Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą na herbatnikowym spodzie jest niezwykle kremowy i aromatyczny. Biała czekolada sprawia, że ten deser jest naprawdę wykwintny. To świetna propozycja na święta, spotkanie w gronie rodziny, na walentynki, ale też do codziennej kawy. Podajemy prosty przepis aksamitny sernik z białą czekoladą.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki desery

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.44 z 161 głosów)

Sernik z białą czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wyjmujemy je z lodówki co najmniej godzinę wcześniej. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Tortownicę (o średnicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

  • 2.

    Spód sernika: rozpuszczamy masło na małym ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Herbatniki kruszymy. Dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Masę przekładamy do formy, lekko dociskamy i wyrównujemy. Blachę wstawiamy do zamrażarki na 15 minut.

  • 3.

    Podpiekanie spodu: tortownicę z masą herbatnikową wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

  • 4.

    Masa serowa: śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Łamiemy czekoladę i dodajemy do śmietanki. Mieszamy, aż się roztopi - zostawiamy do wystudzenia. Serek ubijamy na gładką, kremową masę. Dodajemy cukier i wanilię, ponownie miksujemy. Następnie wbijamy po jajku, ubijając na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy śmietankę z czekoladą i skrobię. Delikatnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód.

  • 5.

    Pieczenie: sernik z białą czekoladą wstawiamy do piekarnika, pieczemy 35–40 minut. Po tym czasie studzimy go przez ok. 60minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmujemy z tortownicy, odkładamy do wystygnięcia. Wstawiamy do lodówki na 3–4 godziny (czas nie został wliczony w całkowity czas przygotowania sernika).

  • 6.

    Podanie: sernik posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy maliną.

Porady

  • Masę serową należy ubijać na niskich obrotach, żeby nie wtłoczyć do niej zbyt dużo powietrza. Inaczej ciasto nie będzie puszyste.
  • Do przygotowania spodu sernika z białą czekoladą najlepiej użyć ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive, jednak możemy wykorzystać w tym celu tak naprawdę każde ulubione twarde ciastka lub herbatniki. Odradzamy wykorzystywania biszkoptowych i innych miękkich, ponieważ spód stanie się nieprzyjemnie wilgotny.
  • Sernik z białą czekoladą można dodatkowo ozdobić polewą czekoladową. Wystarczy do rozpuszczanej w kąpieli wodnej czekolady dodać śmietanki 30%, polewa będzie mieć wtedy błyszczącą strukturę.
  • Ciekawą propozycją będzie też sernik z białą czekoladą i karmelem. Sprawdzi się też słony karmel. Dodatkowo można do masy dodać solone orzeszki ziemne.
  • Żeby ciasto było jeszcze bardziej kremowe, można przygotować sernik z białą czekoladą i mascarpone.
  • Dużą popularnością cieszy się sernik z białą czekoladą i malinami – mogą to być świeże owoce lub konfitura malinowa. Dobrze sprawdzą się też inne lekko kwaśne owoce, np. czarna porzeczka lub wiśnie.

Notka redakcyjna

Sernik z białą czekoladą – wybieramy ser

Sernik z białą czekoladą jest wariacją na temat jednego z najpopularniejszych ciast w Polsce. Z tego powodu istnieje wiele wskazówek, jak upiec ten idealny. Podstawą jest oczywiście twaróg, koniecznie trzeba postawić na produkt dobrej jakości, przynajmniej dwukrotnie zmielony – dzięki temu powstanie aksamitny sernik z białą czekoladą. Co jeszcze jest ważne?

  • Ser można zmielić samodzielnie, wykorzystując w tym celu maszynkę do mielenia mięsa lub kupić gotowy w sklepie. W przypadku sera ze sklepu warto zwrócić uwagę na jego skład, powinien to być czysty zmielony twaróg. Często niestety przypomina on konsystencją homogenizowane serki, a tego chcemy uniknąć.
  • Najlepszy sernik z białą czekoladą wyjdzie z twarogu tłustego lub półtłustego. Jeśli dysponujemy tylko chudym serem warto dodać do niego łyżkę masła.

Co zrobić, żeby sernik z białą czekoladą nie pękał na wierzchu i nie opadał?

Największą zmorą cukierników jest opadające ciasto. By uniknąć problemów z opadaniem i pękaniem sernika z białą czekoladą warto zastosować się do kilku rad.

  • Osobne ubicie białka spowoduje, że masa serowa będzie bardziej puszysta, jednak może szybko opaść. Dlatego polecamy zmiksować jajko w całości.
  • Ciasto należy piec w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni Celsjusza.
  • Gwarancją sukcesu będzie upieczenie sernika w kąpieli wodnej. Blachę z ciastem należy wstawić do naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wysokości wodą. Dzięki temu ciasto piecze się równomiernie i nie wysycha.
  • Sernik nie lubi gwałtownych zmian temperatur. Najlepiej studzić go w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Jeśli boimy się, że ciasto się wtedy spali, możemy lekko uchylić drzwiczki od piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy