Sernik z białą czekoladą na herbatnikowym spodzie jest niezwykle kremowy i aromatyczny. Biała czekolada sprawia, że ten deser jest naprawdę wykwintny. To świetna propozycja na święta, spotkanie w gronie rodziny, na walentynki, ale też do codziennej kawy. Podajemy prosty przepis aksamitny sernik z białą czekoladą.
StockFood
Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wyjmujemy je z lodówki co najmniej godzinę wcześniej. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Tortownicę (o średnicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Spód sernika: rozpuszczamy masło na małym ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Herbatniki kruszymy. Dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Masę przekładamy do formy, lekko dociskamy i wyrównujemy. Blachę wstawiamy do zamrażarki na 15 minut.
Podpiekanie spodu: tortownicę z masą herbatnikową wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Masa serowa: śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Łamiemy czekoladę i dodajemy do śmietanki. Mieszamy, aż się roztopi - zostawiamy do wystudzenia. Serek ubijamy na gładką, kremową masę. Dodajemy cukier i wanilię, ponownie miksujemy. Następnie wbijamy po jajku, ubijając na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy śmietankę z czekoladą i skrobię. Delikatnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód.
Pieczenie: sernik z białą czekoladą wstawiamy do piekarnika, pieczemy 35–40 minut. Po tym czasie studzimy go przez ok. 60minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmujemy z tortownicy, odkładamy do wystygnięcia. Wstawiamy do lodówki na 3–4 godziny (czas nie został wliczony w całkowity czas przygotowania sernika).
Podanie: sernik posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy maliną.
Porady
- Masę serową należy ubijać na niskich obrotach, żeby nie wtłoczyć do niej zbyt dużo powietrza. Inaczej ciasto nie będzie puszyste.
- Do przygotowania spodu sernika z białą czekoladą najlepiej użyć ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive, jednak możemy wykorzystać w tym celu tak naprawdę każde ulubione twarde ciastka lub herbatniki. Odradzamy wykorzystywania biszkoptowych i innych miękkich, ponieważ spód stanie się nieprzyjemnie wilgotny.
- Sernik z białą czekoladą można dodatkowo ozdobić polewą czekoladową. Wystarczy do rozpuszczanej w kąpieli wodnej czekolady dodać śmietanki 30%, polewa będzie mieć wtedy błyszczącą strukturę.
- Ciekawą propozycją będzie też sernik z białą czekoladą i karmelem. Sprawdzi się też słony karmel. Dodatkowo można do masy dodać solone orzeszki ziemne.
- Żeby ciasto było jeszcze bardziej kremowe, można przygotować sernik z białą czekoladą i mascarpone.
- Dużą popularnością cieszy się sernik z białą czekoladą i malinami – mogą to być świeże owoce lub konfitura malinowa. Dobrze sprawdzą się też inne lekko kwaśne owoce, np. czarna porzeczka lub wiśnie.
Sernik z białą czekoladą jest wariacją na temat jednego z najpopularniejszych ciast w Polsce. Z tego powodu istnieje wiele wskazówek, jak upiec ten idealny. Podstawą jest oczywiście twaróg, koniecznie trzeba postawić na produkt dobrej jakości, przynajmniej dwukrotnie zmielony – dzięki temu powstanie aksamitny sernik z białą czekoladą. Co jeszcze jest ważne?
Największą zmorą cukierników jest opadające ciasto. By uniknąć problemów z opadaniem i pękaniem sernika z białą czekoladą warto zastosować się do kilku rad.
Komentarze