Cebula - przepisy na dania
3 kolekcji przepisów
11316 przepisów

Cebula to jedno z naszych rodzimych, swojskich warzyw. Warto wziąć na ząb cebulę! Dosłownie i w przenośni – można bowiem przerobić ją na małe pyszne dania do pogryzania i dodatki do potraw, jak i jeść na surowo, dbając w ten sposób o zdrowe, białe zęby i mocne dziąsła. Cebula jest łatwo dostępna, a na dodatek tania i zdrowa jak mało które warzywo, więc zimą, kiedy naprawdę nie mamy do dyspozycji zbyt wiele „świeżyzny”, jedzmy ją jak najczęściej, kładąc choćby na kanapki. Aby zneutralizować jej wyjątkowo silny zapach, wystarczy kapnąć na plasterek kroplę soku z cytryny albo położyć na nim gałązkę natki pietruszki.
Przepisy z cebulą

Pulpety wieprzowe to pomysł na bardzo proste danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone w ulubionym przez wielu sosie pomidorowym zasmakują każdemu, nawet najmłodszym niejadkom. Pulpety w sosie pomidorowym można podać na wiele sposobów - z kaszą, ziemniakami czy ryżem, a także zawekować i spokojnie przechowywać, aż znowu najdzie nas ochota na pulpeciki wieprzowe. Oto nasz sprawdzony przepis na pulpety wieprzowe w sosie.
Pulpety wieprzowe

Gulasz z cielęciny to smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej jest przyrządzać gulasz z cielęciny z mięsa z łopatki – pod wpływem duszenia staje się ono wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny.
Gulasz z cielęciny

Zielone burgery wegetariańskie ze szpinakiem i ciecierzycą to doskonała alternatywa dla mięsnego dania. Pełne wartościowego białka, witamin i składników odżywczych stanową smaczny i zdrowy posiłek. Chrupiące w wierzchu, ale nie suche w środku. Jak zrobić idealne wege burgery? Przepis w wersji wegańskiej.
Wegańskie zielone burgery z ciecierzycy ze szpinakiem

Domowa pizza z kurczakiem to pomysł na obiad lub kolację na gorąco. Mozzarella, pieczarki i cebula świetnie komponują się z kurczakiem. Pizza z kurczakiem was zaskoczy, bo nie jest to typowy przepis. Dlaczego? Bo jest to tak zwana pizza biała. Co to jest, jak zrobić pizzę z kurczakiem i ile kalorii ma pizza z kurczakiem? Odpowiadamy poniżej. Gwarantujemy, że całość jest sycąca i smakowita! Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017.
Pizza z kurczakiem

Wegetariańskie leczo to smaczna alternatywa dla węgierskiej potrawy jednogarnkowej. Proste w wykonaniu, jest równie pikantne i aromatyczne co oryginalna potrawa.
Wegetariańskie leczo z cukinią i wędzonym tofu

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Łatwe w przygotowaniu kotlety z kaszy jaglanej stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Dodatek cukinii poprawi smak.
Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii

Muffiny wytrawne i spaghetti bolognese w jednym daniu? To możliwe! I choć rodowity Włoch może obrazić się na taką potrawę, to wszyscy miłośnicy makaronu spaghetti z sosem bolognese, którzy lubią eksperymenty w kuchni, będą zachwyceni! Danie jest sycące, bardzo aromatyczne i w dodatku ciekawie podane - sprawdźcie, jak zrobić muffiny jak spaghetti bolognese.
Muffiny jak spaghetti bolognese

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Boeuf strogonow to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Ulubiony gulasz rosyjskiego generała jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wypróbujcie nasz przepis na boeuf strogonow – zawsze wychodzi pyszny!
Boeuf strogonow

Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. W czasach Rzeczypospolitej szlacheckiej było to danie na swój sposób zerowaste'owe - zrazy były sposobem na wykorzystanie skrawków pieczeni z poprzedniego dnia nawet na dworze królewskim. Obecnie najczęściej przygotowuje się zrazy wołowe z rozbitych plastrów rostbefu lub antrykotu zawiniętych z ogórkiem kiszonym i suszonymi grzybami. Taki właśnie przepis na roladki wołowe mamy dla was. Sprawdzony!
Zrazy zawijane

To dobry sposób, by w jednym daniu podać dużo warzyw i pełnowartościowego białka - jogurtowa tortilla z krewetkami i warzywami.
Jogurtowa tortilla z krewetkami i warzywami

Sałatka ziemniaczana inaczej, bo podana z połówkami ugotowanych na półtwardo jajek, kiełbasy czosnkowej, chrupiącym boczkiem i orzechami laskowymi.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym bardzo dobrze smakuje z dodatkiem pomidorów i pieczarek. Jest to danie kuchni włoskiej, które syci i smakuje każdemu! Zapiekanka z mięsem mielonym jest dobrym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Dzięki zbitej konsystencji łatwo można zabrać ją również do pracy i odgrzać na szybki lunch.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zupa-krem z dyni i selera to pikantna zupa, która rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek chili i imbiru pobudzi krążenie krwi a karmelizowane jabłka i syrop klonowy nadadzą słodyczy. Zupa-krem z dyni i selera to pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół.
Zupa-krem z dyni i selera

Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym? Przepis jest całkiem łatwy i przyjemny. Warto od razu przygotować ich więcej, ponieważ pulpety w sosie pieczarkowym to jedno z ulubionych dań Polaków. Można podać je z kaszą, ziemniakami, makaronem, a także z pieczywem. Zmieniając dodatki, można je jeść kilka dni z rzędu, nie mając wrażenia, że jemy to samo. Pulpeciki w sosie pieczarkowym można także zamrozić i podać na obiad jakiś czas później.
Pulpety w sosie pieczarkowym

Szukasz pomysłu na proste i pyszne danie obiadowe dla całej rodziny? Bitki wieprzowe w sosie własnym - to jest to! Bitki wieprzowe przyrządzone ze schabu to delikatne kawałki mięsa w esencjonalnym sosie. Przypadną do gustu nawet największym niejadkom. Oto nasz sposób na to, jak zrobić bitki.
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Żołądki drobiowe, podobnie jak inne żołądki, serca czy płucka, to rodzaj niedocenianych podrobów. Warto spróbować podać żołądki - przepis, który jest najpopularniejszy to gulasz z żołądków kurzych. Jeśli mamy pod ręką inny rodzaj żołądków, poniższa receptura również się sprawdzi, ale na pierwszy raz polecam zdecydowanie żołądki drobiowe ze względu na dostępność, smak i dość łatwe przygotowanie. Mój przepis zawiera też sos z żołądków drobiowych - dodatek bulionu i mąki sprawi, że całość smakuje doskonale. Klasyczny gulasz z żołądków drobiowych - można podać z ziemniakami, ulubioną kaszą lub chlebem - na obiad i kolację. Poniżej przepis na gulasz z żołądków krok po kroku.
Gulasz z żołądków

Cukinia faszerowana mięsem to propozycja na smaczny i niecodzienny obiad. Faszerowana cukinia zapiekana z mięsem i posypana tartym serem na pewno przypadnie do gustu najmłodszym domownikom. Podpowiadamy, jak zrobić cukinię faszerowaną.
Cukinia faszerowana mięsem

Wegetariańskie smarowidło - pasta z fasoli na dwa sposoby. Pasta z fasoli pomidorowa czy pasta z fasoli pachnąca majerankiem i kminkiem? Łatwo zrobicie obie wersje, które pasują do świeżego pieczywa.
Pasta z fasoli

Makaron ze szpinakiem to bardzo popularne danie obiadowe. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a do jego przygotowania wystarczą łatwo dostępne składniki. Makaron ze świeżym szpinakiem będzie tak samo smaczny, jak ten z mrożonymi i posiekanymi liśćmi. Makaron ze szpinakiem łatwo również zapakować na obiad do pracy lub szkoły. Oto nasz sprawdzony przepis na makaron ze szpinakiem.
Makaron ze szpinakiem

Pstrąg z piekarnika to propozycja na pyszny i lekki obiad nie tylko na piątki. Pieczony pstrąg jest pełen smaku dzięki temu, że pieczemy go razem z aromatycznymi ziołami. Pstrąg z piekarnika jest także wyjątkowo miękki i soczysty dzięki papilotom z papieru do pieczenia. Sprawdźcie nasz przepis na pstrąga - nie zawiedziecie się!
Pstrąg z piekarnika
Inne z kolekcji: Warzywa
- bakłażan
- biała rzodkiew
- bób
- brokuły
- brukiew
- brukselka
- buraki
- chrzan
- ciecierzyca
- cukinia
- cykoria
- dynia
- fasola
- fenkuł (koper włoski)
- groszek
- jarmuż
- kabaczek
- kalafior
- kalarepa
- kapary
- kapusta
- karczochy
- kiełki
- kolendra
- koperek
- kukurydza
- marchewka
- mrożone warzywa
- ogórek
- oliwki
- papryka
- pasternak
- patison
- pietruszka
- pomidor
- por
- rabarbar
- roszponka
- rukola
- rzepa
- rzodkiewka
- sałata
- seler
- soczewica
- soja
- szczaw
- szczypiorek
- szparagi
- szpinak
- włoszczyzna
- ziemniaki
- koper
- skorzonera
Cebula – właściwości
Czy cebula jest zdrowa? Tak! Chyba każdy kojarzy syrop z cebuli, pity na przeziębienie. To nie przypadek – cebula ma właściwości bakteriobójcze i jest pełna witaminy C, która pomaga zwalczać infekcje. Dlatego właśnie dawniej byłą uznawana za świetny lek na szkorbut, chorobę, która jest wynikiem niedoborów witaminy C. Magnez, cynk, fosfor to tylko niektóre minerały, które można znaleźć pod cebulowymi warstwami.
Cebula pomaga w walce z nadciśnieniem, obniża też poziom cholesterolu. Naukowcy przekonują, że może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Skutecznie obniża też poziom cukru we krwi i wspomaga trawienie. Ile kalorii ma cebula? W 100 g cebuli znajduje się ok. 40 kcal.
Nie bez powodu cebula stosowana jest także na ukąszenia. Jeśli ukąsi nas osa, ukrójmy gruby plaster cebuli i przyłóżmy do bolącego miejsca. Cebula sprawi, że obrzęk będzie mniejszy, poza tym zadziała odkażająco.
Cebula – czerwona, dymka czy szalotka?
W zależności od tego, jakie danie przygotowujemy, mogą przydać nam się różne odmiany cebuli. Zwykła, najpopularniejsza cebula z brązową łupiną i białym środkiem jest intensywna w smaku i chrupka nawet po ugotowaniu czy upieczeniu. Najlepiej będzie smakować właśnie po obróbce termicznej.
Czerwona cebula jest dużo delikatniejsza w smaku, stąd często jemy ją na surowo. Będzie dobra do sałatek, ale i piklowania czy zrobienia konfitury. Z kolei szalotka, zwana też cebuloczosnkiem również ma delikatny smak, ale wyczuwalna jest w nim subtelna nuta czosnku. Jemy ją surową, pyszna jest także w sałatkach i jako dodatek do kanapek.
Innym rodzajem cebuli jest także dymka. Długie zielone pędy zakończone małymi cebulkami w smaku przypominają szczypiorek, ale są od niego nieco intensywniejsze. Możemy używać dymki do posypywania różnych dań, w tym zup czy np. jajecznicy.
Jak pokroić cebulę i nie płakać?
Pierwsze skojarzenie, które większość z nas ma z cebulą, to łzy lejące się przy jej krojeniu. Niestety, uwalniamy wtedy enzym reagujący z inną substancją (pomijamy trudne nazwy), w wyniku czego powstaje najprawdziwszy gaz łzawiący! Na szczęście jego działanie da się osłabić – najskuteczniej neutralizują go woda, chłód i dostęp świeżego powietrza. Jak nie płakać przy cebuli? Jeśli cebulę chcemy np. tylko przeciąć przed wrzuceniem do zupy, można obrać ją pod bieżącą wodą – ale przy siekaniu ten sposób już się nie sprawdzi, wtedy lepiej włożyć cebulę na 10–15 min do zamrażalnika. Jeśli mamy jej do pokrojenia naprawdę dużo, chłodzenie warto wspomóc przeciągiem w kuchni.
Jednak najskuteczniej – choć zabrzmi to jak żart – chronią zwykłe narciarskie gogle (miłośnicy gadżetów mogą zakupić w sieci specjalne okulary, z miękką silikonową „uszczelką„ przywierającą do skóry wokół oczu). Osoby, które nie mają wprawy w krojeniu, mogą też zainwestować w gadżet przypominający gęste widełki z długimi zębami – wbija się go w połówki cebuli (zostawiajmy zawsze „piętkę„ z wąsami – ona przytrzymuje warstwy), nacina równolegle, prowadząc nóż wzdłuż zębów, a potem kroi w poprzek. Nóż trzeba porządnie wyostrzyć – cebula nie jest wprawdzie zbyt twarda, ale jej okrągły kształt sprawia, że tępy będzie się ciągle ześlizgiwał, zamiast ciąć.
Cebula – do czego jeść?
Cebula jest jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie, ale to że po obróbce termicznej zyskuje słodkawy, łagodny smak, czyni ją też świetną kandydatką na przekąski i dodatki do dań – zapraszamy do galerii przepisów.
Chrupiąca prażona cebula – do hot dogów, burgerów, pierogów, jajecznicy, dań z woka: 6 cebul obieramy, kroimy w kostkę, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 1 godz. Posypujemy 5 płaskimi łyżkami mąki, dokładnie mieszamy, zostawiamy na czas rozgrzania oleju. Rozgrzewamy go w szerokim rondlu (warstwa powinna mieć ok. 3 cm). Pokrojoną cebulę ponownie posypujemy taką samą ilością mąki, mieszamy, porcjami wykładamy na olej i smażymy na ciemnozłoty kolor. Wyławiamy na grubą warstwę papierowych ręczników, osączmy. Przechowujemy w szczelnych słoikach ze sprężynką.
Karmelizowana cebula – do pieczeni, sosów, pierogów, farszów: 4 duże cebule obieramy, tniemy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1/2 kostki masła, wrzucamy cebulę, podsmażamy 2–3 min, mieszając. Kiedy zacznie mięknąć, dokładamy 1–2 łyżki płynnego miodu, płaską łyżkę brązowego cukru, odrobinę soli i pieprzu, mieszamy. Zmniejszamy ogień na minimum i dusimy całość, od czasu do czasu mieszając, aż cebula nabierze pięknego, ciemnozłotego koloru. Gorącą przekładamy do słoików, zakręcamy. Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce.
Jak zrobić syrop z cebuli?
Syrop z cebuli świetnie działa na kaszel. I jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy pokroić drobno cebulę i zasypać ją w miseczce około dwoma łyżkami cukru. Możemy też ułożyć plastry cebuli w słoiku i każdą warstwę posypać niewielką ilością cukru. Pod wpływem cukru z cebuli zacznie wydzielać się sok. Po kilku lub kilkunastu godzinach możemy przy użyciu sitka przelać nasz syrop do buteleczki lub małego słoika.
Artykuły powiązane
Przez żołądek do... zdrowia! Pyszne sposoby na wzmocnienie odporności
Jesień stoi pod znakiem dyni, grzybów, rozgrzewających zup i... nasilonych objawów przeziębienia. Gdy tylko nastają chłodniejsze dni, coraz częściej czujemy osłabienie. Słusznie wtedy zaczynamy się zastanawiać, jak temu zapobiec i często sięgamy po wyroby farmaceutyczne, które pomogą nam wzmocnić odporność. Tymczasem o wzmocnienie odporności warto zadbać domowymi sposobami – smacznie i naturalnie.
Czosnek niedźwiedzi - sprawdzone przepisy i właściwości liści
Czosnek niedźwiedzi to zielone liście pełne smaku i zdrowia. Nazywany jest czosnkiem czarownicy lub czosnkiem cygańskim. Jedzony regularnie poprawia trawienie, wzmacnia serce, a także działa antynowotworowo. W dodatku jest pyszny i łatwo użyć go do potraw.
Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?
Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.
Jak wzmocnić odporność? Dietetyk poleca naturalne sposoby
O odporność powinniśmy dbać cały rok. Pomoże w tym przede wszystkim zbilansowana, przemyślana dieta. Dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, podpowiada, jak dodatkowo możemy wzmacniać odporność, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Ekspertka poleca m.in. przepis na syrop z cebuli, czyli babciny odświeżony trik, a także przepis na sok imbirowy, czyli gwiazdę ostatnich sezonów w temacie odporności. W jakie inne produkty warto się zaopatrzyć? O tym w poradniku poniżej.
Czosnek do wszystkiego? Tylko w restauracji The Stinking Rose
Wchodzicie do restauracji. Sięgacie po menu i zaczynacie je przeglądać. Czytacie i czytacie, coś wam tu ewidentnie nie gra. I nagle olśnienie - nazwa The Stinking Rose to nie przypadek, w każdym daniu jest bowiem czosnek.
Jak szybko pokroić cebulę?
Bez łez, bez skaleczeń! Oto sposób, dzięki któremu łatwo pokroisz cebulę w piórka lub w kostkę.
Zrazy wołowe zawijane z cebulą i ajvarem
Pyszne zrazy zawijane z cebulą, ogórkiem i ajvarem to propozycja przygotowana specjalnie dla was. Polecamy!
Cebula - na zdrowe zęby i dziąsła
Dosłownie i w przenośni – można bowiem przerobić ją na małe pyszne dania do pogryzania i dodatki do potraw, jak i jeść na surowo, dbając w ten sposób o zdrowe, białe zęby i mocne dziąsła.
Jak przygotować cebulę do faszerowania
Cebula to jedno z najzdrowszych warzyw. Można ją jeść na surowo, gotować albo piec. Jest doskonałym dodatkiem, który zaostrzy smak naszej potrawy. Dzisiaj proponujemy cebulę w nowej odsłonie - faszerowaną.
Jak zrobić kwiat z cebuli
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »