Jajka w bułce tartej

Jajka w bułce tartej są świetnym sposobem na odmianę menu. Zamiast podawać je ugotowane na twardo z kleksem majonezu, posypane szczypiorkiem, obtoczmy je w panierce i smażmy na patelni. Staną się wtedy zachwycająco chrupiące i smakowite. Jajka w bułce tartej to dobry sposób na przemycenie dzieciom cennej choliny zawartej w żółtku, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju mózgu i świetny pomysł na odmianę typowego śniadania lub kolacji.

dodany przez: Dominika Wilk

jajka na twardo

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • smażenie
  • gotowanie

Sposób podania:

  • na zimno
  • na ciepło

Posiłek:

Jajka w bułce tartej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: jedno jajko rozbijamy do miseczki i miksujemy, dolewając do tego 70 ml mleka i dodając szczyptę soli.

  • 2.

    Jajka: 8 sztuk gotujemy na twardo (od momentu zagotowania, trzymamy we wrzątku 5 minut). Studzimy, obieramy ze skorupek.

  • 3.

    Ser żółty: ścieramy na tarce, koniecznie na drobnych oczkach i łączymy na talerzu z bułką tartą.

  • 4.

    Panierowanie: jajka w całości maczamy w masie jajeczno-mlecznej, potem w panierce, potem znów w masie jajecznej i znów w panierce.

  • 5.

    Smażenie: rozgrzewamy na patelni olej i smażymy jajka w bułce tartej z obu stron na złoty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy