Galaretka drobiowa to sposób na przygotowanie tradycyjnej przystawki. Sposób przyrządzania mięsa w galarecie jest podobny Galareta drobiowa jest jednak najpowszechniejsza w przygotowaniu. Wystarczy ugotować wywar z warzyw, dodać filet z kurczaka wraz z mięsem z udek. Galaretka z kurczaka doskonale smakuje z przyprawami taki jak liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Galaretka drobiowa wygląda niezwykle atrakcyjnie w szklanych pucharkach, gdy widzimy różnorodność składników. Warto pamiętać, że galareta z kurczaka świetnie smakuje skropiona sokiem z cytryny. Zobaczcie, jak zrobić galaretkę drobiową.
Galaretka drobiowa / fot. StockFood
(średnia 4.16 z 195 głosów)
Porady
Podczas przygotowania galaretki drobiowej przydatny będzie spory garnek o grubym dnie. Powstały wywar łatwo przelejecie używając głębokiej chochli. Wyjęcie gotowej galaretki drobiowej będzie łatwiejsze używając folii spożywczej i odpowiednich pucharków. Galaretę drobiową można podać porcją octu w ładnej butelce.
Ciekawostką jest, że galaretka drobiowa jest również określana jako zimne nóżki lub studzienina drobiowa. Nazwa wzięła się od sposobu przyrządzania przystawki. Często podawana jest w towarzystwie octu lub soku z cytryny, które podkreślają smak galarety z kurczaka. Galaretka drobiowa jest dietetyczną przekąska. Uważa się, że galareta drobiowa w 100 g ma około 45 kalorii
Wiele osób może być zaskoczonych faktem, że galareta drobiowa może być wykonana z mrożonego kurczaka. W takim przypadku należy całkowicie rozmrozić mięso przed wykorzystaniem w przepisie. Następnie trzeba kurczaka dokładnie umyć, podzielić na porcje, zalać w garnku wodą do przykrycia. Następnie można podążać wedle powyższego przepisu.
Komentarze