REKLAMA

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna to znakomity dodatek do kanapek, ale nie tylko! Można wykorzystać ją do również jako uzupełnienie innych dań, np. roladek z tortilli lub dip do krakersów. Przepis na pastę jajeczną jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Może z łatwością wykonać go każdy, nawet dzieci. Pasta jajeczna to pyszny smak, który podbije wasze serca.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

jajka na twardo pasta jajeczna

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 165 głosów)


Kroki przygotowania:

  • jajka-pasta-jajeczna 1. Ostudzone i obrane jajka kroimy w kosteczkę lub rozgniatamy widelcem. Mieszamy z majonezem, łyżką posiekanego szczypiorku oraz solą i pieprzem do smaku. Pasta jajeczna na kanapki najlepiej smakuje ze świeżą bagietką, posypana dodatkowo szczypiorkiem.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

  • Aby mieć pewność, że ugotowane jajko jest w środku już twarde, należy mierzyć czas gotowania - od momentu zagotowania wody odliczamy 8-10 minut.
  • Surowe jajka włóż do garnka z zimną wodą i wtedy zacznij podgrzewać wodę - dzięki temu jajko nie potłucze się i nie wypłynie w czasie gotowania.
  • Innym sposobem na rozdrobnienie jajek na pastę jest starcie ich na tarce z dużymi oczkami.

Notka redakcyjna

Jak zrobić pastę jajeczną?

Przy robieniu pasty jajecznej na kanapki podstawowym składnikiem są jajka. Warto wybrać te dobrej jakości. Rozróżniamy 4 rodzaje jajek, które oznaczone są na skorupkach numerami od 0 do 3. Jajka z numerem zero, to jajka z chowu ekologicznego, numer jeden oznacza wolny wybieg, numer dwa, to jajka z chowu ściółkowego, a „trójki” to jajka od kur spędzających życie w klatkach. Najlepiej wybierać jajka oznaczone numerami 0 lub 1. Czym zastąpić majonez w paście jajecznej? Fit pasta jajeczna zamiast majonezu zawiera oliwę z oliwek i (opcjonalnie) musztardę. Jest to dobry przepis na pastę jajeczną dla osób, które nie lubią smaku majonezu lub liczą kalorie.

Ile kalorii ma pasta jajeczna?

Zwykle przelicza się, że 100 gramów pasty jajecznej ma 400-450 kcal. Kaloryczność posiłku zależy jednak od produktów, których użyjemy. Osoby, które nie wyobrażają sobie pasty jajecznej bez solidnej łyżki majonezu powinny się spodziewać wyższej wartości energetycznej posiłku. Fit pasta jajeczna (z oliwą zamiast majonezu) będzie znacznie mniej kaloryczna – koło 140-200 kcal / 100 g.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy