Jajka w bułce tartej

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Jajka w bułce tartej są świetnym sposobem na odmianę menu. Zamiast podawać je ugotowane na twardo z kleksem majonezu, posypane szczypiorkiem, obtoczmy je w panierce i smażmy na patelni. Staną się wtedy zachwycająco chrupiące i smakowite. Jajka w bułce tartej to dobry sposób na przemycenie dzieciom cennej choliny zawartej w żółtku, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju mózgu i świetny pomysł na odmianę typowego śniadania lub kolacji.

Składniki:

  • jajka kurze  72 g

  • bułka tarta  24 g

  • ser żółty  100 g

  • sól  1 g

  • mleko  70 ml

  • olej  20 ml

Jajka w bułce tartej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jedno jajko rozbijamy do miseczki i miksujemy, dolewając do tego 70 ml mleka i dodając szczyptę soli.

  • Krok 2:

    Jajka: 8 sztuk gotujemy na twardo (od momentu zagotowania, trzymamy we wrzątku 5 minut). Studzimy, obieramy ze skorupek.

  • Krok 3:

    Ser żółty: ścieramy na tarce, koniecznie na drobnych oczkach i łączymy na talerzu z bułką tartą.

  • Krok 4:

    Panierowanie: jajka w całości maczamy w masie jajeczno-mlecznej, potem w panierce, potem znów w masie jajecznej i znów w panierce.

  • Krok 5:

    Smażenie: rozgrzewamy na patelni olej i smażymy jajka w bułce tartej z obu stron na złoty kolor.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne