Jajka w sosie koperkowym to pomysł na pyszną przekąskę lub kolację. Jajka w tej ciekawej odsłonie są naprawdę wyśmienite. Sos koperkowy sprawia, że całe danie jest bardzo kremowe i delikatne. Jajka z sosem koperkowym podane z młodymi ziemniakami (z dodatkiem masełka i koperku) to idealny letni obiad i dla wielu osób wspomnienie smaków dzieciństwa. Przygotowanie jajka na twardo z sosem koperkowym jest proste i nie zabiera dużo czasu. To danie również doskonale smakuje serwowane jako dodatek do pieczywa. Zobacz, jak zrobić sos koperkowy z jajkiem i przygotuj pyszne danie dla siebie i najbliższych!
fot. Magda Pomorska
(średnia 4.16 z 245 głosów)
Jak przygotować jajka w sosie śmietanowo koperkowym? To bardzo proste! Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. W tym celu umieszczamy je w garnuszku i zalewamy wodą. Jajka gotujemy 8 minut od momentu zagotowania się wody. Kiedy jajka się ugotują i ostudzą, obieramy je ze skorupki.
W czasie, gdy jajka się gotują, przystępujemy do przygotowania sosu koperkowego. Podgrzewamy bulion. Koperek dokładnie płuczemy, siekamy i wrzucamy do rondelka.
Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do bulionu z koperkiem - dobrze jest wcześniej zahartować śmietanę, aby się nie zwarzyła. Całość energicznie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Tak przygotowany sos koperkowy doprowadzamy do zagotowania. Gotowe jajka na twardo wrzucamy do sosu lub polewamy nim jajka już na talerzu.
Porady
- Jajka w sosie koperkowym doskonale pasują jako dodatek do pieczywa. Możemy również przygotować je w formie obiadu i podać np. z ziemniaczkami. To bardzo uniwersalne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, a także sycącą przekąskę.
- Kupując jajka najlepiej wybrać te pochodzące od kur z wolnego wybiegu.
- Przygotowując sos koperkowy warto wykorzystać bulion domowy lub zrobić wywar na bazie kostki rosołowe, ale wtedy najlepiej sięgnąć po ekologiczną kostkę rosołową. Możemy przygotować również własną domową kostkę rosołową.
- Do ugotowania idealnego jajka na twardo przyda się nam minutnik. Ten mały gadżet świetnie usprawnia gotowanie!
Jajka to bardzo popularny produkt w kuchni. Spożywamy je na śniadanie w formie jajecznicy, omletu, jajka na twardo lub miękko, a także dodajemy je do różnych sałatek czy potraw. Możemy również przyrządzić pyszny obiad w postaci jajka sadzonego z ziemniakami i zsiadłym mlekiem. Jajka serwowane z dodatkiem sosu, nabierają jeszcze lepszego i bardziej wyrazistego smaku. Jaki sos pasuje do jajek? Jednym z takich przepisów są jajka w sosie musztardowym. Pyszną propozycją są również jajka w sosie majonezowo – chrzanowym. Majonez to uniwersalny dodatek do jajek, który świetnie się z nimi komponuje. Jajka na twardo śmiało możemy serwować również z dodatkiem sosu tatarskiego. Pomysłów na sosy do jajek jest wiele, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Jajka w sosie to pyszna potrawa!
Komentarze