Sernik marchewkowy z siekanym jajem, szczypiorem i brokułami

Niezwykły, bo wytrawny sernik o niezwykle wiosennym wyglądzie. Poza sezonem na młode warzywa można użyć małych marcheweczek sprzedawanych w opakowaniach.

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • ciasto:
  • masło do wysmarowania foremki
  • 25 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 i 1/2 dag zimnego masła
  • 5 dag tartego parmezanu
  • jajko
  • kilka łyżek zimnej wody
  • farsz:
  • 30 dag młodych marchewek do chrupania
  • sól, pieprz, cukier
  • 150 ml słodkiej śmietany 36%
  • 2–3 łyżki tartego parmezanu
  • 25 dag sera białego trzykrotnie mielonego
  • 4 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • brokuł
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 5 ugotowanych jajek na twardo
  • pęczek najdrobniejszego szczypiorku

Przygotowanie

  1. Smarujemy masłem formę do tarty o śr. ok. 25 cm.
  2. Do malaksera wsypujemy mąkę, sól i zimne masło, rozdrabniamy na malutkie zacierki. Przekładamy do miski, dorzucamy parmezan, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.
  3. Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto pod rozmiar foremki, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przekładamy ciasto do formy, dociskamy wokół brzegów, wykładamy kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia i chłodzimy przez 1 godz.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C, na papier wysypujemy suchą fasolę lub ryż i pieczemy najpierw 20 min z obciążeniem, potem zdejmujemy wszystko i dopiekamy jeszcze 8 min.
  5. Robimy farsz: marchewki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
  6. Studzimy, miksujemy w malakserze, dodając stopniowo śmietanę, sery, jajka i doprawiając gałką, solą i pieprzem. Wylewamy na spód, pieczemy 35–40 min w temp. 180°C; studzimy.
  7. Brokuł zanurzamy, trzymając za łodygę, w gotującej się osolonej wodzie; studzimy i osuszamy.
  8. Majonez mieszamy z jogurtem, smarujemy wierzch marchewkowego sernika, na najdrobniejszych oczkach tarki ścieramy na wierzch jajka, brokuł i dorzucamy drobny posiekany szczypior.
  9. Oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
  10. Autorką przepisu jest Agata Wojda

Wskazówki

>>> Do tego przepisu polecam małe słodkie marchewki sprzedawane w torebkach jako zdrowa przekąska.

>>> Zmiksowaną masę marchewkową warto przed upieczeniem zostawić na godzinę w lodówce, aby odpoczęła.

>>> Dla wzbogacenia smaku warto w niej zatopić kilka kawałków szparagów lub wędzonego łososia.

>>> Na spód można wykorzystać gotowe ciasto francuskie.

Wielkanoc sernik brokuł marchew
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy