Jajka na twardo - przepisy i zastosowanie

49 przepisów

salatka-wiosenna-z-rzodkiewka-indeks-min

Jajka na twardo to jeden z najprostszych do przygotowania posiłków, który nie wymaga posiadania jakichkolwiek umiejętności kulinarnych. Z ich wykonaniem poradzi sobie każdy – wystarczy poznać kilka przydatnych wskazówek. Podpowiadamy więc, jak powinno wyglądać gotowanie jajek na twardo i jak długo je gotować. Przedstawiamy również smakowite propozycje na przyrządzenie potraw z użyciem jajek.

Ile gotować jajka na twardo?

Podajemy prostą instrukcję, jak powinno wyglądać i ile trwać gotowanie jajek na twardo – od zimnej wody aż do wyjęcia z naczynia. Jajka należy umieścić w garnuszku wypełnionym zimną wodą do takiego poziomu, aby były całe zanurzone. Ważne jest, aby wkładać je do naczynia bardzo powoli, co pozwoli uniknąć pęknięcia delikatnej skorupki. Zapobiegniemy temu również, gotując jajko w osolonej wodzie oraz wyjmując je z lodówki co najmniej na kilkanaście minut przed gotowaniem – dzięki temu nagrzeją się w temperaturze pokojowej.

Jajka na twardo gotuje się na małym ogniu przez 8-10 minut od momentu zawrzenia wody. Czas należy uzależnić od ich rozmiaru – większe gotuje się nieco dłużej niż mniejsze. Zbyt krótkie gotowanie sprawi, że jajko wyjdzie lejące się, natomiast gotując je zbyt długo doprowadzimy do powstania na żółtku zielonej warstwy, wytwarzającej się na skutek reakcji żelaza z siarką. Po zakończeniu gotowania przychodzi czas na wyjęcie jajek łyżką z wody i ich zalanie zimną wodą w celu zahamowania procesu gotowania. 

Przepisy z jajkami na twardo

Przedstawiamy kilka inspiracji na potrawy z użyciem jajek na twardo. Podczas grilla oraz różnego rodzaju uroczystości rodzinnych świetnie sprawdzi się sałatka z pora. Jest to lekkie, szybkie w przygotowaniu i tanie danie, które dobrze syci. Sałatka wyśmienicie komponuje się z konserwowymi ogórkami, żółtym serem i majonezem. Pięknie prezentuje się na stole i wzbudza skojarzenia ze słoneczną wiosną.

Do smarowania pieczywa i krakersów wyborna jest pasta z selera i jajek. Wychodzi wyjątkowo pożywna oraz aromatyczna. Tajemnica jej smaku wiążę się z zastosowaniem miodowej musztardy, pieprzu ziołowego i cytrynowego, majonezu oraz soku z cytryny. Pasta w tej wersji smakuje zwłaszcza dzieciom, którym warto podać ją na śniadanie przed wyjściem do szkoły.

Na Wielkanoc warte polecenia są jajka z majonezem i szczypiorkiem, które uznaje się za tradycyjną potrawę na świątecznym stole. Jest prosta w przygotowaniu, a zarazem wyróżnia się pięknym, przyciągającym wzrok wyglądem – zwłaszcza, jeżeli jajka zostaną dodatkowo ozdobione plasterkami rzodkiewki. Warto użyć domowego majonezu, który można zrobić z takich składników jak musztarda, sok z cytryny, pieprz, olej oraz sól. Istotne jest, aby przybrał on aksamitną i gładką konsystencję.

Oryginalną potrawą mogą być jajka faszerowane tuńczykiem i pieczarkami. Do farszu można również dodać ząbek czosnku, chrzan, cebulę, śmietanę, natkę pietruszki i rzeżuchę. Potrawa w tej wersji sprawdzi się świetnie w okresie Wielkanocy oraz karnawału. Gustownie prezentuje się na stole, wprowadzając do mieszkania powiew wiosennej świeżości.

Czy jajko na twardo jest lekkostrawne?

Jajka na twardo są bardziej ciężkostrawne w porównaniu do gotowanych na miękko. Ich spożywanie może skutkować powstaniem problemów trawiennych, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia czy odbijanie się. Długie gotowanie sprawia także, że jajko dostarcza do organizmu więcej złego cholesterolu oraz traci część swoich wartości odżywczych, w tym zwłaszcza witamin, które giną w wysokiej temperaturze. Jajko jest bogate w witaminy z grupy B, a także zawiera witaminę A, E, D, PP oraz K. Stanowi także bogate źródło żelaza, fosforu, cynku i wapnia. Najlepiej wybierać jajka oznaczone symbolem 0 lub 1 – oznacza to, że pochodzą od kur z wolnego wybiegu, a przez to są zdrowsze i smaczniejsze.

Jajko na miękko powinno być lekko ścięte. Zbyt krótki czas gotowania może narazić spożywającą je osobę na powstanie alergii pokarmowej, a także przedostanie się do organizmu bakterii zawartych w surowym jajku, w tym salmonelli. Jedząc jajka gotowane można uniknąć tego typu zagrożenia.