półtłusty, o lekko kwaśnym smaku. Możemy wybrać np. krajankę, która charakteryzuje się zwartą konsystencją. Twaróg, ziemniaki i cebulkę należy dokładnie ze sobą wymieszać, tak by tworzyły zbitą „papkę”. Dobrym pomysłem jest zmielenie poszczególnych składników – to dobra opcja dla osób, które preferują bardzo gładką konsystencję farszu do pierogów ruskich. 

Ile kalorii mają pierogi ruskie? 

Pierogi ruskie uchodzą za dość kaloryczną i ciężkostrawną potrawę. Ich kaloryczność uzależniona jest m.in. od sposobu przygotowania i dodatków, które niekiedy mogą nawet podwajać wartość energetyczną naszego posiłku. Pierogi ruskie z wody (bez żadnych dodatków) mają ok. 170 kcal w 100 g. Dodatek masła może zwiększać kaloryczność dania nawet o 100 kcal. Z kolei jeśli zdecydujemy się zjeść pierogi ruskie z wody z boczkiem, to musimy się liczyć, że wzbogacimy nasz bilans energetyczny aż o 320 kcal (w 100 g). Z kolei pierogi ruskie obsmażane mają ok. 250 kcal w 100 g.  

Pierogi ruskie – z czym podawać? 

Pierogi ruskie świetnie smakują bez żadnych dodatków – świeżo po przygotowaniu i wyciągnięciu ich z wody. Możemy je też przysmażyć na oleju rzepakowym i lekko przyprawić przyprawą do ziemniaków. Jednakże jedną z klasycznych form serwowania pierogów ruskich jest podawanie ich w towarzystwie skwarków ze słoniny lub ewentualnie z boczku i poduszonej na maśle cebulki. Pierogi ruskie dobrze odnajdują się również z kwaśną śmietaną, a niektórzy jedzą je nawet z…. keczupem, co osoby, które są zwolennikami tradycyjnej polskiej kuchni, mogą uznać za profanację. 
Skąd pochodzą pierogi ruskie?

Pierogi ruskie są niezwykle popularną potrawą zarówno w Polsce, jak i na Ukrainie. Ich nazwa pochodzi z Rusi Czerwonej, która obejmowała tereny północno-zachodniej Ukrainy i południowo-wschodniej Polski (m.in. ziemni sanockiej, przemyskiej, chełmskiej, halickiej i lwowskiej). Niekiedy, co jest błędem, pierogi ruskie uznawane są za potrawę rosyjską, co wynika z utożsamiania nazwy „Rusi” z „Rosją”. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy