Przepisy z sodą oczyszczoną

684 przepisów

soda-oczyszczona-iStock

Soda oczyszczona to potoczna nazwa dla wodorowęglanu sodu. Substancja spotykana w formie proszku posiada właściwości spulchniające. Dodana do ciasta fermentuje rozprężając jego strukturę. Soda oczyszczona najlepiej spulchnia ciasto, gdy użyjemy ją wraz z octem jabłkowym, sokiem z cytryny lub jogurtem naturalnym. Te składniki uaktywniają wydzielanie dwutlenku węgla i dzięki temu wypiek będzie puszysty i sprężysty w dotyku. Zobaczcie przepisy z dodatkiem sody oczyszczonej. 

Inne z kolekcji: Środki spulchniające

Soda oczyszczona - zastosowanie 

Soda oczyszczona jest uniwersalnym środkiem chemicznym, który dobrze mieć w domowej szafce. Poza działaniem spulchniającym soda oczyszczona doskonale sprawdzi się jako delikatny środek czyszczący, zneutralizuje przykre zapachy w lodówce oraz usunie przypalenia z garnka. Soda oczyszczona użyta wraz z octem ma delikatne działanie odplamiające i wybielające. Sodą oczyszczoną wyczyścicie fugi i kafelki łazienkowe. 

Soda oczyszczona w kuchni jest głównie wykorzystywana do wypieku ciasta. Jest mocniejsza w działaniu niż proszek do pieczenia. Wystarczy szczypta, aby spulchnić ciasto. Jest to szczególnie ważne, aby nie dać jej zbyt dużo. Inaczej wyczujemy kwaśny smak, który będzie trudny do przełknięcia. Ciasto z sodą oczyszczoną należy natychmiast włożyć do piekarnika, aby bąbelki powietrza nie ulatniały się. 

Uważa się, że soda oczyszczona pomaga w walce ze zgagą (choć długotrwałe dolegliwości wymagają konsultacji lekarskiej), odświeża oddech, dodana do inhalatora złagodzi ból gardła i katar oraz złagodzi oparzenia słoneczne.