Medaliony warzywne

Medaliony warzywne to połączenie ciasta jajecznego z niewielkim dodatkiem mąki oraz warzyw i sera. Są doskonałym pomysłem na kolację, czy śniadanie. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie zabrane do szkoły czy pracy. Przyjemnie doprawione, są aromatyczne, mięciutkie z lekko ciągnącym się serem. Przepis na medaliony warzywne znajdziecie niżej.

dodany przez: Joanna Komorowska

jajka na twardo

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Medaliony warzywne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowania: piekarnik nagrzewamy go do 180°C, foremkę do muffinek wykładamy papilotkami.

  • 2.

    Gotowanie: ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy 3–4 minuty. Odcedzamy, studzimy. 

  • 3.

    Por: przekrawamy na pół, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por i dusimy przez ok. 5 minut, często mieszając. Studzimy. 

  • 4.

    Ciasto: do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, sól, pieprz, tymianek oraz mąki: pszenną i ziemniaczaną. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładamy do masy. Mieszamy do połączenia.  

  • 5.

    Wykończenie medalionów warzywnych: do ciasta wkładamy ostudzone warzywa: ziemniaki, brokuł i por. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy, dodajemy do miski. Mieszamy.  

  • 6.

    Pieczenie: przygotowaną masę wykładamy do foremek. Pieczemy 20 minut.  

Porady

  • Do medalionów warzywnych możemy dodać inne ulubione warzywa. Sprawdzą się m.in. groszek: świeży, mrożony czy z puszki, podobnie kukurydza, pomidorki koktajlowe, podsmażone pieczarki, ugotowana i pokrojona w kostkę marchewka, dynia, bataty.
  • Medaliony możemy przyprawiać też na różny sposób. Pasują do nich zioła suszone, jak i świeże: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn. Świeży koperek, szczypior, gałka muszkatołowa tarta.
  • Smak potrawy podbije dodanie sera o wyrazistym smaku. Sprawdzą się sery dojrzewające, jak i te w  typie blue, czy camembert.
  • Jeśli dysponujemy kokilkami, możemy w nich przygotować medaliony warzywne. Wystarczy foremki posmarować masłem, wysypać bułką tartą i do nich przelać ciasto. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy