REKLAMA

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą to apetyczne ciasto, które jest idealnie kremowe. A biała czekolada sprawia, że ten deser jest naprawdę wykwintny. To świetna propozycja na święta, spotkanie w gronie rodziny, na walentynki, ale też do codziennej kawy. Podajemy prosty przepis na to wyjątkowe, aksamitne ciasto z serem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki Desery

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 159 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Otwieranie lodówki 1.

    Spód sernika: piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Tortownicę (o średnicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy i dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Przekładamy do formy, lekko dociskamy i wyrównujemy. Blachę wstawiamy do zamrażarki na 15 minut, a następnie do piekarnika i podpiekamy 15 minut.

  • Biała czekolada 2.

    Masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy, aż się roztopi, studzimy. Serek ubijamy na gładką, kremową masę. Dodajemy cukier i wanilię, ponownie miksujemy. Następnie wbijamy po jajku, ubijając na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy śmietankę z czekoladą i skrobię. Delikatnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód.

  • Sernik pieczony 3.

    Pieczenie sernika z białą czekoladą: wstawiamy do piekarnika, pieczemy 35–40 minut. Sernik studzimy ok. 1 godziny przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmujemy z tortownicy, odkładamy do wystygnięcia. Wstawiamy do lodówki na 3–4 godziny. Przed podaniem sernik posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy maliną.

Porady

  • Masę serową należy ubijać na niskich obrotach, żeby nie wtłoczyć do niej zbyt dużo powietrza.
  • Do przygotowania spodu sernika z białą czekoladą najlepiej użyć ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive, jednak możemy wykorzystać w tym celu tak naprawdę każde ulubione twarde ciasteczka. Odradzamy wykorzystywania ciasteczek biszkoptowych i innych miękkich, ponieważ spód ciasta będzie za mocno namakał.
  • Dobrze, żeby jajko wykorzystywane do masy serowej miało temperaturę pokojową.
  • Sernik z białą czekoladą można dodatkowo ozdobić polewą czekoladową. Wystarczy do rozpuszczanej w kąpieli wodnej czekolady dodać śmietanki 30%, polewa będzie mieć wtedy błyszczącą strukturę.
  • Ciekawą propozycją będzie też sernik z białą czekoladą i karmelem. Sprawdzi się też słony karmel. Dodatkowo można do masy karmelowej dodać solone orzeszki ziemne.
  • Żeby ciasto było jeszcze bardziej kremowe, można przygotować sernik z białą czekoladą i mascarpone.
  • Dużą popularnością cieszy się sernik z białą czekoladą i malinami – mogą to być świeże owoce lub konfitura malinowa. Dobrze sprawdzą się też inne lekko kwaśne owoce, np. czarna porzeczka lub wiśnie.

Notka redakcyjna

Sernik z białą czekoladą – wybieramy ser

Sernik z białą czekoladą jest wariacją na temat jednego z najpopularniejszych ciast w Polsce. Z tego powodu istnieje wiele wskazówek, jak upiec ten idealny. Podstawą jest przynajmniej dwukrotne zmielenie twarogu – dzięki temu powstanie aksamitny sernik z białą czekoladą. Ser można zmielić samodzielnie, wykorzystując w tym celu maszynkę do mielenia mięsa lub kupić gotowy w sklepie. W przypadku sera ze sklepu warto zwrócić uwagę na jego skład – często przypomina on konsystencją homogenizowane serki, a nie prawdziwy twaróg, a tego chcemy uniknąć.


Najlepszy sernik z białą czekoladą, to ten zrobiony z dobrej jakości twarogu. Twaróg powinien być tłusty lub półtłusty. Jeśli dysponujemy tylko chudym serem warto dodać do niego łyżkę masła.


Co zrobić, żeby sernik z białą czekoladą nie pękał na wierzchu i nie opadał?

Największą zmorą cukierników jest opadające ciasto. By uniknąć problemów z opadaniem i pękaniem sernika z białą czekoladą warto zastosować się do kilku rad. Osobne ubicie białka spowoduje, że będzie bardziej puszyste, jednak może szybko opaść. Dlatego polecamy zmiksować jajko w całości. Ciasto należy piec w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni Celsjusza.


Sernik z białą czekoladą najlepiej jest piec w kąpieli wodnej. Blachę z ciastem należy wstawić do naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wysokości wodą. Dzięki temu ciasto piecze się równomiernie i nie wysycha. Sernik nie lubi gwałtownych zmian temperatur. Najlepiej studzić go w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Jeśli boimy się, że ciasto się wtedy spali, możemy lekko uchylić drzwiczki od piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy