Jajka z majonezem i szczypiorkiem

Jajka w majonezie to klasyczny sposób serwowania jajek na twardo. W końcu nie ma lepszego dodatku do jajek niż majonez. Kremowa konsystencja doskonale komponuje się z jajkami. Jajka z majonezem jemy na śniadanie, podajemy je również na imprezach - chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Obok jajek faszerowanych są jednymi z najpopularniejszych dań serwowanych na wielkanocnym stole. Zarówno na co dzień, jak i na Wielkanoc smakują wspaniale. I są banalnie proste do zrobienia! Jajka w majonezie przygotujecie bardzo szybko, niewielkim nakładem pracy.

Potrawy z jajekjajka na twardomajonezPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 189 głosów)

Kroki wykonania:

  • Jajka w majonezie1.Jak zrobić jajka z majonezem? Jajka gotujemy na twardo. Wkładamy je do garnka z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania, jajka powinny gotować się od 8 do 10 minut w zależności od ich wielkości. Po ugotowaniu jajka zalewamy zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Możemy lekko stłuc skorupkę z jednej strony i zanurzyć jajka w zimnej wodzie jeszcze na kilka chwil – dzięki temu bez problemu je obierzemy.
  • jajka w majonezie 12.Jajka na twardo obieramy i kroimy na pół lub jeśli wolimy na ćwiartki czy ósemki. Solimy i posypujemy pieprzem. Na każdą połówkę kładziemy małą łyżeczkę majonezu, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i ozdabiamy rzodkiewką. Na środku specjalnego talerza do jajek robimy ozdobę z jajka i sałaty. Jajka w majonezie to bardzo prosta potrawa, lecz sposób podania sprawia, że mamy na nią większą ochotę niż na zwykłe jajka na twardo.

Porady

Jajka w majonezie – pyszna przekąska

Przepis na jajka w majonezie jest prosty. Przygotowanie jajek warto jednak zacząć od podstaw. Jakie jajka wybrać? Kupując jajka w sklepie powinniśmy wiedzieć o kilku rzeczach. Bardzo ważny jest typ jajka. Wybierajmy tzw. jajka zerówki. Symbol 0 oznacza, że jajka pochodzą od kur z wolnego wybiegu, karmionych ekologicznymi karmami. Mamy gwarancję, że jajka będą nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Jajka typu 1 to jajka od kur z wolnego wybiegu, których pożywienie zwykle jednak nie jest ekologiczne. Jajka typu 2 pochodzą od kur z chowu ściółkowego, czyli takich, które spędzają życie w klatkach, ale mogą z nich wychodzić do specjalnie w tym celu przygotowanego kurnika. Jajka typu 3 to jajka od kur z chowu klatkowego.

Możemy też wybierać jajka różnej wielkości. Ich rozmiary oznaczone są literami, od S do XL. Klasyczne, znane wszystkim jajka najczęściej występują w rozmiarze M lub L. Ciekawym pomysłem jest także wykorzystanie do gotowania jajek przepiórczych. Jajka z majonezem w wersji mini będą wspaniale wyglądać na stole jako samodzielna przekąska, ale też na przykład dekoracja sałatki. Pamiętajcie jednak, że takich małych jajeczek musimy przygotować więcej, co oznacza też ciut więcej pracy. Z drugiej strony są na tyle małe, że nie musimy przekrawać ich na pół – w całości też będą świetne.

Gotowanie jajek na twardo – jajka z majonezem

Aby jajka w majonezie były pyszne, trzeba odpowiednio je ugotować. Gotujmy je od 8 minut (jajka w rozmiarze S) do 10 minut (jajka w rozmiarze L). Nie zostawiajmy jajek we wrzątku dłużej, żółtka będą mieć wtedy siną obwódkę i nie będą ładnie wyglądać.  Co zrobić, żeby jajka nie pękały? Przede wszystkim wkładamy je do wody powoli, najlepiej przy użyciu łyżki. Wystarczy, że lekko uszkodzimy skorupkę, a jajko może pęknąć podczas gotowania. Pęknięte jajko nie obierze się łatwo, a jego kształt po obraniu może pozostawiać nieco do życzenia. Aby jajka nie pękały do wody możemy dodać odrobinę soli, ale najważniejsze to wyjąć je z lodówki co najmniej godzinę przed gotowaniem, by zdążyły ogrzać się do temperatury pokojowej. Jajka gotujemy na małym ogniu, zbyt szybkie gotowanie również może prowadzić do ich pękania. Jajka możemy ugotować też w jajowarze. Jajowar to urządzenie, które automatycznie gotuje jajka. Wystarczy umieścić je w specjalnych przegródkach i włączyć odpowiedni tryb. Urządzenie powiadomi nas, kiedy jajka będą gotowe.

Ile kalorii mają jajka z majonezem? Średniej wielkości jajko na twardo z solidną łyżeczką majonezu ma ok. 250 kalorii. Oznacza to, że jest dość kaloryczne i jeśli dbamy o linię nie powinniśmy zjeść ich zbyt dużo.

Notka redakcyjna

Jak podać jajka z majonezem? – mogą być dekoracją stołu

Jajka z majonezem polecamy podawać na dużym półmisku. Ładnie je wtedy wyeksponujemy – ułożone obok siebie będą prawdziwą ozdobą stołu. Możemy ułożyć je na liściach sałaty lub po prostu bez niczego. Jeśli nie przygotowujemy ich dużo, śmiało umieszczajmy je na jednym talerzu z innymi zimnymi przekąskami, typu plasterki wędliny, sery czy marynowane warzywa. Możemy także użyć specjalnego talerza do jajek. Naczynie posiada specjalne wgłębienia, w które wkładamy jajka. Jak udekorować jajka w majonezie? Jajka z majonezem same w sobie wyglądają ładnie i nie wymagają dodatkowych ozdób. Warto jednak nałożyć majonez do rękawa cukierniczego i zamiast kleksów robionych łyżeczką, zrobić na każdej połówce jajka piękną rozetkę. Jajka z majonezem świetnie komponują się ze świeżymi ziołami, natką pietruszki czy szczypiorkiem. Możemy użyć tych składników do ozdobienia jajek. Wystarczy tylko drobniutko je pokroić i posypać jajka z majonezem. Do dekoracji użyjmy także na przykład chrupiącej rzodkiewki czy świeżego ogórka. Możemy pokroić je w kostkę lub zetrzeć na tarce.

Jak urozmaicić jajka z majonezem? – kilka prostych sposobów

Jajka w majonezie to klasyczne danie, które jest tak dobre, że nie wymaga innych dodatków. Czasami jednak nawet klasyka może się przejeść i znudzić. Szukamy wtedy nowych pomysłów na sprawdzoną imprezową przekąskę. Jajka z majonezem, dzięki swojej prostocie są wdzięcznym polem do eksperymentów. Przede wszystkim warto zacząć od majonezu. Majonez najlepiej przygotować samemu. Nie jest to tak trudne jak się wydaje! Podstawowy przepis na majonez zakłada użycie jednego surowego jajka – sparzmy je wrzątkiem przed zrobieniem majonezu, żeby zabić bakterie – łyżki soku z cytryny, łyżeczki musztardy, soli i pieprzu. Wszystkie składniki miksujemy, bardzo powoli wlewając ok. 350 ml oleju roślinnego. Majonez powinien być gładki i mieć aksamitną konsystencję – w zależności od intensywności koloru żółtka użytego przez nas jajka, będzie miał bardziej białą lub bardziej kremową barwę. Majonez możemy urozmaicać dodając do niego ulubione przyprawy, na przykład wędzoną paprykę czy curry. Inną opcją jest dodanie do niego pokrojonych kaparów, kiszonych ogórków czy marynowanych pieczarek. Ponadto majonez możemy zmieszać z łyżeczką musztardy czy ketchupu lub użyć innego sosu.

Ciekawą alternatywą dla jajek w majonezie są jajka faszerowane. Wystarczy usunąć żółtka i zmiksować na pastę z majonezem i ulubionym dodatkiem, na przykład usmażonymi pieczarkami. Pastę z powrotem umieszczamy na miejscu żółtka i gotowe! Możemy także przekroić jajka w skorupkach, wydrążyć je, przygotować pastę i nadziać skorupki. Potem możemy posypać jajka niewielką ilością bułki tartej i podsmażyć na maśle. Jajka z majonezem w każdej wersji są pyszne!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy