Jajka w łososiu

Jajka w łososiu to niecodzienny pomysł na przekąskę, która idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania, ale i nie tylko. Podane na eleganckiej paterze będą ozdobą każdego stołu. Dodatkowo ich przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje jedynie 15 minut. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

jajka na twardo przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 160 głosów)

Jajka w łososiu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników:  Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, tłuczemy skorupkę, a po kilku minutach obieramy. Przycinamy odrobinę jajka na jednym końcu, tak aby można je było postawić na ściętej części. Następnie ucinamy około 1/3 jajka z górnej części wraz z kawałeczkiem żółtka. Ścięte białko odkładamy (nie będzie potrzebne), a żółtko kruszymy. W małej miseczce łączymy majonez musztardą.

  • 2.

    Jajka w łososiu: Na blacie rozkładamy plastry łososia, składamy je wzdłuż na pół. Kładziemy na nich gałązki rzeżuchy, następnie układamy jajka i owijamy je łososiem. Jajka ustawiamy na talerzu na przyciętej, dolnej części. Na ściętą, górną część jajka nakładamy po łyżeczce mieszanki majonezu z musztardą, posypujemy pokruszonym żółtkiem. Gotowe gniazda z łososia przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Porady

  • Gotowanie jajek na twardo ułatwi specjalny minutnik. Wkłada się go do garnka wraz z jajkami. Następnie wystarczy już tylko obserwować informacje na wyświetlaczu.
  • Z pozostałych po śniadaniu wielkanocnym jajek w łososiu można w prosty sposób przygotować smaczną pastę kanapkową. Wystarczy rozgnieść je widelcem, a następnie zmieszać z twarożkiem i połączyć z zblendowanym łososiem.
  • Jajka zawijane łososiem wędzonym polecamy serwować w specjalnych kieliszkach do jajek (co zapobiegnie ich wywróceniu) lub na ozdobnej paterze.
  • Wierzch jajek w gniazdkach z łososia można dodatkowo obsypać posiekanym na drobno szczypiorkiem. 

Notka redakcyjna

Przystawki z łososia i jajka – pomysły 

Ciężko wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez jajek. Stanowią one nieodzowny element tradycji. Najczęściej dodaje się je do sałatek lub podaje w wersji nadziewanej. Szczególnie dobrze smakują jajka faszerowane łososiem, ale można je też przyrządzić na wiele innych sposobów np. z dodatkiem tuńczyka, pieczarek czy awokado.

Równie ciekawie smakują świąteczne gniazdka z łososia, czyli jajka owinięte plastrami wędzonej ryby. Można serwować je w towarzystwie pasty majonezowo–musztardowej lub klasycznego chrzanu wielkanocnego. Inną smaczną propozycją jest nadzianie ich pastą na bazie żółtek, majonezu i posiekanego na drobno szczypiorku. Po owinięciu łososiem wędzonym, całość z pewnością zachwyci wszystkich domowników. 

Czy łosoś jest zdrowy? 

Łosoś to niezwykle smaczna ryba, którą zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Nie bez powodu uznaje się go za jedną z zdrowszych ryb na rynku. Stanowi on dobre źródło kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera również witaminy z grupy B oraz witaminę A oraz D. 

Częstsze spożywanie łososia może się przyczynić do ustabilizowania ciśnienia krwi, obniżenia poziomu złego cholesterolu oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy. Rybę ceni się również ze względu na jej korzystny wpływ na działanie układu immunologicznego oraz poprawę kondycji skóry.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy