Składniki

Ser biały: właściwości

Biały ser to niskoenergetyczny produkt pochodzenia mlecznego. W 100 gramach twarogu znajdziemy niecałe 4 gramy węglowodanów w postaci laktozy - złożonego cukru mlecznego. Do diety biały ser wprowadza się przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Składnik ten stanowi około 80% masy chudego twarogu, 67% półtłustego i około 52% tłustego wariantu.

Ser biały wartości odżywcze ma interesujące w zakresie składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość wapnia i fosforu. Eksperci podkreślają, że jest to lepsze źródło tych pierwiastków niż mięso. Spożycie 100 gramów twarogu pokrywa 37% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę B2 oraz około 33% na witaminę B12.

W twarogu znajduje się także około 400 różnego rodzaju kwasów tłuszczowych. Ich obecność wspiera przyswajanie także obecnych w białym serze witamin A, E i D.

Ser biały: co zrobić z białego sera?

Ser biały jest lubiany i często spożywany przez Polaków, co - ze względu na jego wartości odżywcze - powinno być powodem do radości. W najprostszej wersji wystarczy połączyć twaróg z przyprawami, ziołami i warzywami, aby stworzyć smaczne śniadanie lub kolację. Masą na bazie sera - występującego samodzielnie lub z dodatkami - nafaszerować można także naleśniki lub pierogi z serem w wersji słodkiej i wytrawnej.

Naleśniki z serem i kluski z sera białego to dania chętnie spożywane przez najmłodszych. Godne polecenia są również racuszki, gorące zapiekanki z makaronem i owocami, twarogowe kremy i oponki serowe. Wśród najbardziej znanych na świecie polskich ciast palmę pierwszeństwa dzierży sernik krakowski. Ciasto z serem białym to także idealna na święta twarogowa babka.

Jak zrobić domowy ser biały?

Twaróg można przygotować samodzielnie w domu i wcale nie jest to proces skomplikowany. Potrzebować będziemy do tego wyłącznie niepasteryzowanego mleka. Jest ono tłustsze i słodsze od tego, które można kupić w sklepach.

Jak zrobić domowy twaróg? Mleko wystarczy przelać do dużego garnka i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Po tym czasie z wierzchu zbieramy śmietanę, idealną do przygotowania domowego masła, a mleko odstawiamy do momentu, aż będzie zsiadłe. Później działać można na dwa sposoby.

Zgodnie z pierwszą, bardziej tradycyjną metodą mleko należy podgrzewać na jak najmniejszym ogniu, aż osiągnie temperaturę 40 stopni. Absolutnie nie można go zagotować. Gdy będzie wyglądać jak zsiadłe, pływające w żółtawej serwatce, studzimy je. W drugim przypadku przykryty garnek z mlekiem wystarczy wstawić do piekarnika, podgrzać do takiej samej temperatury i zostawić na pół godziny. Masę studzimy w piekarniku.

Następnie łyżką cedzakową wyciągamy skrzepnięte mleko i przekładamy na wyłożone gazą sito do odsączenia. Domowy biały ser jest gotowy! Aby miał bardziej zwartą konsystencję, można włożyć go między dwie deski do krojenia i obciążyć. Domowy twaróg dobrze przechowuje się owinięty pergaminem w lodówce przez kilka dni. Jeśli zostanie natarty solą, jego trwałość przedłuży się nawet powyżej tygodnia.

Ser biały: czy można mrozić biały ser?

Ser biały, podobnie jak każdy inny ser, można mrozić, choć trzeba pamiętać, że proces ten wpływa na jego konsystencję. Twaróg zamarza w temperaturze -1,2 ℃, czyli wyższej niż na przykład ser żółty. Przy mrożeniu w serze powstają kryształy lodu, które później wpływają na jego strukturę, czyniąc ją bardziej kruchą.

Ser biały przed mrożeniem najlepiej owinąć folią lub papierem. Jeśli zamrażarka wyposażona jest w opcję szybkiego zamrażania, warto jej użyć, by nie powstawały duże kryształy lodu. Przed użyciem ser rozmrażać należy w lodówce.

Polecane przepisy