Cebula faszerowana jajkiem i zapiekana na sposób włoski

Cebula faszerowana jajkiem i zapiekana na sposób włoski to przystawka, która zachwyci domowników. Wykonana z prostych składników zamienia się w wyjątkowe danie.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)

Składniki:

  • 4 duże cebule czosnkowe
  • białe
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g mortadeli w jednym kawałku
  • czubata łyżka szczypiorku
  • drobno posiekanego
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 4 grube kromki bułki wrocławskiej
  • namoczone w mleku
  • 2 surowe jajka
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • łyżka bułki tartej
  • olej słonecznikowy

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Cebule obieramy
  • przecinamy w poprzek na połówki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 6–8 min. Odcedzamy delikatnie
  • wyjmujemy środkowe warstwy
  • aby powstały nam miseczki; wyjęte części siekamy.
  • Jajka na twardo i mortadelę ścieramy na małych oczkach
  • łączymy z posiekaną cebulą
  • szczypiorem i wyrabiamy na gładką masę z masłem
  • solą i pieprzem do smaku. Farszem napełniamy środki cebulowych miseczek. Odciskamy namoczoną bułkę
  • kruszymy do miski
  • dodajemy surowe jajka
  • parmezan
  • mieszamy.
  • Nakładamy na wierzch cebul
  • obsypujemy bułką tartą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem
  • oprószamy solą i pieprzem. Układamy cebule
  • zapiekamy w temp. 200°C przez 15–20 min. Serwujemy na ciepło
  • w głębokich talerzach wyłożonych mieszanką sałat polanych sosem winegret.
  • Możemy też przygotować farsz z ugotowanej i zmielonej białej kiełbasy wymieszanej z musztardą z ziarnami gorczycy oraz podsmażonymi
  • posiekanymi środkami cebul. Wykładamy farsz do cebulowych misek
  • na wierzch wybijamy delikatnie po jednym jajku. Wstawiamy do piekarnika
  • zapiekamy przez 20 min. Wykładamy na talerz
  • dookoła wylewamy delikatnie gęsty biały barszcz wielkanocny przyprawiony chrzanem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: schab z glazurowanym ananasem

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy