Przepisy z jajkami

3 kolekcji przepisów

8928 przepisów

jajka Jajka są z pewnością produktem, który znajdzie się w niemal każdej lodówce. Wykorzystujemy jajka na mnóstwo różnych sposobów. Najczęściej jemy je na śniadanie. Robimy jajka sadzone, na miękko i twardo czy jajka w koszulkach. Pyszne są w jajecznicy i omlecie. Jednak jajka to także doskonały składnik wielu bardziej skomplikowanych dań. Ugotowane na twardo lub półtwardo jajka będą idealnym uzupełnieniem sałatek, warzywnych potrawek czy makaronu. Jajka dodajemy też do wypieków, zarówno słodkich, jak i wytrawnych, klusek czy zapiekanek. Chyba trudno o drugi tak uniwersalny produkt. W naszej galerii znajdziecie mnóstwo pomysłów na dania z jajkami!
Jajka - różne rodzaje
Jajka możemy znaleźć w sklepach w różnych wariantach. Warto zwracać uwagę na oznaczenia na opakowaniach i samych jajkach. Przede wszystkim powinniśmy wybierać jajka z wolnego wybiegu – mamy wtedy pewność, że będą smaczne, a zwierzęta, które je zniosły mogły swobodnie biegać po podwórku. Jajka mają też różne rozmiary, informację o rozmiarze również znajdziemy na opakowaniu. Co ciekawe, w Polsce popularne są już nie tylko jajka kurze, ale także przepiórcze czy indycze. Różnią się od kurzych czasem gotowania, jak również smakiem. Można też wykorzystywać je do różnych potraw, tak, by dopasować je do własnych upodobań.