Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą

Ile gospodyń, tyle przepisów, jak powinna wyglądać sałatka jarzynowa. Czy z jabłkiem, a może z jajkiem? W tej wersji idziemy o krok dalej - sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą będzie jeszcze bogatsza!

Dodany przez:

Z rybami i owocami morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 2 ugotowane marchewki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 kwaskowe, twarde jabłka
  • sok z cytryny
  • 4 jajka na twardo + 2 do dekoracji
  • duża wędzona makrela
  • mała cebula
  • sól, pieprz
  • majonez
  • musztarda
  • kilka gałązek koperku

Przygotowanie

  1. Groszek i kukurydzę odlewamy, przelewamy na sicie zimną wodą i zostawiamy do całkowitego odcieknięcia.
  2. Ziemniaki, marchewki i ogórki kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, miąższ tniemy w kostkę i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. 4 jajka na twardo grubo siekamy, 2 kroimy na cząstki.
  4. Makrelę czyścimy ze skóry i ości, mięso rozdzielamy widelcem. Cebulę siekamy.
  5. Wymienione składniki mieszamy w salaterce, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z ulubioną ilością majonezu i niewielką ilością musztardy, żeby tylko lekko zaostrzyć smak.
  6. Dekorujemy koperkiem i cząstkami jajek na twardo, oprószamy pieprzem.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Wskazówki

Zobacz też: pasta z makreli - na 2 sposoby

sałatka jarzynowa wedzona makrela
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze