REKLAMA

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą

Ile gospodyń, tyle przepisów, jak powinna wyglądać sałatka jarzynowa. Czy z jabłkiem, a może z jajkiem? W tej wersji idziemy o krok dalej - sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą będzie jeszcze bogatsza!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatka jarzynowa jajka na twardo

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 160 głosów)


Składniki:

  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 2 ugotowane marchewki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 kwaskowe, twarde jabłka
  • sok z cytryny
  • 4 jajka na twardo + 2 do dekoracji
  • duża wędzona makrela
  • mała cebula
  • sól, pieprz
  • majonez
  • musztarda
  • kilka gałązek koperku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Groszek i kukurydzę odlewamy, przelewamy na sicie zimną wodą i zostawiamy do całkowitego odcieknięcia.
  • Ziemniaki, marchewki i ogórki kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, miąższ tniemy w kostkę i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 4 jajka na twardo grubo siekamy, 2 kroimy na cząstki.
  • Makrelę czyścimy ze skóry i ości, mięso rozdzielamy widelcem. Cebulę siekamy.
  • Wymienione składniki mieszamy w salaterce, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z ulubioną ilością majonezu i niewielką ilością musztardy, żeby tylko lekko zaostrzyć smak.
  • Dekorujemy koperkiem i cząstkami jajek na twardo, oprószamy pieprzem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Porady

Zobacz też: pasta z makreli - na 2 sposoby

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy