Pasta jajeczna

Pasta jajeczna to prosty i smaczny dodatek do pieczywa. Doskonale smakuje ze szczypiorkiem, natką pietruszki lub drobno posiekanym koperkiem. Sprawdza się nie tylko solo, ale także w zestawieniu z domową wędliną lub wędzonymi rybami. W wielu domach jest nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego. Kanapki z pastą jajeczną to również pożywny zestaw na drugie śniadanie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

jajka na twardo pasta jajeczna

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 166 głosów)

Pasta jajeczna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie jajek: zalewamy je zimną wodą i gotujemy przez 8 min od momentu wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.

  • 2.

    Przygotowanie jajek na pastę: obieramy je ze skorupek i przekładamy do miski, po czym rozgniatamy widelcem.

  • 3.

    Dodatki: jajka mieszamy z majonezem, szczyptą soli, pieprzu i drobno posiekanym szczypiorkiem.

  • 4.

    Pasta jajeczna jest gotowa: podajemy ją z bagietką lub innym świeżym pieczywem.

Porady

  • Jajka po ugotowaniu od razu zalewamy zimną wodą, dzięki czemu szybciej wystygną. Po ok. 10–15 min. możemy zdjąć skorupki.
  • Prostym sposobem na szybkie obieranie jajek jest uprzednie obstukanie ich z każdej strony, np. na kuchennym blacie.
  • Obrane jajka możemy rozgnieść widelcem, pokroić nożem w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Pasta jajeczna jest od razu gotowa do spożycia.
  • Jeśli nie zjemy całości, możemy ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie 48 godz.

Notka redakcyjna

Pasta jajeczna z dodatkami

Pasta jajeczna ma delikatny i uniwersalny smak, który doskonale łączy się z różnymi składnikami. Bazując na podstawowym przepisie w prosty sposób możemy przygotować:

  • pastę jajeczną z awokado – do jajek dodajemy dojrzały owoc. Awokado wcześniej myjemy, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę. Warto skropić je odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniało,
  • pastę jajeczną z tuńczykiem – możemy dodać tuńczyka z puszki w oleju lub sosie własnym,
  • pastę jajeczną z pieczarkami – śniadaniowy klasyk doskonale smakuje także z marynowanymi pieczarkami lub innymi grzybkami w zalewie octowej,
  • pastę jajeczną z ogórkiem – możemy dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone lub konserwowe,
  • pastę jajeczną z łososiem – wędzoną rybę możemy zmiksować z pastą jajeczną przy pomocy blendera ręcznego, kielichowego lub malaksera.

Co zamiast szczypiorku do pasy jajecznej?

Do pasty jajecznej świetnie sprawdzą się także inne zielone dodatki, takie jak:

  • rzeżucha – która jest bogatym źródłem witamin i jodu. Jest sadzona na Wielkanoc na znak zmartwychwstania, symbolizuje wiosnę,
  • natka pietruszki – źródło żelaza, potasu, kwasu foliowego, witaminy C, K i A, neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust,
  • koperek – jest bogaty w olejki eteryczne, witaminy, antyoksydanty,
  • liście kolendry – źródło witaminy A,, B, C i K,
  • świeża bazylia – jest pełna olejków eterycznych, które mają działanie łagodzące i uspokajające,
  • kiełki – do pasty jajecznej możemy dodać kiełki rzodkiewki, brokuła, groszku lub dowolną ulubioną mieszankę.

Pasta jajeczna bez majonezu

W wersji fit możemy zastąpić klasyczny majonez – dietetycznym lub sięgnąć po mniej kaloryczny zamiennik.

  • jogurt – naturalny lub grecki,
  • jogurt sojowy,
  • śmietanę 12%,
  • kremowy serek,
  • oliwę z oliwek,
  • musztardę.

Kanapki z pastą jajeczną fit tak samo dobrze smakują z zielonymi dodatkami jak w klasycznej wersji.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy