PIEROGI RUSKIE

Ruskie pierogi na niedzielny obiad :)

Pierogipierogi ruskie

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
500 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.35 z 158 głosów)

Składniki:

  • Proporcje na około 100 sztuk pierogów :
  • Ciasto :
  • • 1 kg mąki
  • • 0,5 litra gorącej wody
  • • 4 łyżki oleju
  • • Ewentualnie jajko
  • Farsz:
  • • 1,2 kg ziemniaków
  • • 3 cebule
  • • ½ kostki masła
  • • 1 opakowanie twarogu półtłustego
  • • Pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wykonanie:
  • Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i przemielić. Cebulę pokroić w kostkę i zasmażyć na maśle na złoto. Dodać ją do ziemniaków razem z twarogiem, dobrze wymieszać wszystkie składniki farszu, dosypując soli i pieprzu według własnych upodobań.
  • Po uprzednim przesianiu mąki wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką jednolitą masę. Rozwałkować je na grubość ok. 3 mm i wykrawać szklanką koła. Na każde z nich nakładać ok. 1 łyżeczkę farszu i zlepiać .
  • Pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować aż do momentu ich wypłynięcia. Można dodać troszkę oleju by pierogi się nie zlepiły.
  • Po wyjęciu na talerz można polać skwarkami z boczku lub bułką tartą.

Kalorie: 500

Porady

Sprawdź też przepis na pierogi z mięsem!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy