Pasta jajeczna to prosty i smaczny dodatek do pieczywa. Doskonale smakuje ze szczypiorkiem, natką pietruszki lub drobno posiekanym koperkiem. Sprawdza się nie tylko solo, ale także w zestawieniu z domową wędliną lub wędzonymi rybami. W wielu domach jest nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego. Kanapki z pastą jajeczną to również pożywny zestaw na drugie śniadanie.
Fot. Łukasz Kozyra, styl. Joanna Woyda
(średnia 4.42 z 166 głosów)
Gotowanie jajek: zalewamy je zimną wodą i gotujemy przez 8 min od momentu wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowanie jajek na pastę: obieramy je ze skorupek i przekładamy do miski, po czym rozgniatamy widelcem.
Dodatki: jajka mieszamy z majonezem, szczyptą soli, pieprzu i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pasta jajeczna jest gotowa: podajemy ją z bagietką lub innym świeżym pieczywem.
Porady
- Jajka po ugotowaniu od razu zalewamy zimną wodą, dzięki czemu szybciej wystygną. Po ok. 10–15 min. możemy zdjąć skorupki.
- Prostym sposobem na szybkie obieranie jajek jest uprzednie obstukanie ich z każdej strony, np. na kuchennym blacie.
- Obrane jajka możemy rozgnieść widelcem, pokroić nożem w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Pasta jajeczna jest od razu gotowa do spożycia.
- Jeśli nie zjemy całości, możemy ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie 48 godz.
Pasta jajeczna ma delikatny i uniwersalny smak, który doskonale łączy się z różnymi składnikami. Bazując na podstawowym przepisie w prosty sposób możemy przygotować:
Do pasty jajecznej świetnie sprawdzą się także inne zielone dodatki, takie jak:
W wersji fit możemy zastąpić klasyczny majonez – dietetycznym lub sięgnąć po mniej kaloryczny zamiennik.
Kanapki z pastą jajeczną fit tak samo dobrze smakują z zielonymi dodatkami jak w klasycznej wersji.
Komentarze