Myszki z jajek to urocza przekąska, która z pewnością skradnie serca wszystkich dzieci... i nie tylko! Ten przysmak to prawdziwy hit na wielkanocnych stołach, ale sprawdzi się również na wszystkie inne okazje lub na leniwe weekendowe śniadanie. Przepis składa się tylko z kilku składników, a jego wykonanie trwa dosłownie 15 minut. Jak zrobić wielkanocne myszki? Zobaczcie instrukcję krok po kroku!
iStock
(średnia 4.54 z 190 głosów)
Przygotowanie składników: Jajka gotujemy w mocno osolonej wodzie (dzięki czemu, łatwiej będą się obierały), a następnie studzimy. W tym czasie myjemy i rzodkiewki i kroimy je w cienkie plasterki.
Jak zrobić myszki z jajek: Ugotowane jajka przekrajamy na pół, a następnie wszystkie połówki układamy na talerzu wyłożonym sałatą. Tak przygotowanym myszkom dorabiamy oczy z ziarenek pieprzu, uszy z plastrów rzodkiewki z kawałków szczypiorku. Na talerzu, obok myszek, układamy kawałki żółtego sera.
Porady
- Gotowane jajka z dodatkami smakują każdemu. a ich wygląd przyciąga szczególnie małych gości. Jeśli więc mamy w domu małego niejadka, nie ma nic prostszego, jak zrobić myszkę z jajka gotowanego. Taka myszka z jajka dla dzieci z pewnością skusi każdego malucha.
- Ile gotować jajka na twardo, aby zarówno białko, jak i żółtko było idealnie ścięte? Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy przez 8-10 minut od momentu zagotowania się wody.
- Jeśli nie lubimy rzodkiewki, uszka myszki z jajek możemy zrobić z plasterków ogórka czy marchewki, bądź czarnych lub zielonych oliwek. Z kolei zamiast ogonków ze szczypioru, można wykorzystać cienko pokrojoną paprykę lub kawałek ugotowanego makaronu spaghetti.
- Aby jajka wielkanocne myszki wyglądały jeszcze piękniej, warto podać je na polance z rukoli lub rzeżuchy. Jako trawa, na której siedzi myszka z jajka, świetnie sprawdzą się też kiełki oraz świeże zioła, takie jak natka pietruszki, koperek czy listki bazylii.
Myszki to nie jedyny pomysł na pyszne jajeczne przekąski. W sieci znajdziemy mnóstwo pomysłów na dekoracje z jajek gotowanych. Prym wiodą zwierzątka z jajek na twardo, takie jak kotki, kurczaki, świnki, zajączki, sowy czy pingwinki. Oprócz tego, ciekawym pomysłem są też bałwanki z jajek oraz jajeczne ludziki. Świetną jadalną dekoracją stołu są też grzybki z jajek. Aby je zrobić, wystarczy przekroić na pół małego pomidora, ułożyć go na gotowanym jajku i namalować na nim białe kropki z majonezu. Wszystko to zajmie dosłownie kilka minut i muchomor gotowy!
Jeśli przygotowaliśmy zbyt dużą porcję, jajka myszki można przewrócić na drugą stronę i podać z majonezem i szczypiorkiem. Innym prostym pomysłem będą jajka w sosie koperkowym, tatarskim lub musztardowym. Przydadzą się też do zrobienia klopsa z jajkiem.
Myszki z jajek można też łatwo przerobić na pastę jajeczną. Wystarczy wyciągnąć z nich wszystkie ozdoby i zmielić na gładką masę jajeczną. Do takiej jajecznej bazy można dodać też ulubioną rybę i w ten sposób szybko stworzyć pastę z wędzonej makreli, tuńczyka lub łososia. Ugotowane jajka świetnie nadadzą się jako składnik przeróżnych sałatek. Możemy zrobić z nich sałatkę z tuńczykiem, pieczarkami, krewetkami lub ziemniaczaną.
Innym pomysłem na wykorzystanie myszek są kotlety z jajek. W tym przypadku, podobnie jak w przepisie na pastę jajeczną, musimy zmielić ugotowane jajka na gładką masę, a następnie dodać jeszcze jedno surowe jajko, kilka łyżek bułki tartej i ulubione przyprawy. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety jajeczne i smażymy je oleju na złoto z obu stron.
Nadmiar takich myszek można też zamienić na jajka faszerowane. Wystarczy wydrążyć żółtka i wymieszać je z majonezem, posiekanymi ziołami i ulubionymi przyprawami. Tak przygotowanym nadzieniem ponownie wypełniamy białka. Pyszne nadzienie do jajek można zrobić też z tuńczyka, łososia lub pieczarek.
Obrane jajka na twardo fantastycznie nadają się też do marynowania. Aby zrobić jajka marynowane, wystarczy zagotować zalewę z octu, wody, posiekanej cebuli i przypraw. Tak przygotowaną marynatę przelewamy do słoika, wkładamy do niego jajka, mocno zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 tygodnie.
Komentarze