Mazurek śniadaniowy z przymrużeniem oka

Mazurek na śniadanie? Brzmi obrazoburczo, ale w gruncie rzeczy to bardzo dobry pomysł. Zwłaszcza, jeśli jest to mazurek z jajkiem, kiełbasą i serem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek jajka na twardo

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 200 głosów)


Składniki:

  • 18–20 ugotowanych na twardo jajek
  • 10 dag ostrego żółtego sera typu gruyer
  • 15 dag kiełbasy żywieckiej w kawałku
  • 2 łyżki chrzanu
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 pęczki drobnego szczypiorku
  • słoik (425 g) gęstego majonezu + do dekoracji
  • 18 kromek chleba tostowego
  • kostka miękkiego masła
  • DO DEKORACJI:
  • zioła, kiełki, nowalijki, przepiórcze jajka na twardo, ugotowane buraki pocięte na mandolinie w płatki niczym róża, zielony groszek, plasterki ogórka, cienkie płatki wędlin, wędzony łosoś, marynowane oliwki, mięso raków, krewetki koktajlowe, sparzone szparagi zielone

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Jajka, ser i kiełbasę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy chrzan, kurkumę, drobno posiekany szczypior i rozrabiamy z majonezem na zwartą pastę (ilość majonezu zależy od jego gatunku i gęstości, dlatego – doprawiając solą i pieprzem – wyrabiamy farsz wedle własnego gustu).
  • Chleb smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę (prostokąt z 6 kromek) na drewnianej desce lub tacy. Nakładamy na niego grubą warstwę farszu, nakrywamy kolejnymi 6 kromkami posmarowanymi masłem, masą jajeczną i ostatnią porcją chleba (jeśli mamy zapas chleba i farszu, możemy „budowanie” podwyższać – zastanówmy się tylko, jak wpłynie to na komfort jedzenia).
  • Z wyczuciem, ale ciasno, na ile to możliwe, owijamy całość – razem z deską – folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia zaczynamy od odcięcia boków ze skórką (nóż musi być bardzo ostry!) i posmarowania całości (wierzchu i boków) rozsądną ilością majonezu. Dekorujemy pięknie wierzch. Podpowiadam, aby boki obłożyć szczypiorem tak, aby udawały trawę.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Przepis mocno inspirowany szwedzką sztuką robienia kanapek i past, z których często powstają fantazyjne torty. Do przekładania używajmy wszelkich humusów, awanturek, maseł smakowych, past z drobiu, ryb, wędlin i serów. Nie poprzestawajmy tylko na jajecznych!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy