Cebula faszerowana jajkiem i zapiekana na sposób włoski

Cebula faszerowana jajkiem i zapiekana na sposób włoski to przystawka, która zachwyci domowników. Wykonana z prostych składników zamienia się w wyjątkowe danie.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 duże cebule czosnkowe, białe
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g mortadeli w jednym kawałku
  • czubata łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 4 grube kromki bułki wrocławskiej, namoczone w mleku
  • 2 surowe jajka
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • łyżka bułki tartej
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie

  1. Cebule obieramy, przecinamy w poprzek na połówki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 6–8 min. Odcedzamy delikatnie, wyjmujemy środkowe warstwy, aby powstały nam miseczki; wyjęte części siekamy.
  2. Jajka na twardo i mortadelę ścieramy na małych oczkach, łączymy z posiekaną cebulą, szczypiorem i wyrabiamy na gładką masę z masłem, solą i pieprzem do smaku. Farszem napełniamy środki cebulowych miseczek. Odciskamy namoczoną bułkę, kruszymy do miski, dodajemy surowe jajka, parmezan, mieszamy.
  3. Nakładamy na wierzch cebul, obsypujemy bułką tartą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem. Układamy cebule, zapiekamy w temp. 200°C przez 15–20 min. Serwujemy na ciepło, w głębokich talerzach wyłożonych mieszanką sałat polanych sosem winegret.
  4. Możemy też przygotować farsz z ugotowanej i zmielonej białej kiełbasy wymieszanej z musztardą z ziarnami gorczycy oraz podsmażonymi, posiekanymi środkami cebul. Wykładamy farsz do cebulowych misek, na wierzch wybijamy delikatnie po jednym jajku. Wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 20 min. Wykładamy na talerz, dookoła wylewamy delikatnie gęsty biały barszcz wielkanocny przyprawiony chrzanem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Wskazówki

Zobacz także: schab z glazurowanym ananasem

 

jajko cebula
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze